„Колко пъти трябва да повтарям?!?“ и отговорите на подобни въпроси

| от Владимир Вълков |


Като ни падне пердето покрай децата, почти винаги им задаваме въпроси, на които не получаваме отговор. Затова, ето, мили родители, най-накрая отговори на тези наши въпроси – щедро поръсени по-долу в текста. И да се надяваме, че след като знаем отговорите, веднъж завинаги ще ги задаваме по-рядко и малките ни деца вече няма да се потят защо сме така недоволни и да им се пръсват главите от чудене какво точно искаме от тях:

*Въпросите са само от комуникация с деца от 2-3 до 8-9 годишна възраст, защото после, особено в пуберска възраст, самите деца имат доста остроумни и иронични отговори на всичко, което се/ги питате.

„Защо го направи? ЗАЩО?“ – При всяка беля и при действия, които не се одобряват от родителите.

Отговор: „Не знам. Аз съм малко дете, без опит в този свят и тепърва ще го опознавам. Опознаването мога да извършвам отлично чрез практика, а не, слушайки твоята теория, съжалявам, така са устроени децата, ти би трябвало да го знаеш.“

„Казах ли ти, че така ще стане? Видя ли?“ – Когато малкото се е пребило или не се е наранило, за щастие, но хубаво се е изплашило.

Отговор: „Да, каза ми. Да, видях. Но другият път може би няма да стане така и няма да видя“.

„Колко пъти трябва да повтарям?“ – Когато то отново не ви е послушало.

Отговор: „Не знам. Пет? Един милион милиарда с двеста нули? За мен числата не означават почти нищо“.

„Искаш да се пребиеш ли?“ / „Искаш да те водя в Пирогов ли?“ – Когато детето е щяло тъкмо да се пребие, правейки нещо забавно за него, но вие сте се намесили, то не се е пребило, обаче вие сте се изплашили и не знаете как да си овладеете това чувство.

Отговор: „Не, откъде-накъде ще искам да се пребия.“ / „Какво е Пирогов? Звучи забавно! Би ли ме завел(а), моля те, моля те, моля тееее!“.

„Ти знаеш ли това колко е мръсно?“ – Когато слага в устата си нещо мръсно или слага в устата си нещо, което не сте сигурни дали е чисто.

Отговор: „Не. Но ти не знаеш, че аз и друг път съм опитвал(а) намерени неща на улицата, под масата, в клетката на заека и нищо не е ставало“.

„Искаш да ме побъркаш, нали?“

Когато сте много изтощени и, разбира се, изнервени, а детето има много енергия (за разлика от вас) и не може просто да млъкне, да се кротне и да е все едно го няма.

Отговор: „Не. Но сега, като го каза, ми стана интересно да разбера какво ще стане, като се побъркаш. Сигурно е забавно. Хайде, поиграй си с мен на побъркано!“.

„Колко време си мислиш, че ще ти дам да гледаш телевизия/ да играеш на игри?“ – Когато не сте му поставили ясни граници за екраните или сте пропуснали да му кажете навреме, че трябва да приключи и се притеснявате, че имате вина, че може да му се отразят зле толкова екрани.

Отговор: „Много. Аз обичам да гледам екрани и не усещам вредата от това. Ако се изнервя или ми стане лошо, не мога да знам, че е това. Освен това те имитирам и искам да съм голям – да гледам като теб в екрани, колкото си искам.“

„А ако ти плесна два шамара?“ – Когато вече сте съвсем извън нерви и наистина ви се иска, но знаете, че не е редно.

Отговор: „Не знам. Сякаш искаш да ме е страх от това, но мен не ме е страх, защото никога не ми ги плесваш.“.

„Това ли успя да измислиш?“ – Когато детето е на път да извърши поредната според вас беля или глупост.

Отговор (гордо): „Да! Готина идея, нали!“.

„Ти на глупак/глупачка ли ме правиш?“ – Когато чувствате, че това, което върши детето е насочено лично срещу вас, въпреки че може предварително да сте му се молили да не го прави.

Отговор: „Не. Но сега като го каза, може би е интересно да те вкарам в играта и да видя дали ще стане по-забавно!“

„Ти на баща си ли искаш да приличаш?“ – За разведени или пред раздяла. Бащата също може да зададе аналогичен за майката, но се случва рядко.

Отговор: „Ъъ, даа, много ясно. На тази възраст аз ви обожавам и двамата и искам да съм като вас. Имитирам и теб, и татко. Толкова ли нямаш търпение да навляза в пубертета, тогава няма да искам да имам нищо общо с вас!“.

Още от Владимир Вълков:

Тест: Справяте ли се с работата от вкъщи и децата, или не

Жените можели мултитаскинг, а мъжете – не? Айде бе!!!

Тайните запаси на мъжа за оцеляването му в семейството

Когато ги викаш – не идват; когато не ти трябват – са тук

Бащи, ето как да откраднете време за себе си, докато сте с децата