Грешките, които хората допускат в началото на връзките си

| от MamaMia |


След търсене и търсене, най-накрая ви се струва, че сте намерили човека, с когото ще можете да градите сериозни отношения. Първите дни и седмици на новата връзка обикновено са изпълнени със засилен взаимен интерес и вълнение, но често човек се движи из новите отношения донякъде слепешката. И все пак, ако прояви разум, още съвсем отрано може да забележи дали съответната връзка има потенциал или не, както и дали ще бъде здрава, или токсична.

Здрава ли е връзката или е токсична? Ето как да познаем

За съжаление обикновено сме лишени от критичен поглед именно в началото на отношенията си, така че може и да пропуснем факта, че правим основни стратегически грешки, които могат да минират връзката ни или да отблъснат партньора. Или пък, че несъзнателно, запленени от други качества на човека до себе си, допускаме отношения, които са недопустими.

Помислете си дали вие или новият ви партньор не правите някоя от следните грешки в началото на връзката:

Грешка 1: Влюбвате се твърде бързо

Ако още през първата седмица ходите като замаяни и сте убедени, че „той/тя е единственият/та“, е много вероятно да пропуснете факта, че днес има твърде много хора, които изобщо не бързат да се обвържат сериозно. Затова дори между вас да има химия или добра комуникация, трябва да проверите най-вече дали новият ви партньор не вижда в отношенията ви нещо краткотрайно. Внимавайте с раздаването на сърцето си от първия ден, докато не се уверите, че и другият е също толкова сериозен в намеренията си, както сте и вие.

Грешка 2: Твърде рано разкривате чувствата си

Когато става дума за страстни възклицания като „Мисля, че се влюбвам в теб!“, си спомнете, че не живеете в епохата на романтизма. Най-добре, преди да кажете подобно нещо, да премислите добре чувствата си. Ранните етапи на връзката обикновено изглеждат обещаващи, но дори и да се чувствате страхотно добре, е възможно емоциите ви да изпреварват емоциите на другия човек. Споделяйте с новата си връзка точно толкова, колкото и той/тя споделя с вас. И единствено ако това ви изглежда правилно.

Грешка 3: Залъгвате се, че някои неща още от началото не ви дразнят

Може би още на първа среща забелязвате навици на човека отсреща, които ви изненадват, дразнят или дори втрещяват, но си казвате: нека да дам шанс – изглежда добре, говори умно… Бъдете нащрек: ако разни дребни неща ви дразнят в човека твърде отрано, но продължавате да си казвате, че сте създадени един за друг, вероятно ви очакват проблеми съвсем скоро.

Грешка 4: Бомбардиране със съобщения

Когато харесвате някого, искате да бъдете с него постоянно, да говорите и да го чувате през цялото време. Но компулсивното писане на съобщения може много бързо да преобърне дори иначе обещаващата връзка и да я превърне в нещо обсебващо.

Постоянното писане издава тревожност, отчаяние и липса на самоконтрол. Опитайте се да спазвате честотата на писане на съобщения, която спазва и половинката (освен ако той/тя не прекалява).

Запазването на мистерията и пазенето на личното пространство не е същото като играенето на игрички. Когато не пишете и не се обаждате, вие не мотаете човека – просто му давате пространство да диша.

Грешка 5: Прекалено бързо се отдавате физически

Ясно, че сексът е ключов за връзката, но има моменти, при които, ако се случи прекалено бързо, може да обърка чувствата и да замъгли ума. Ако сексът се случи, преди да се е изградила истинска връзка, отношенията вероятно ще се усложнят твърде бързо.

Грешка 6: Още в началото говорите и мислите за пари

Нормално е да искате да разберете колко печели човека, с когото излизате, или дали му/й харесва работата, която върши, но не започвайте от самото начало да задълбавате в теми като това каква кола кара, има ли спестявания, къде живее и от какво семейство е. Обръщането на прекалено голямо внимание върху тези теми увеличава шансовете ви да скапете бъдещата си връзка с поне 50%.

