Оргазмът – колкото повече, толкова повече

| от MamaMia |


Някои му казват свършване, други – оргазъм, трети – кулминация, а четвърти – „абе, нали се сещаш“. Сексуалната лексика и мръсното говорене не са ни силна страна в национален план. Кой знае, може би не само на нас. Няма как обаче да не сме единодушни за това – оргазмът е хубаво, мноооого хубаво усещане. Независимо дали го преживяваш сам, с партньор, или, ако си в особено палаво и разкрепостено настроение, с партньори.

Изследването на предимствата от оргазма е сложно, защото опитът е различен за всеки. При някои хора кулминацията е рядкост, на други така и не се случва, а някои благословени късметлии успяват всеки път, че и по повече от веднъж.

Макар и списъкът да не е изчерпателен, свършването носи някои изненадващи ползи и за тялото, и за ума. Те излизат от затворените врати на спалнята и правят живота генерално по-приятен за живеене.

Оргазмът подобрява съня

Стереотипът, че след секс мъжът се обръща на другата страна и заспива, не е безпричинен, но не важи само за мъжете. Оргазмът действително помага на тялото да разпусне и да се пренастрои на сънлива вълна.

От една страна това е така заради отделянето на релаксиращи хормони, които започват да циркулират в организма веднага след щастливия финал. От друга – интензивното стягане и разпускане на мускулни групи е съществуваща техника за освобождаване на напрежение, а именно то се случва по време на оргазъм. Така че си струва да се пробва. Дори и да не подейства, със сигурност ще бъде по-полезно и приятно от приемането на добавки за по-лесно заспиване например.

Може да успокои болката

Тук оргазмът отново изземва функциите на излишните медикаменти. Окситоцинът и ендорфините, които тялото отделя при свършване, действат като естествени обезболяващи. Онзи стереотип с главоболието наистина се оказва просто клише.

При някои жени обаче сексът по време на менструация може да не е най-добрата идея. Възможно е контракциите на матката, които оргазмът предизвиква, да влошат болезнената тежест в долната част на корема през този период от месеца. Явно дори нещо толкова хубаво, колкото оргазма, не може да е панацея за всяка болка.

Оргазмът оправя всякакви настроения

Освен окситоцин и ендорфин, при оргазъм тялото отделя също и допамин, серотонин и пролактин. Всички тези хормони играят основна роля във формирането на доброто ни настроение. Те регулират апетита, провокират ни да усещаме любов и привързаност, да усещаме повече самоувереност, да се чувстваме добре в тялото си, да намалим ненужния стрес.

Щастливият финал ни свързва по-добре със собственото ни тяло

Постигането на оргазъм, особено когато мастурбираме, помага да разчитаме по-добре сигналите на тялото си.

Освен да разберем какво ни харесва най-много и кои са докосванията, от които се нуждаем, усещанията в кулминационния момент сигнализират как е сексуалното ни здраве. Настъпилите промени в тях алармират, че може да има проблем. Така можем по-бързо да разберем ако нещо не е наред с организма ни и да му обърнем внимание навреме.

При по-чести оргазми нивото на комфорт с тялото ни също се покачва. Преодоляваме срама по отношение на себе си и интимните си зони и ни става по-лесно да общуваме свободно с лекари по такива въпроси. Намалява и смущението ни от голотата.

Оргазмът е особено важен и за хората, които страдат от сериозни или хронични заболявания, защото им показва, че тялото им може да им доставя и радост и удоволствие.

Митове и истини за мастурбацията при жените

Чувстваме се по-силни и свободни

Когато вече сме наясно какво ни харесва и какво ни отблъсква в сексуален аспект, сме по-устойчиви и категорични в желанията си и не се страхуваме да ги изразяваме. Нито пък да казваме “Не”.

Удоволствието от секса ни зарежда с желание да експериментираме и да изпробваме методи на стимулация, фантазии или допълнителни играчки, които може да сме намирали за срамни, скандални или безсмислени.

Оргазмът ни освобождава от собствените ни предразсъдъци по отношение на секса.

Свободата, овластяването и креативността, които сексуалното задоволяване ни носи, далеч не остават част от поведението ни само в леглото. Напротив, те присъстват в социалните ни контакти и ни правят по-устойчиви и успешни като личности, включително и на работа.

Укрепва се близостта във връзката ни, ако сме в такава

Оргазмът безспорно ни носи повече близост с човека до нас. Кара ни да забравим и излишните дреболии, за които сме му се ядосвали.

Най-вече в началото на връзката, желанието ни да видим отново партньора си и да задълбочим отношенията си с него се засилва драстично, ако сме максимално удовлетворени от секса, който правим с него. Нашият оргазъм пък е източник на по-висока самооценка за човека насреща.

Оргазмът води до… повече оргазми

Колкото повече, толкова повече. Това си го знаем още от детските книжки.

На анатомично ниво оргазмите подобряват здравето на тазовото дъно чрез увеличаване на притока на кръв към тазовата област, което подпомага растежа на мускулите. По-здравото тазово дъно подобрява кръвообращението в гениталиите и улеснява процесите в тази област от тялото ни.

Ако оставим биологията настрана, удоволствието просто ни стимулира да търсим и да искаме още удоволствие. Особено с напредването на уменията и разбирането ни как да си го доставяме по най-правилния за нас самите начин.

Вижте още:

Тате, какво е оргазъм


Повече информация Виж всички