„С колко мъже си била преди мен?“

| от MamaMia |


„С колко мъже си била преди мен?“ – е въпрос, който почти всяка жена ненавижда, а вие, драги мъже, все така продължавате да го задавате и то точно когато вече сте в леглото с нея.

Жените мразят да ги питате „за бройките“, особено в началото на нова връзка – което пък вие интерпретирате погрешно като „била е с твърде много и не иска да ми каже“. Но понеже „твърде много“ и „твърде малко“, когато става дума за личните сексуални отношения е изключително обтеглив въпрос, драги мъже, приемете, че ако изобщо получите отговор, надали ще разберете истината.

Този въпрос обикновено поставя жените нащрек – и не случайно.

Независимо дали тя е „била“ с 1000 мъже преди да бъде с теб, или е „спала“ само с един, признай си, че ти използваш този въпрос, за да си извадиш съответните изводи. А когато тя ти зададе същия въпрос, ти честно ли й отговаряш?

Защо въпросът с „бройките“ продължава да е проблематичен в 21 век?

Защото в началото на връзката си, хората не знаят какви са нагласите на човека, с когото излизат. Жените често си мислят, че той може да се окаже страхотно консервативен и ако разбере „истинската бройка“, да я заклейми като „мръсница“. А може и да копнее за по-опитна жена. В такъв случай истината, че тя е била „само с един“ за целия си живот отново ще я постави в неизгодна позиция.

Същото между впрочем важи и за мъжете. Има жени, които, ако разберат, че той е бил „с твърде много“ по техните разбирания, ще го сложат в графата „женкар“. А ако разберат, че е бил само с „няколко“ може и да се притеснят, че те пък са „прекалено опитни“.

Всъщност, и жените, и мъжете си знаем, че каквото и да отговорим на подобен въпрос – сме в уязвима позиция. Затова и много хора предпочитат откровенията за миналото да бъдат споделени в по-късен етап на връзката – макар и често да не се случва точно така.

Как тогава дефинираме коя „бройка“ е „нормална“?

Ами, по-добре да не дефинираме. Защото такова нещо като „нормално“, когато говорим за сексуални и лични отношения, не съществува. Броят на сексуалните ни партньори зависи от твърде много различни фактори – от генетичното ни наследство, от необходимостта да задоволяваме личните си нужди, от житейските обстоятелства и дори от онова, което наричаме с неясната дума „съдба“ или „предопределеност“.

Има хора, които изкарват целия си живот само с един партньор. Има такива, които имат няколко кратки връзки. Има и такива, които са нямали или не желаят да имат нито една сексуална връзка. А има и хора, които не могат да преброят „бройките си“ и дори са се отказали да водят статистика. За тях подобно поведение си е напълно нормално.

Проблемът обаче е, че броят на сексуалните отношения са нещо, по което другите съдят за човека.

Нещо повече – „бройката“ може да се отрази негативно и на шанса за бъдеща връзка.

А броят на онези жени, които се опитват да намалят „цифрата“ на мъжете, с които са били, за да не разочароват новия си партньор, все още е притеснително голям. Същото важи и за мъжете, които пък понякога  се опитват да „надуят“ бройката, за да се изкарат по-опитни пред жената.

Зад всичко това се крие огромната несигурност относно кое е „нормално“.

Донякъде е вярно, че по-големият сексуален опит не води към по-добри и задълбочени връзки. Но само донякъде… Според изследванията, често хората с повече връзки „от стандартното“ и с по-богат сексуален опит се сблъскват с предразсъдъци и негативно отношение. Приема се, че те не са добър избор за дългосрочна връзка, тъй като „не задълбочават отношенията си“. Точно това показва изследване от 2017 година, според което опитните жени и мъже често получават негативна оценка, когато се измерва желанието на другия за започване на нова връзка. Оказва се, също така че и прекалено малкото сексуален опит обаче също води до негативно отношение.

Каква тогава е идеалната „бройка“ сексуални връзки?

Според изследване, публикувано в Psychology Today и проведено сред 20-годишните – днешните млади хора имат по-консервативни сексуални истории. Те започват сексуалния си живот по-късно, имат по-малко партньори и като цяло по-малко сексуален опит, отколкото са имали родителите им на същите години. Това също повлиява на тяхното отношение към възприемането на „бройката“. Според тях приемливият брой сексуални партньори е между 2 и 3, но същевременно с това те определят хората с по-малко сексуален опит като по-малко атрактивни и не толкова желани за връзка.

Друго изследване, публикувано в Muscle and Fitnes, проучва каква е приемливата бройка сексуални партньори според 20 и 30 годишните жени, които излизат от скоро с някой. Техният отговор е, че партньорът им трябва да има до 15 „бройки“ и ако става дума за повече, тяхното отношение към него става по-негативно.

Ако опростим нещата, можем да забележим, че има ясно предпочитание при двойките към партньори със среден сексуален опит, сходен на техния.

Но в крайна сметка не е краят на света, ако си бил с „повече“ или „по-малко“. И ако не си от онези, които имат среден брой партньори, това съвсем не означава, че ще останеш сам до края на света.

Нека отново кажем, че всичко е много субективно – точно както е субективно колко секс е „нормално“ да се прави, когато си в дълга връзка.

Вижте още: 

Колко важен е сексът в дългата връзка


Повече информация Виж всички