Loveguide: „Без сексуално образование, порното се превръща в учебно видео“

| от Ема Иванова, снимки: Loveguide |


Николета Попкостадинова e oсновател на Loveguide – проект за здравно и сексуално образование, който повишаванивото на знания на българските ученици по теми, все още смятани за табу както от учители, така и от родители. Онлайн Loveguide предлага изчерпателниматериали за промените в пубертета, връзки и взаимоотношения, безопасен секс, предпазване от нежеланабременност, сексуално предавани инфекции, сексуално насилие, както и безопасност онлайн. Всяка седмица в YouTube каналасе публикуват нови видеа по същите тези теми, като лица са актьорите Весела Бабинова и Радослав Мирчев.

Нивото на сексуално образование в България, по думите на Николета, все още продължава да е отчайващо ниско, а държавата не прави достатъчно по въпроса.

„Оказва се, че България е на първо място по тийнейджърски бременности в Европа. Имаме високи нива на сексуално предавани инфекции сред младите хора. Според изследвания на неправителствени организации, които се занимават със сексуално и репродуктивно здраве, едва 4% от тийнейджърите последния път, когато са правили секс, са използвали презерватив, а всяка трета жена е била жертва на насилие”, припомня статистиките Николета.

Тя поставя основните на проекта в края на 2014 година. През 2015 сайтът е онлайн с 300 текста по тези теми, а през 2016-а започват часовете в училищата и образователния YouTube канал. През 2020-а Loveguide вече е доста добре разпознаваемо място за посещение онлайн сред тийнейджърите и младежите. Към платформата те се обръщат, за да намерят отговори на въпроси, свързани с промените в пубертета, хигиената и сексуалното си здраве.

Разговаряме по телефона с Николета Попкостадинова с желание да научим още за работата на Loveguide във времена на падемия, за знанията им по въпросите за собственото им сексуално здраве, за съдействието от страна на учители и родители.

wallpaper new

Разкажи повече за проекта Loveguide?

Loveguide стартира като информационен портал, който създадохме по програми и текстове на СЗО, на Европейската асоциация по семейно планиране, на Българската асоциация по семейно планиране. Loveguide съдържа безкрайно много информация, свързана с промени в пубертета, безопасен секс, предпазване от забременяване, сексуално предавани инфекции, както и по-нови теми: безопасност онлайн, онлайн порнография, насилие – не само физическо в училище, но и онлайн тормоз – това е огромна тема.

Когато започвахме, на мен бързо ми стана ясно, че систематизирано липсва такава информация, както и методология на предаването й. Липсваше и начин тази информация да бъде достъпна на един клик разстояние за учениците и да бъде поднесена сигурно, лесно, ясно.

Когато започвахме, не бях кой знае колко изненадана от мрачните статистики – ние бяхме много далече от всички страни в ЕС и най-вече от страните в Северозападна Европа. Но, за съжаление, от страна на държавата темите сексуално здраве, сексуално образование, репродуктивни права продължават да бъдат неглижирани и няма механизми за подкрепата им. Тогава и сега сексуалното образование не е сред задължителните предмети в училище, а вкъщи по тези теми се говори трудно, рядко и реално децата, учениците и най-младите хора нямат достатъчно надеждна информация.

Интересно е, че ако едно дете поиска да потърси информация в Google, ще му излезе или нещо енциклопедично на труднодостъпен език, или рекламни предложения например за уголемяване на пениса, или порнографски сайтове. Особено ако родителите не са сложили защити на телефона на децата.

Затова започнахме онлайн с идеята, че тази информация трябва да е достъпна за всички подрастващи. Според изследване, което направихме, основният източник на информация по тези теми за тийнейджърите, са връстниците. Но те не знаят много повече.

Тоест родителите все още не говорят по тези теми с децата, така ли?

Да, разбира се. Те откъде да започнат да говорят по тази тема, след като в техните семейства не е говорено и не е имало сексуално образование в училище. Разбира се, има родители, които разговарят с децата си вкъщи. Но ние, във всеки час, в който влизаме, питаме колко деца са говорили с родителите си по „неудобни въпроси“ и те са не повече от 10%. Провеждаме часове в училища в цялата страна, в малки и големи населени места, в елитни гимназии и техникуми – и ситуацията е една и съща. Единствената надежда нещо да се разчупи е да се започне с днешните тийнейджъри.

Значи родителите вече са „загубена кауза“?

Ние не можем да обхванем цялото население на България. Фокусирали сме се и работим с тийнейджъри, но и с млади хора, защото се оказва, че онлайн към нас се обръщат и млади хора между 18 и 26 години. Наше вътрешно изследване показа, че потребителите на канала ни са се увеличили за една година много сред младите хора.

На какво се дължи?

Явно вече сме разпознаваеми. От 4 години водим часове по сексуално образование и напоследък забелязваме, че в часовете винаги има ученици, които знаят какво е Loveguide. Съвсем логично ние достигаме и до следващата възрастова група – младите хора. Те няма да гледат видеата за промените в пубертета, но ще гледат онези, свързани с безопасен секс, с тестове за бременност, предпазване от нежелани бременности, сексуално предавани болести.

Loveguide

Какви са темите, които обхващате в час, и как са разпределени?

