Секс 51 пъти годишно – това ли е „нормалното“ при дълга връзка?

| от MamaMia |


Всяка двойка е различна и има различни сексуални потребности. Количеството и качеството на сексуалните актове зависи от много фактори. Според публикация в Insider, средната двойка американци прави секс веднъж седмично. Но според специалисти, интервюирани от изданието, това няма никакво значение, защото е по-важно двойките да се фокусират върху качеството и връзката с партньора, отколкото върху количеството секс.

По-честото правене на секс по никакъв начин не означава, че връзката е по-устойчива, нито че хората, които правят по-рядко секс, не държат един на друг и не се радват на голяма интимност. Всъщност качеството, комуникацията и доверието са по-важни от чисто физическата страна на въпроса.

Затова и няма точен отговор на въпроса колко често е „нормално“ да се прави секс в една двойка.

Изследване от 2017 година, публикувано в Archives of Sexual Behavior, се фокусира върху сексуалното поведение на над 26 000 души в периода 1989 – 2014 година. Така се установява, че зрелите сексуално индивиди правят секс 54 пъти годишно, което означава средно по веднъж седмично.

Изследването установява още, че при женените двойки количеството секс е почти същото – 51 пъти годишно. Въпреки това честотата варира с възрастта – 20-годишните правят секс около 80 пъти годишно, докато 60-годишните – по 20 пъти годишно. Важно е също така да се отбележи, че сексът е широко понятие, което включва много видове сексуални актове, а и варира много от човек до човек.

Един път седмично може и да е средното, но това съвсем не означава, че това е „задължително“ ниво от сексуални контакти за всички връзки. „Работила съм с двойки, които смятат, че секс веднъж седмично е твърде много, както и с други, които биха казали, че това изобщо не е достатъчно“, казва Стефани Гьорлик,социален работник и секс терапевт, цитирана от Insider. Всяка двойка определя колко секс е добре за тях – и това може да варира през годините.

„Дали сексът е прекалено много и прекалено малко е наистина субективно и зависи от потребностите на двойката“, съгласна е и Кристин Лозано, лицензиран терапевт и специалист по сексуалната пристрастеност. Тя смята, че някои хора нямат проблем и да не правят секс с месеци. Така че не търсете някакви правила за своите собствени отношения, ами се фокусирайте върху собствените си нужди.

Фактори, които пречат на здравословния сексуален живот

Ако се чувствате незадоволени от сексуалния си живот, може да потърсите вината в някои външни фактори. „Сексът е многоизмерно изживяване. Добрият секс се случва на психческо, физическо и емоционално ниво“,обяснява Гьорлик. Съответно изживяването е силно повиляно от психическото и физическото здраве и моментно състояние.

Някои от външните фактори, които влияят отрицателно на сексуалните отношения са:

 • Стрес – генерално в живота или причинен от състоянието на връзката
 • Промени в тялото, свързани със здравословното състояние и стареенето
 • Рутината и сигурността, когато не ни възбуждат и ги намираме за скучни
 • Прекомерната заетост с децата, семейството, кариерата
 • Усещането, че не ви е конфортно да комуникирате един с друг
 • Усещането, че не сте забелязвани, оценявани или обичани от партньора

Всички тези различни фактори могат да се отразят и на броя сексуални актове. Например, ако тялото ви се е променило по някаква причина, можете би сте развили отрицателна представа за него и това ви накара да се чувствате неудобно в спалнята. Тогава е много вероятно да се отдръпнете сексуално от партньора си.

Как да подобрите общия си сексуален живот

Сексът трябва да носи наслада, а не да причинява стрес, болка, неудоволствие. Ето 6 начина да подобрите отношенията си в леглото:

1. Намалете стреса

Стресът е сред основните пречки пред качествения сексуален живот. Всеки, който е в стрес, знае, че това обикновено намалява либидото. Изследване от 2013 година, публикувано в Journal of Sexual Medicine, установява, че жените, които са в голям стрес имат ниски нива на генитална сексуална възбудимост.

Ако забелязвате, че вашият партньор е стресиран, говорете един с друг по въпроса и се опитайте да намалите напрежението. Това може да стане чрез серия действия, напримерписане на дневник, медитация, терапия, движение, танци, продуктивни физически дейности, дори домакински такива.

Разбира се, има и хора, които използват секса, за да се справят с високото си ниво на стрес, но това също е поведение, което може и да не се хареса на партньора.

2. Изследвайте собствените си сексуални нужди

Опитайте се да проучите собствените си сексуални желания и да станете по-близки с тялото си. Сексуалното изследване на тялото означава да проследите своите проблеми с възприемането на физическите си дадености и в последствие да разберете какво ви доставя удоволствие. Да опознаете себе си физически може да стане и чрез мастурбация. Когато знаете кое ви харесва наистина и кое ви задоволява, ще можете по-лесно да го споделите на своя партньор.

3. Опитайте нещо ново

Ако сте дълго време във връзка, то вероятно вече сте доста наясно със своите лични сексуални предпочитания. Но може да се окаже, че съвсем не познавате тези на партньора. Запитайте го какви са неговите най-добри сексуални изживявания, кога е оставал незадоволен или какво винаги е искал да направи в леглото, но не е посмял.

Опитайте нови пози, вкарайте фантазии или играчки, които могат да съживят отношенията. Ако използвате английски, можете да посетите сайта Mojo Upgradeи да направите тест, според който да определите сексуалните си предпочитания като двойка.

4. Не забравяйте докосванията преди секс

Предварителните ласки имат огромно значение за качеството на сексуалния акт. Пътят към хубавия секс започва много преди да влезете в спалнята. Целта на предварителната „игра“ е да създадете усещане за сигурност с вашия партньор, да се отнасяте с нежност, любов и взаимно уважение един към друг, което е предпоставка за дълбоки и чувствени отношения впоследствие.

5.Водете открит разговор

Ако искате да опитате нови неща, с които да разнообразите сексуалния си живот, то ще ви се наложи да водите честна комуникация. Обсъдете секса с вашия партньор, бъдете любопитни, съпричастни, уязвими. Убедете се, че разбирате желанията на отсрещната страна без да съдите, но и без задължително да споделяте чуждите сексуални нужди. Зачитайте границите на човека срещу вас.

6. Синхронизирайте се

Настроението за секс при двойките понякога не идва по едно и също време и има хора, за които е трудно да намерят баланса. Затова е добре да намерите момента, в който и на двамата ще ви е до секс. Разбира се, може да се окаже, че единият от партньорите има по-силно желание за секс и интимност от другия, но трябва да се съобразява с нуждите на отсрещната страна. Изключително важно е и двамата да сте в настроение за секс: ако единият не желае, не трябва да го прави насила. Никога не карайте своя партньор да прави каквото и да е било, ако не се чувства добре от него.

Какви са плюсовете на сексуалната интимност?

Сексът ни помага да се свържем с партньора по един дълбок и органичен начин, по който се чувстваме уважавани и оценени и най-вече изпитваме удоволствие и наслада. Интимността е задължителна за връзката и може да послужи като основа за развиване на повече доверие.

Ето и всички плюсове на сексуалните отношения:

 • Позволяват ни да изразим и изживеем връзката си пълноценно
 • Даряват ни с удоволствие на физическо ниво
 • Подобряват емоционалните рани
 • Отделянето на допамин по време на оргазъм позволява на хората се чувстват по-спокойни и по-близки един с друг
 • Намалява кръвното налягане


Повече информация Виж всички