Всичката Мара втасала, та и „Ергенът“

| от Емилия Седевчова |


Телевизионното предаване „Ергенът“ вдигна шум до небето, стана повод за смях и възмущение, но най-важното – никой не остана безразличен към него. А какво по-добро за рейтинга и за рекламодателите. Само остава да се чудим дали това беше успешна стратегия или ще навреди на престижа на телевизията като цяло, но ако приемем, че в нашата ера печалбата е на първо място, значи всичко си е на мястото.

И ако някой не е тръпнел в очакване на предаването или по-лошо (!) – не е чувал преди това за него, със сигурност бързо е поправил този пропуск, защото „всички говорят само за това“.

А ето с какво можехте да изостанете, ако не бяхте изгледали „Ергенът“ – преобладаващо скандални, красиви (в социалните медии доста се спори за последното), млади жени, много от които са с редица корекции по лицата и телата си. Те демонстрират нисък морал, подплатен със завидно самочувствие. И това в най-гледаното телевизионно време!

Вижте още: Зомбита и секс до дупка: филмите, които не са съвсем за пред деца

Една от най-колоритните участнички каза, че ще покаже „как лесно се печели мъж“. И става ясно, че няма по-хитро нещо от това да отидеш на първа среща без гащи, защото е важно да оставиш точното впечатление у правилния мъж. А той самият не е избран случайно, а е бизнесмен с възможности да прежали поне една кола за теб, която задължително ще купи на твое име (защото не си някоя глупачка и си наясно , че така поне колата ще остане за теб, когато му омръзнеш в леглото).

Тактиката за успех е лесна за запомняне: „очите, краката и в кревата“.

Друга участничка изпи няколко питиета за „смелост“ и влезе бодро в купона, а когато млада красавица обяви, че любовта на живота ѝ е Христо Сираков, който е бил най-грижовният мъж (разбираме – дрешки, почивки и бижута) и, който беше известен с това, че и над шестдесетгодишна възраст сменяше манекенките в леглото си по-често от чаршафите, интересите на участничките ни се изясниха окончателно.

Не че телевизията трябва да възпитава ценности или морал, поне не е задължително, но предавания с подобни послания са за времето след 00:00 часа, си мисля аз.

Не ни стига, че чалга културата доминира в обществото ни, а сега още едно предаване, което да проповядва същите „ценности“, ни идва малко в повече. А красивите ѝ представителки, често оскъдно облечени певици с още по оскъдно измайсторени текстове вече далеч не са само в „Пайнер“, а ни заобикалят отвсякъде – те са на модния подиум, те са в поп музиката, те са плеймейтки, инфлуенсърки, синоптички дори, и много други.

Общото между тях е, че имат богат мъж до себе си.

Много често той стои в сянка и не се показва с половинката си, на която иначе подсигурява луксозен живот, скъпи почивки, а защо не и някое лекичко работно място, където да разхождат главно тоалетите си. А това да презентират и да демонстрират финансово благополучие, тези момичета правят със замах и самочувствие, най-вече в социалните медии. Разказват за новите си приключения в сутрешни блокове по телевизиите и други различни предавания. Не остана новогодишна програма по национална телевизия, което да мине без чалга присъствие във всичките му направления и разклонения. А посланието е ясно – красива жена е срещнала „грижовен мъж“, който, за щастие, е богат, защото без второто е нищо.

Вижте още: Трябва ли да си „златотърсачка“, за да ходиш с „дядо си“?

От всичко това следва да заключим, че да си намериш богаташ, е най-доброто, което можеш да постигнеш в живота, ако си млада и горе-долу хубавка, и е най-краткият път към лесно, забавно и лъскаво съществуване. Точно това е най-голямата опасност, на която са изложени подрастващите, които още се оформят като личности (често и с помощта на телевизията и интернет) и нямат добре изградена ценностна система. Защото от демонстрацията на подобно поведение на тях им става ясно, че няма нужда да знаеш какво е АЕЦ, къде се намира Лондон и защо Белгия не му е столица (както разсъждаваше някога една неактуална вече светска тигрица), как се пише без правописни грешки например, или да поназнайваш малко история за разнообразие. За сметка на това е добре да запомниш какво е S-класа, частен самолет, Малдиви и Дубай, Шанел, и че е „яко“ да ходиш на скъпи партита, където се пие „Кристал“ и няма нищо по-добро от „грижовен мъж“, с извинение за повторението, но ми се струва важно.

Никъде не се е чуло и видяло някоя „гледана” от „грижовен мъж“ жена да излезе и да поразкаже и за тъмните кьошета на целия този блясък, а тях ги има, безспорно.

Или след раздялата, да кажем, да сподели колко шамара е изяла, ако нещо не е бил в настроение богатият господин.

Нито ще разкаже с колко мъже е трябвало да преспи, за да попадне, ако има късмет, на търсения принц със златен кон.

Нито се говори за травмите от нощния живот и злоупотребата с алкохол и наркотици.

Не се отделя внимание и на пластичната хирургия и подобренията, които си правят тези жени във все по-големи дози. Вече не си спомняме как са изглеждали в началото на кариерата им, каквато и да е тя, защото много от тях изобщо не приличат на старото си Аз, а са едно конвейерно производство на една мелачка за красавици, които си приличат по съдба и по красота.

Вижте още:

Красиви сме, но сме еднакви