Чело бебе книжка, или за ползите от четенето

| от Росица Гърджелийска, по kidshealth.org |


Може би се питате какви са ползите от това да четете на своето бебе. Едно пеленаче няма да разбере всичко, което родителите правят и защо го правят. Въпреки това, четенето на глас е чудесна дейност, която не само може да споделяте заедно години наред, ами също така е и добър начин за стимулиране на детското развитие.

Четенето на глас:

  • Учи бебето на комуникация
  • Въвежда понятия като числа, букви, цветове и форми по забавен начин.
  • Изгражда умения да слуша, да запомня и разширява речника си.
  • Дава им информация за света около тях.

Вярвате или не, в рамките на първата година от живота си, бебетата научават всички звуци необходими, за да говорят своя майчин език. Колкото повече истории им четете на глас, толкова повече думи ще открият и толкова по-добре ще може детето ви да говори.

С помощта на думите, които чува, бебето построява мрежа от думи в мозъка си. Деца, чиите родители им четат, знаят повече думи, когато станат на 2 години, отколкото деца, на които не им се чете. Също така деца, на които им е четено в ранен стадий на живота, имат по-голям шанс да се научат да четат, когато дойде време за това.

Когато четете, детето чува, че използвате разнообразни емоции и изразителни звуци, които подпомагат социалното и емоционално развитие. Четенето подканва бебето да гледа, да показва, да докосва и да отговаря на въпроси, а всичко това повишава социалното развитие и мисловните умения. Бебето обогатява езиковите си знания като имитира звуци, разпознава картинки и учи думи.

Може би най-важната причина да четете на глас на детето си, е че това създава връзка между нещата, които бебето най-много обича (гласът на майка си или татко си и близостта им с него) и книгите. Ако отделяте време за четене на бебето си, то ще започне да възприема четенето като умение, което си заслужава да научи. Ако на пеленачета и децата се чете често, се изгражда не просто близост, а те започват да асоциират книгите с приятни емоции и така се превръщат в читатели.

Различни възрасти, различни стадии

Малките бебета може да не знаят какво означават картинките в книжките, но те се фокусират върху тях, особено върху лица, ярки цветове и контрастни шарки. Когато четете или пеете детски или приспивни песни, едновременно ще забавлявате и ще успокоявате своето дете.

Между 4 и 6 месеца, бебето ще покаже повече интерес към книжките. Ще започне да ги хваща, да ги държи, ближе, хапе, хвърля. Затова избирайте книжки от подходящ здрав материал, с ярки цветове и повтарящ се или римуващ се текст.

Между 6 и 12 месеца, детето ще започне да разбира, че картинките изобразяват предмети и най-вероятно ще развие предпочитание към определени картинки, страници или дори истории. Бебето ще реагира, докато му четете, хващайки книгата и издавайки звуци, а в периода до 1 годинка ще се научи да обръща страниците, да посочва картинки на страницата и да повтаря звуци.

Кога и как да четем

Ето едно страхотно нещо свързано с четенето – не трябват специални умения или екипировка, нужни са само бебе и книжки. Четете на глас няколко минути, но го правете често. Не е нужно да четете цялата книжка – фокусирайте се върху страници, които и двамата харесвате.

Опитайте се всеки ден да отделяте време за това – преди лягане например. В допълнение към гушкането преди лягане това ще създадете и рутина, която ще улесни живота. Това ще помогне да успокоите бебето си и ще създаде очаквания за това кога следва време за спане.

Четете и в други моменти от деня – когато бебето е преобуто, нахранено и игриво. Книжките са също от голяма полза, когато се налага да чакате някъде с бебето. Ето защо е добре да имате книжка в бебешката си чанта за моменти, когато си пред лекарски кабинет или на опашка в магазина.

Ето още няколко полезни съвета:

  • Гушкането по време на четене помага на бебето да се почувства защитено, топло и свързано с родителя си.
  • Четете изразително с различна тоналност и с различни гласове за различните герои.
  • Не е нужно да следвате текста с прецизна точност. Спирайте от време на време, за да зададете въпроси или да направите коментар на някоя картинка. („Къде е котето? Ето го! Какво сладко коте.“). Детето може да не успява да отвръща все още, но упражението поставя основа именно за това умение.
  • Пейте детски песнички, издавайте забавни животински звуци, или дундуркайте бебето на коляното си. Опитай всичко, което би направило четенето забавно.
  • Бебетата обичат и се учат от повтарянето, така че не се страхувайте да четете една и съща книжка отново и отново. Повтаряйте фразите в книжките така, както правите и с познатите песнички.
  • Постепенно с времето започнете да насърчавате бебето да докосва книжката, да държи платнените, картонени или пластмасови елементи. Може да не ти харесва, че бебето се опитва да я яде, но по този начин то научава повече за тях, как са на пипане, какъв е вкусът им и открива, че не стават за ядене.

Какво да четете

Бебешките книжки трябва да имат простичък, повтарящ се текст и ясни картинки. През първите няколко месеца, бебето най-вече харесва да чува гласа на майка си, така че може да четете каквото поискате, особено римуващи се текстове, наподобяващи песни. Когато бебето прояви интерес и започне да се заглежда, подберете такива с по-семпли картинки на плътен фон.

Когато бебето започне да хваща, може да започнете да четете платнени книжки или такива с твърди страници, в който има изобразени лица, ярки цветове и форми. Когато бебето започне да реагира на това, което вижда, започнете да показвате и книжки с образи на бебета, играчки и други познати неща. Когато бебето започне да сяда във ваната или да яде парченца храна, намерете истории за всекидневния живот, като времето за лягане или за къпане. А когато започне да говори, изберете книжки, които подканват бебето да повтаря кратки звуци, думи и изрази.

Книги с огледала и различни структури (крепирани, меки, драскащи) са също подходящи за тази възрастова група, а също и разгъващи се книжки и такива със скрити прозорчета в тях. За пеленачетата книги с дебели картонени страници са лесни за прелистване, а книги от плат или пластмаса могат да се ползват навсякъде, дори и във ваната. Бебета на всякаква възраст харесват фотоалбуми със снимки на познати лица. Всяко бебе трябва да си има и колекция от детски песнички и стихчета.

Един от начините да сте сигурни, че бебето ще стане читател, е да имате книги у дома. Когато е достатъчно голямо да пълзи и само да вади от кутията с играчки, уверете се, че там винаги има и няколко книжки.

Не забравяйте да четете. Четенето за удоволствие е още един начин да дадете добър пример на своето дете.


Повече информация Виж всички