Нашите уроци обхващат 4 големи теми: промени в пубертета – защото те не знаят какво ги очаква, кога ги очаква, кое е нормално, трябва ли да се притесняваме, ако стане нещо. Това е огромна тема, в която включително разглеждаме хормонални и емоционални промени.

Втората тема е безопасност онлайн. Често влизаме в час и масово се налага да започнем да заключваме профилите, защото са публични, а децата трябва да научат правилата за безопасност.

Третата ни голяма тема е безопасният секс и как да се предпазваме от нежелани бременности и инфекции.

Четвъртата тема е предпазване от сексуално насилие, като тука говорим за онлайн тормоз, разпространение на голи снимки. Това, което ние правим в информационния сайт, е да качваме нови текстове по тези теми, плюс 6 нови видеа всеки месец в YouTube канала ни.

Има ли някоя от тези теми, по която ти прави впечатление, че децата имат знания?

Тъй като прекарват огромна част от времето си онлайн, те що-годе имат някакви знания по онлайн безопасност. Но няма тема по-която да са напред. Да, всички са гледали порно, някои по собствено желание, други, защото са им показали или са попаднали.

И тук идва огромният проблем, защото никой никога не е говорил с тях какво е това и с какви очи да го гледат. Възрастта, на която те попадат на порнография, пада все повече и повече. Оказва се, че за тях това е учебно видео как се правят деца и секс и оттам тръгват много изкривявания. Специално що се отнася до порното, проблемът е, че никой не им обяснява, че това няма нищо общо със секса и отношенията между двама души в истинския живот.

Колко лошо влияние оказва порното върху децата? Може ли все пак във видеата за възрастни да има някаква образователна част?

Според мен лично няма такава. Точно затова е проблем, защото децата си мислят, че получават знание, а порното не е пример за това как двама души започват отношенията си и стигат до сексуален акт. Нито пък как започва, протича и завършва този сексуален акт. Ние обясняваме в час, че порното е създадено, за да изкарва големи пари и че то няма нищо общо със секса в истинския живот. Казваме, че това са актьори, които са избрани специално, режисирани са, че в живота сексът не протича така гладко, че момичетата и момчетата не изглеждат така като са голи, не се държат по този начин, не могат да очакват партньорът в живота им да се държи както актьорите на екрана и още по-малко те да се опитват да имитират същото. Обясняваме, че освен това хората трябва да си говорят и да си обръщат внимание и да споделят какво им харесва и какво не им харесва в секса.

За съжаление порното много изкривява и вреди на младите хора, които нямат тази подготовка и нужните знания, свързани със сексуалното си здраве. Порното е приемливо, единствено ако знаеш всички тези неща и не забравяш, че е създадено с цел да възбужда и да прави пари.

Значи е много важно порнографията да не достига до децата?

Важно е да не достига до децата и е важно родителите да се погрижат за онлайн безопасността на устройствата, които дават на децата си. Ние не можем да ги предпазим тотално. Рано или късно те ще попаднат на такова съдържание, важно е обаче да знаят какво е това и да не попадат на него, преди да сме ги подготвили.

Loveguide

В момента всички живеем в безпрецедентна извънредна ситуация заради пандемията от коронавирус. Вие продължавате ли дейността си и под някаква форма?

Онлайн ресурсите са много силна част от нашата програма, защото те допълват часовете в училище. Ние продължаваме да правим видеа, продължаваме нашите теми по план. В момента завършваме онлайн уроците си по четирите основни теми, по които работим. На финала сме и по работата с приложението Loveguide, което е с най-често задаваните въпроси по темите и съответните им отговори. Защото ние не спираме да отговаряме на децата.

Какви са най-честите въпроси, които ви задават онлайн?

Най-често ни питат неща от сорта: „Нормално ли е…?“ или: „Аз и гаджето направихме еди-какво-си… може ли да съм бременна?“, или за отношения. Често ни задават и въпроси, по които ние изобщо не сме компетентни и ги насочваме към лекар или към специалист, който може да им отговори. Поддържаме база данни с лекари в София, Стара Загора, Пловдив и Бургас: уролози, гинеколози, дерматолози (акне, грижа за кожата), психолози, защото много често те имат нужда от такава помощ, която не трябва да бъде подценявана. Съветваме ги да не вярват на всичко онлайн, да не питат приятелите си, а да разговарят с родителите…

Screen Shot 2018-07-25 at 5.18.01 PM

Имаш ли съвет към родителите как да бъдат полезни по тези теми на децата си в ситуация на изолация?

Сега, когато родителите са си повече вкъщи, е чудесен момент да започнат да говорят повече с тийнейджърите. Горещо съветваме и децата да говорят с родителите си и да ги питат за всичко, което ги притеснява – все пак майката и бащата са първият източник на информация по различни теми – например как се купува дамска превръзка, презерватив.

Нека родителите говорят за хигиената – това винаги ни е била огромна тема – миене, къпане, пране на дрехите, да говорят за промените в пубертета, за връзките и отношенията на база на собствения си опит, а с по-големите деца вече и за секс.

Това е чудесен момент да създадат доверие, за да не научават децата от порносайтовете митове и легенди.

Нека родителите гледат заедно с децата си някои видеа вYouTube канала ни, да прочетат наръчника в сайта ни и да споделят своя собствен опит.