Деца, ето как да се разбирате с родителите си

| от Владимир Вълков |


Малки, мили 2-3-6 годишни дечица, нали не е хубаво да ядосвате родителите си! Не е хубаво те да ви наказват, да ви крещят, да ви се сърдят или да не искат да си играят с вас, нали! Ами, вземете се в ръце и направете и вие нещо по въпроса, така че мама и татко (пък и баба, дядо, чичо, леля) да са доволни от вас и да не се чувстват крайно изтощени и изнервени, направо съсипани и изтормозени от вас. Няма да имате никакви проблеми с родителите си, ако правите ето така и спазвате тези 7 основни правила:

1) Изяждайте си всичко, дори и лепкавото, гадното, гнусното, блякавото и противното, особено ако то е сготвено, платено или просто донесено от родителите ви. Иначе сами ще сте виновни, включително ако ви заплашат с от „Ще ти го излея във врата!“ до „Искаш да не пораснеш голям, така ли!“ или ако ви накажат или ви го сервират отново на следващото ядене.

2) Специално за бебетата – не си хвърляйте на земята биберона, гризалката, играчката – да, това може да е нормален период от растежа ви, но може да го правите, като сте вече самостоятелни; иначе сега просто излиза, че се държите неуважително към тези, които са ви създали!

И няколко други бързи бонус съвети: айде аканото ви да мирише по-малко и да не е толкова много; когато ревете, да давате по-ясни знаци защо; и много да не се бавите с вдигането на главата, обръщането, пълзенето, агу-кането и прохождането (не се водете по докторите и книгите, а по това да изпреварвате бебетата на приятелите на ваш’те).

3) Обличайте се винаги подходящо – т.е. дебело и в повече. Да, между нас нека си знаем, че твърде дебело облечено дете пък се изнежва и после настива от най-малкия повей, но нека си го знаем тайничко. Дръжте се сякаш родителите знаят по-добре, дори и когато страхът и притеснението им дали постъпват правилно надделяват над разума.

Вижте още:

„Който кашля, ще бъде наказан!” или за безумните родителски заповеди

4) Пълно подчинение! Никакво лично мнение, различно от родителското (ако мама и тате са на противоположни мнения: пред всеки поотделно бъдете на неговото, а пред двамата заедно си трайте, нека те заедно стигнат до съгласие, ако могат)! Никакво въртене на очи, въздишане и тъжни физиономии! Виждали сте как в някои филми на деца-актьори им е обяснено да не се придържат към реалността и те винаги са: „Добре, тате/мамо!“ или просто си играят тихо в ъгъла.

5) Играйте си тихо в ъгъла. Особено когато сте будни. Може да ви е скучно, да имате нужда от двигателна активност, от общуване, но не забравяйте главната си цел – да бъдете тихи.

6) Спете много, особено когато не ви се спи – правете се, ако трябва, че спите, просто си лежете и си мечтайте там нещо. Понеже имате все още малко натрупани спомени, може да се опитвате да си спомните какво е било в миналия ви живот или просто да превъртате отново и отново в главата си някое детско от вчера. Ако смятате, че родителите ви може да ви забележат, че не спите наистина, набързо и тихо идете да се изпишкате, да се изакате, да си измиете зъбите, лицето и ушите, както и да пиете малко вода и без никой да разбере – отново в кревата, та да не ви се сърдят, че сте се събудили и си лежите, вместо да си свършите всичко онова в банята. Ако успеете да изкарате така по-голямата част от денонощието, сте се справили добре с тази точка!

7) И накрая: просто бъдете възпитани (където и да сте), не викайте (освен ако е за помощ и не сте виновни вие за ситуацията), не задавайте излишни въпроси (най-добре никакви, има време, ще четете за света, като пораснете), правете родителите си горди (постигайте всичко, което те не са могли в живота си), не лъжете (родителите си, а другите – може, стига да е в полза на родителите ви), не изразявайте емоциите си (освен ако са възхищение от мама и тате), чувствайте се вътрешно виновни за всичко (и подхранвайте това чувство, лесно е), бъдете по-малко деца (но и едновременно – някак очарователни и сладки) и повече големи (самостоятелни, с повече задължения, но си останете с правата като на малко дете).

И все пак – няма страшно – като пораснете, на вашите собствени деца също няма да им е много готино!

Вижте още:

Глупостите, които никога да не казваме на децата си

Още от Владимир Вълков:

5 оправдания, типични за бащите на момчета

10 мега скучни неща, които трябва да търпим покрай детето

„Тате, този ли с мустаците ли е много дебел селянин?“

Ето кога сте най-подготвени за първото дете

„Колко пъти трябва да повтарям?!?“ и отговорите на подобни въпроси