Неочакваната причина мъжете да не искат секс

| от Mamamia |


Има случаи, в които жените се чудят какво се случва с мъжете им, защо са престанали да имат желание да правят секс с тях?

Липсата на желание за интимен контакт с най-близкия предизвиква силна тревога, като жените неминуемо започват да мислят, че причината е в тях. Трудно им е да повярват, че това състояние може да се дължи на нещо друго извън връзката, освен ако не започнат да се съмняват във вярността на човека до себе си.

А може да започнат да обвиняват навика, рутината, но винаги в крайна сметка обръщат нещата към себе си. Така изплуват най-дълбочинните женски съмнения: „Дали не погрознявам, че не ме желае?“, „Може ли да съм му омръзнала?“, „Надебеляла ли съм?“, „Остарявам ли?“…

При липсата на желание от страна на мъжа, тревогата на жените обикновено е толкова голяма, защото социалният и културен контекст досега почти винаги ги е поставял в ролята на сексуални обекти. Сега им се налага да инициират секс и за много жени това е неудобно. Струва им се, че обръщането на ролите и впоследствие нежеланието от страна на мъжа е нечестно или тревожно.

Вижте още:

Депресия е, дори и да не прилича на това

Но има една подценявана причина някои мъже да не желаят да правят секс. И тя е депресията.

Депресията се изразява в липса на усещане за удоволствие – и то в много аспекти на живота.

Особено ако е клинична, депресията причинява липса на интерес и наслада към неща, които някога са носели удовлетворение. Изразява се в постепенно отделяне от света, отстъпване от любимите някога усещания, хора, дейности. Депресията засяга всеки един аспект на живота, включително и сексуалното желание. Липсата на чувство за удоволствие засяга не само чувството за мотивация, свързано с половия акт, но и сексуалните фантазии, което означава ниско или никакво либидо.

Но дори да не става дума за клинична депресия, а за временно депресивно настроение, свързано с претовареност, изтощение и нежелание за извършване на ежедневни дейности, сексуалното желание отново може да бъде нарушено.

Ще познаете депресивните състояния по това, че каквото и ново да предлагате по отношение на секса, колкото и да се опитвате да внесете разнообразие или забава, депресираният партньор ще остане отдалечен и безразличен. Нарушената връзка с удоволствието го прави безразличен.

Сексът уж успокоява – но може да бъде и стресиращ

Разбира се, не всички мъже, които се чувстват депресирани, имат намалено либидо. Някои обратното – когато са в депресия, съобщават за повишено сексуално желание. Те възприемат секса като физически стимул и имат желание да се чувстват обичани и приемани от другия. Всъщност, ако се прави с желание, сексът може да е страхотен начин да подобриш настроението си и да повишиш нивата на допамин в тялото, което засилва желанието за удоволствие, повишава настроението и енергията. Сексът също така е естествен импулс, който ни успокоява от негативните мисли и намалява дисконфортните ситуации. Но има мъже с депресия, които съобщават, че търсенето на видове сексуално удовлетворение с цел успокоение или повишаване на настроението, не ги кара да се чувстват добре със себе си като цяло.

Прекомерното използване на визуални материали за симулация например (порнография) може да доведе до нереалистични очаквания, откъсване или изолация от партньора. Търсенето на нови партньори, с които да се постигне ниво на удоволствие пък води до проблеми и верятно прекъсване на отношенията с настоящият партньор. Но усещането на някои депресирани мъже, че са длъжни да правят секс с партньорката си, може да ги накара да се чувстват под натиск и да засили негодуванието им.

Вижте още:

Той не може да го вдигне: Да поговорим за слона в спалнята

В тези случаи мъжете може да имат усещането, че сексуалността им се превръща в натрапчиво поведение, което се дължи по-скоро на нуждата да избягат от негативните чувства, отколкото на стремеж към положителни емоции. Противоречивите чувства по отношение на сексуалното поведение могат да създадат обратна връзка, която засилва чувството на депресия, а това води до по-голям стремеж за избягване на тези чувства и така нататък – порочен кръг.

Перфекционозмът също е пречка за сексуалното изразяване на депресираните мъже

Когато става дума за хора в депресивни състояния, се разкрива модел на свръхкритичност към себе си, склонност към високи, често нереалистични очаквания и модел на фокусиране върху негативните аспекти на миналите преживявания. Всеки секс терапевт ще се съгласи, че перфекционизмът е враг на сексуалното представяне и удовлетворение.

Поставянето на нереалистични очаквания към сексуалното преживяване води до напрежение, стрес и трудности в намирането на удоволствие в случващото се. Безпокойство за изпълнението, еректилна дисфункция, ранна еякулация и по-ниско либидо – всичко това са проявления на депресивните състояния, които могат да водят в последствие в засилване на симптомите на депресия.

И на всичкото отгоре: лекарствата за депресия могат да повлияят на либидото или сексуалната реакция

Вече е известно, че един от страничните ефекти на най-често предписваните медикаменти срещу депресия може да бъде намаленото сексуално желание. При мъжете лекарствата могат да създадат проблеми с постигането на ерекция и трудности с еякулацията. Тези ефекти могат сами по себе си да допринесат за продължаващата депресия при някои мъже. Но трябва да се има предвид, че не се проявяват при всички, а и някои по-нови антидепресанти са с намалени странични ефекти върху сексуалното поведение.

Вижте още:

Следродилната депресия на… татко