Колко важен е сексът в дългата връзка

| от MamaMia |


Важен ли е сексът за устойчивостта и продължителността на връзката?

Привидно това е странен въпрос, като се има предвид, че всички романтични отношения поначало започват със сексуално привличане. И все пак след припламналата първоначално искра много двойки продължават живота си, без да отдават необходимото значение на сексуалния акт. Съответно качеството и честотата на интимностите намалява.

Затова и въпросът каква е ролята на секса в дългата връзка е важен.

Според сертифицирания сексуален терапевт д-р Лори Минц, професор по психология от университета във Флорида, за сайта Тhe Healthy, ако в двойката сексът върви добре, което означава да присъства редовно и да се случва без усложнения, това допринася единствено за 15 до 20% удовлетворение от връзката.

Но когато сексът липсва, той води до огромна част от проблемите в отношенията с партньора.

Не е изненадващо, че недоволството при липсата на достатъчно секс е огромно, защото интимността оказва огромно влияние върху физическото и емоционалното здраве – както индивидуалното, така и на двойката. Но сексът е много повече от акт – той е висша форма на разкриване и доверие и ако не се случва достатъчно често, могат да се появят разочарование, съмнение и отдалечаване.

Когато повечето хетеросекуални двойки мислят за секс, те всъщност мислят конкретно за акта, който се извършва с половите органи. Но всъщност в основата си сексуалността е нещо по-обширно– тя се отнася генерално до това да даваш и да получаваш удоволствие, твърди д-р Мегън Феминг, клиничен психолог от Ню Йорк.

Така че понятието „секс“ следва да включва всичко, което двамата партньори правят, включително и еротичното докосване и доставянето на удоволствие чрез орален секс, играчки, ръце…

Истината за мъжете и секса: не е точно така, както жените си мислят

Различните вариации на сексуалния акт са добре известни и практикувани от гей двойките, но ако някои от тях се използват и в хетеросексуалните отношения, могат да доведат до по-добър и разнообразен секс с годините.

„Наясно сме, че с напредването на възрастта сексуалният акт вече не е толкова актуален – заради вагинална сухота, еректилни и други медицински проблеми“, казва д-р Минц. „И тогава, ако оценим всички начини, по които можем да си доставим взаимно удоволствие, ще имаме по-голям шанс да остаряваме много по-адекватно сексуално“.

Фокусирайки се върху общото удоволствие, което може и да не включва единствено сексуален акт, двойките може да преборят по-успешно тревожността около здравословните си проблеми – тревожност, която се отразява пагубно на връзката.

Психолозите казват, че когато нямаме яснота дали ще ни се получи сексуалния акт, предпочитаме изобщо да не започваме с него, за да избегнем разочарованието. Така и някои хора престават изобщо престават да инициират секс.

Понякога сексуалното отдръпване може да се изрази включително в прегръщане, гушкане и целуване, защото хората не искат да изпращат смесени сигнали, че не харесват партньора си, а същевременно от това се притесняват от по-сериозната интимност.

Какъв е общият проблем на двойките, които не правят секс

Как сексуалните отношения заздравяват двойката

Сексът е полезен за физическото здраве. Има много плюсове в редовното му практикуване – той облекчава артритните болки, намалява главоболието и менструалните болки. Сексът е полезен и за вагиналното здраве, а и помага за по-добрия контрол на пикочния мехур, защото се упражняват мускулите на тазовото дъно.

Жените, които често изпитват оргазъм, имат по-нисък риск от развитие на ендометриоза и имат по-регулярен цикъл.

Редовният секс пази сърцето здраво и дори се смята, че при мъжете предотвратява риска от сърдечен удар и води до дълголетие – поне според изследване, публикувано през 2020 в The American Journal of Medicine.

Според друго изследване сексът намалява риска от високо кръвно налягане при жените сред средна възраст. Той може да бъде добър и за имунната система.

Сексуалните отношения помагат и за емоционалното здраве

Мозъкът се променя, когато тялото прави секс – изследвания показват, че начинът, по който мозъкът изглежда точно преди оргазъм е същият, както изглежда в дълбока медитация.

Интимността намалява нивото на стрес хормона кортизол, както при мъжете, така и при жените.

Сексът също така има основна роля в това да се чувстваме живи и витални, което се отразява добре на самочувствието. И не на последно място:

Сексът е лепилото на всяка връзка

Без него двойките започват да живеят като съквартиранти, които си споделят домашните грижи, тревоги, смях и сълзи.

Сексът помага и да се изгладят недоразуменията, Според д-р Минц дори нещата, които ви дразнят в партньора преди секс, може да ви се сторят привлекателни след него.

При секса се освобождават хормони, които ни карат да се чувстваме добре, включително окситоцин и допамин, които са в основата на усещането за свързаност и интимност. И не на последно място – създава се доверие, защото именно в леглото споделяме най-интимните си усещания със своя партньор.

И най-интересното: колкото повече секс правите – толкова повече ви се иска.

Колко секс е добре да се прави?

Според американско изследване, за да почувстваме усещане за емоционално благополучие и свързаност, трябва да правим секс поне веднъж седмично. 

Но най-важното е и двамата партньори да бъдат доволни, което изисква комуникация и компромиси – двете ключови характеристики на здравите връзки.

Вижте още: 

Секс 51 пъти годишно – това ли е „нормалното“ при дълга връзка?


Повече информация Виж всички