Пенчо, бре, четѝ – 8 начина да научим детето отрано

| от Стела Христова |


Научих се да чета на пет години, защото у дома ми четяха много. Бяха ми купили и игра с пластмасови букви – обръщаха ми внимание и играеха с мен, учеха ме да ги превръщаме в думички. Двамата ми дядовци имаха различни политически убеждения, различни любими футболни отбори, предпочитаха двата противоположни по политическа насоченост тогавашни вестника – „Дума“ и „Демокрация“. Единственото общо между тях двамата беше, че обичаха да се занимават с мен, дори докато четяха вестник. Взимаха ме да седя при тях и ме разпитваха дали разпознавам думите и смисъла на заглавията. Беше забавно. Остана като един от любимите ми спомени с тях.

Да четеш свободно, е безценно умение. Дава ти самостоятелност от най-ранна възраст. Улеснява те с училището, когато станеш първи клас. Всички академични предмети, които те очакват, включват четене под една или друга форма. Родителите на малки деца често се чудят кога да започнат с обучението им по четене – страхуват се да не подранят, да не стресират детето дотолкова, че четенето да му опротивее отрано. Не са редки случаите на деца, които умеят да боравят със смартфон и да свалят приложения, ориентирайки се по изображенията, преди да опознаят удоволствието и необятния свят на книгите.

Нормално и напълно възможно е дори двегодишно дете да умее да чете. Все пак тези, които започват да четат под 5-6-годишна възраст са малко. В развитието си повечето деца започват да установяват връзката между букви, звуци и думи в края на детската градина или едва в първи клас.

Не е необходимо да бъде така.

Експертите по ранна грамотност на децата са установили, че най-малките започват своя път към четенето по различен начин. Отговорът на въпроса кога да научите невръстно дете да чете е „сега“, но реално вие не го обучавате, то сес учи само. Вие само му съдействате по пътя към приказната вселена на книгите и му показвате радостите от нея. Преживяването може да бъде лесно и щастливо за всички в следващите осем стъпки. И нито една от тях не включва технологии и приложения!

Вижте още: Попиващият детски ум е вашето огледало: харесва ли ви какво виждате?

1. Давайте личен пример

Ненаситен читател обикновено е този, който е бил изложен на книги в ранна възраст. Ключът към това да възпитате успешен читател у дома е да внушите на детето си позитивите, които четенето носи. Принуждаването на дете да чете превръща книгите в скучно задължение, а всички знаем как се чувстваме спрямо такива задачи. Първата стъпка по пътя към четенето за малко дете е моделирането на читателски навици у дома. Малките деца искат да правят това, което правят родителите. Когато ви види да четете книга, списание или дори етикета за произход на закупената храна, вашето дете ще иска да опита да бъде като вас. Няма да се случи, докато гледате „Ергенът“.

2. Осигурете достъп до книги. 

Ако искате малчуганът да се интересува от книги, трябва да ги вижда навсякъде из дома. Настолните книги са идеални за бебета и малки деца, защото са предназначени за малки ръчички. Подгответе кошница, пълна с настолни книги в стаята за игра и спалнята. Добавете няколко книги, подходящи за къпане, в кофата с играчки за вана, дръжте някоя и друга книга в колата. Когато малките деца се нуждаят от нещо, което да ги държи заети по време на дълго пътуване с кола, достъпът до книги ще бъде безценен и за вас. Наличието на неограничен достъп до книги също така позволява на малките деца да научат правилния начин да държат книга и как да обръщат страници. И двете умения са признак на ранна грамотност.

3. Превърнете в традиция историите за лека нощ.

Малките деца обичат някой да им чете. Въпреки че е възможно да фокусират вниманието си за кратко, все пак е важно да им четете на глас. Ако все още не сте добавили приказка за лягане към нощния ритуал, направете го сега. Предложете на бабите и дядовците или на по-големите братя и сестри да ви отменят понякога и да прочетат една или две приказки за лягане на вашето малко дете. Тази приятна рутина действа сближаващо.

Вижте още: Общото между възрастните, децата и плюшените играчки

4. Препрочитайте!

Родителите на малки деца вероятно са гледали един и същи филм  поне няколко пъти с мъниците. Моето беше „Цар Лъв“ – и някога с родителите ми, и сега с децата. Същото е и с книгите. Малките деца ще искат да чуват любимите си истории отново и отново. Въпреки че е важно да предлагате на децата различни книги, също толкова важно е да препрочитате и старите. Внимателното слушане с разбиране на истории и евентуално възможността да се преразказват е друг важен етап от ранната детска  грамотност.

5. Посещавайте книжни събития. 

Библиотеките все още не са изчезващ вид и играят основна роля в отглеждането на читателя. Някои библиотеки, както и повечето големи книжарници или летни детски занимални понякога организират интерактивнни събития, насочени към деца. Малките деца се запознават с истории, игри с пръсти, музика, детски стихчета, разказване на истории, изкуства и занаяти и др.

6. Извадете си карта за библиотека.

Малките деца са твърде малки за библиотечна карта, но ако вие, родителите, нямате такава, сега е моментът да си осигурите. Посещавайте библиотеката заедно с малкото си дете и го оставете да си избере една-две книжки, които да донесе у дома. Постарайте се да прочетете библиотечните книги няколко пъти, преди да ги върнете навреме следващия месец, и да внимавате да ги пазите. Това също е прекрасен начин да научите децата как да се отнасят с уважение към книгите.

Вижте още: Чело бебе книжка, или за ползите от четенето

7. Покажете на детето как се пише името му.

Техните собствени имена често са сред първите думи, които децата разпознават. Разпознаването на имена е друго жизненоважно умение за ранна грамотност. Може да напишете името с магнитчета на вратата на детската стая или на хладилника, да го покажете в играта „Скрабъл“, да го моделирате от пластелин. Всички тези начини насърчават разпознаването на имена под игрова форма.

8. Изпробрайте подходящи пъзели. 

Съобразените с възрастта пъзели с по-големи частици, направени специално за малки ръчички, са идеален избор за малки деца. Пъзелите помагат на малките деца да научат букви, цветове и цифри, които са все подготвителни умения за ранно четене. Когато с детето си играете с пъзела, не забравяйте да произнасяте буквите на глас, докато поставяте парчетата. Това помага за запаметяването.

Четенето е един от най-важните компоненти от опознавателните процеси в ранна детска възраст. Положителното изживяване при четене открива на детето пътя да бъде запален и редовен читател. Ако не се получи, не се притеснявайте. Всяко малко дете учи със свое собствено темпо, но богатата на грамотност среда го поставя на пътя.

Вижте още: 

Ауу, детето ми не иска да чете книги – ами сега?!