Ето кога сте най-подготвени за първото дете

| от Владимир Вълков |


Въпреки вълнението и желанието да станат родители, всички хора, малко или повече ги тресат притеснения, страх и дори ужас от представата за появата на първото им бебе. И особено – доколко ще се справят. Дали са подготовени за това чудо!

Роднините, познатите, приятелите, фейсбук приятелите,собствените ви родители, съседите, учените, филмите, меметата – всички имат какво да кажат по темата. И понякога внасят допълнително напрежение. Решихме и ние да се включим, като обаче се опитаме да внесем малко спокойствие.

Ако сте от хората, които се чудят дали са готови, дали е вече време, дали ще се справят като родители и дали да си направят бебе, четете надолу. Ето списък на ситуациите, при които сте най-подготвени за първо дете:

  • Когато вече имате собствено жилище, което е достатъчно просторно или най-добре къща (но до в близост до аптеки, магазини и т.н.) с двор, а баните са поне две. Както и когато нямате свое жилище и живеете под наем или дори при родителите си и нямате втора баня, камо ли някакъв собствен двор.
  • Когато имате солиден опит от гледане на кучета, котки, племенничета и сте работили почасово като бавачка на други деца. Както и когато никога преди не сте носили отговорност за друго живо същество.
  • Когато сте едновременно в идеално здраве и по-конкретно – в перфектна физическа форма, крепко емоционално състояние и съвсем стабилна психика, за да имате достатъчно сили и нерви за предстоящото. Както и когато не сте постигнали гореописания баланс.
  • Когато имате стабилна работа, сериозни спестявания и гъвкава стратегия за инвестициите си. Както и когато изобщо не сте сигурни какво ще работите след една-две години.
  • Когато имате на разположение за помощници над две баби, още няколко лели, поне една съседка, три добронамерени познати жени и вече подбрани и уговорени детегледачки. Както и когато ще разчитате само на себе си и партньора.
  • Когато имате връзки в детска ясла и детска градина на максимум 20 минути пеша и на няколко с кола. Както и когато нямате представа дали ще имате шансове за класиране.
  • Когато вече сте се достатъчно нахойкали след падането на всякакви ограничителни мерки и си наваксате пътешествия, концерти, партита и спиричуъл джърнита за няколко години назад и напред. Както и когато не ви е ясно дали някога ще спре да ви се ходи насам-натам.
  • Когато светът се превърне в едно по-добро и справедливо място за нов крехък живот, който да хвърлите в него. Както и когато светът не смята да се поправи скоро.
  • Когато имате ясно начертан план за бъдещето на бъдещото ви дете – от името до стъпките в професионалната му кариера. Както и когато нямате никакви очаквания.
  • Когато чувствате, че сте в пълен контрол над всички условия, които сте си определили за подходящи за едно бебе. Както и когато нямате такива или се чувствате несигурни в какъвто и да е контрол над тях.

Накратко: за дете сте подготвени винаги, също така и никога.

Защото такова нещо като подготовка в този случай няма. Защото след като се появи бебето, просто се „подготвяте“ в движение. А пък ако си мислите, че сте готови, това мъничко прекрасно същество все ще има с какво да ви изненада и ще ви доказва, че не сте се подготвили – понеже то просто няма как да се подготви човек за родител – и обикновено това е част от хубавото. Защото най-важното е: дали искате бебе. И ако да – значи сте вече готови.

Защото все още в света ни, колкото и да изглежда материален, стресиран и несправедлив, най-важното за детето е да разполага с обичта на родителите си.

Още от Владимир Вълков:

Когато баба и дядо са по-готини от мама и татко

„Аууу, децата не могат да се фокусират!“

„Колко пъти трябва да повтарям?!?“ и отговорите на подобни въпроси

Невероятната истина: с едно дете е най-трудно

Да променяме и средата, и себе си, а не само детето