Забременяване по време на цикъл? Възможно е

| от MamaMia |


Да знае колко е дължината на менструалния й цикъл е полезно за всяка жена. Не само че по този начин тя може да се подготви кога да очаква следващото си кървене (с всичките му симптоми и неразположения), ами и може да се информира кога са най-подходящите дни за зачеване, както и кога това е невъзможно.

За жените, които искат да забременеят, е особено важно да са наясно кога е техния плодороден прозорец – няколкото (обикновено около 6) дни, в които шансовете за забременяване значително се покачват. Тези дни се определят спрямо дължината на менструалния цикъл, като пикът им се нарича овулационен период. Приема се, че е невъзможно по време на самата менструация да се забременее.

Но ето нещо интересно: всъщност е възможно зачеване по време на менструация- особено в края й.

Как се случва това?

Отговорът зависи от дължината на самия менстурален цикъл и от продължителността от време, през която сперматозоидите могат да останат в тялото на жената след незащитен полов контакт.

Менстуралните цикли при различните жени не си приличат, но и нещо повече – при всяка една жена те могат да варират по дължинане само спрямо организма, но и от цикъл на цикъл. Въпреки че повечето жени обикновено имат стабилен менструален цикъл, често се случват отклонения в него, които са в доста широк диапазон. Този диапазон е между 21 и 45 дни (всеки менструален цикъл се брои от първия ден от началото на менструацията до първия ден на следващата такава). Макар че официално се приема, че средният месечен цикъл при жените трае 28 дена, има едно интересно проучване, осъществено от Natural Cycles – първото онлайн приложение за естествена превенция, което съдържа информация за циклите на хиляди жени. Според данните от това приложение, едва 13% от жените имат 28-дневен месечен цикъл.

Ако изчисляваме началото на месечния цикъл спрямо първия ден на менструацията, то овулацията (най-плодовитата фаза на жената) се случва някъде около средата на цикъла (на 12-13 или 14 ден). Но ако имате по-къс цикъл, овулацията може да започне още на седмия, а ако е по-дълъг цикълът – овулацията може да започне дори на 21-ия ден (което е приемано за най-късната възможност). Фоликулостимулиращият хормон (FSH) се освобождава в началото на цикъла, за да стимулира яйчниците да освободят яйцеклетката. Яйчниците произвеждат естроген, който изгражда лигавицата на матката.По време на овулацията се отделя лутеинизиращ хормон (LH), който задейства освобождаването на яйцеклетка. Яйчниците пък започват да произвеждат прогестерон, който подготвя матката за оплождането на яйцеклетката. В този момент шансовете за забременяване са най-големи, ако яйцеклетката бъде оплодена. Ако не заченете, се предизиква излющване на маточната лигавица и следва менструален цикъл.

Докато лигавицата на матката се излющва (менструация) е логично да не можете да забременеете по това време. Но има няколко детайла: макар и жената да не може да забременее точно в този период, спермата може да остане в женската репродуктивна система за период от няколко дни (най-много до 5), което означава че някои жени имат възможност да забременеят и по време на цикъла си, като спермата оплоди яйцеклетката, която би трябвало да се отдели през следващия менструален цикъл.

Тоест ако имате къс цикъл и правите секс без предпазни средства в края на менструацията, сперматозоидите могат да оживеят в тялото например три дни – тогава наистина има шанс да забременеете.

Проучване, проведено отново от приложението Natural Cycles, установява, че по-голямата част от жените знаят, че е възможно да се забременее по време на менструация.

Въпреки, че технически това е точно така, то има прозорец от дни, в които жената е много по-фертилна.

С една дума: шансът да забременеете през първия или втория ден от менструацията е практически минимален, но определено към края й е по-добре да използвате контрацепция, освен ако нямате намерение да забременеете.

Много е важно да се знае и че менструацията по никакъв начин не предпазва от сексуално предавани болести и инфекции, затова е по-добре да се предпазвате от тях с презервативи, ако не сте в моногамна връзка.

Без да се използва приложение или някакъв вид календар, е трудно да се установи кога точно е овулацията.

Някои жени усещат своите фертилни дни, но най-сигурният начин да се установят кои са те точно, е чрез измерване на базалната телесна температура. Тя се покачва с половин градус точно един ден след настъпването на овулацията и остава повишена, докато настъпи менструацията. Чрез измерването й (обикновено с прецизен дигитален базален термометър през устата), лесно може да се определи фертилния прозорец на жената.

Именно чрез измерване на базалната телесна температура оперират и най-точните приложения за контрацепция и измерване на месечния цикъл – например Natural Cycles.

Така че – запомнете – по време на менструация е възможно забременяването, особено в последните дни на мензиса, ако той е кратък и ако сперматозоидите останат в тялото достатъчно дълго.

Затова е най-добре е да внимавате с контрацепцията и да не разчитайте на случайности.


Повече информация Виж всички