Грешка 7: Проявявате неискрен интерес към хобитата му/й

Бихте могли да изтърпите няколко пъти скучен концерт, ходене на риба, футболен мач или геймърски разговори, но това ще е до време. Трябва да се научите да бъдете възпитани и честни, когато става дума за интересите и хобитата ви. В крайна сметка е добре да се интересувате от различни неща, за да бъде и връзката интересна. Но ако интересите на човека, с когото се срещате, наистина не са ви по вкуса, не го/я лъжете, че е така.

Грешка 8: Неусетно се превръщате в „лепка“

Някои хора действат прекалено бързо в началото на връзката, което веднага кара отсрещната страна да се отдръпне. Хората се нуждаят от пространство – и определено трябва да давате на новата си половинка шанса да има личен живот без вас.

Грешка 9: Не обръщате внимание на „сигналните лампи“

Много често в началото на връзката, увлечени по новия човек, игнорираме важни притеснителни сигнали. Ако пренебрегваме склонността към лъжи, обидите, агресията, ревността или прекаляването със субстанции, в един момент може да се окаже, че сме се озовали в токсична или манипулативна връзка, без да разберем.

Какво да правим, ако усетим, че партньорът ни манипулира

Грешка 10: Давате прекалено много свобода

Ако го играем твърде „ларш“ и се правим, че не обръщаме внимание на неща като например някакви прекалено близки отношения между партньора и бившият/бившата му/й, в един момент може да се изнервим, без човекът до нас да разбере защо внезапно така сме се ядосали. Обявете истинските си чувства и намерения достатъчно рано, така че да няма после неразбрали.

Грешка 11: Безкрайно гадаете какво чувства той/тя

В безкрайни разговори и съобщения за пореден път анализирате с приятелите си какво той/тя чувства или е искал/а да каже. Това е грешен път на комуникация. Вместо това се фокусирайте върху своите собствени чувства и мисли. В началото на всяка една връзка се губи прекалено много енергия за догадки за намеренията на другия човек.

Вместо това мислете за връзката като за интервю за работа: не само се опитвате да се продадете в дадена фирма, но се опитвате и да намерите своето собствено работно място, което да ви удовлетвори.

Грешка 12: Говорите лошо за бившите си

Няма никакво значение колко много мразите бившия или бившата – никой не иска да слуша отново и отново за последната ви връзка, особено ако очаква чисто нови отношения. А ако прекалите с описанията колко лош или луд е бил той/тя, новата ви половинка може и да се запита какво ви е на вас, че сте излизали с някой толкова лош човек. Затова – нито дума!

Грешка 13: Имате стереотипи за хората

Когато първоначално излизаме с някого, обикновено сме нащрек за неща, които иначе не бихме забелязали. Затова е и особено лесно да се направят стереотипни съждения. Например: живее при майка си и баща си? Значи е неудачник. Има евтина кола? Значи не изкарва достатъчно добри пари. Най-добре спрете със заключенията, преди да сте опознали човека. Стереотипите понякога заблуждават сериозно, а и ви отрязват шансовете за сериозна връзка.

Грешка 14: Оставяте профилите си в сайтовете за запознанства активни

В момента, в който се съгласите да бъдете един с друг, е редно и нормално да изтриете профилите си в сайтовете за запознанства. Представете си само да засечете някой, с когото излизате, в подобен сайт… Доста грозно.

Грешка 15: Разкривате твърде много за себе си твърде рано

Дори да ви се иска човекът, с когото излизате, да ви опознае, може би не е добра идея да давате прекалено много детайли за миналите си връзки, за проблемите си със съседите, за сезонната си депресия. Съсредоточете се върху позитивните неща и запазете тъмните си тайни за момента, в който ще се опознаете истински.

Грешка 16: Следене в социалните мрежи

Да харесвате и да коментирате всеки Instagram пост или туит на човека, с когото излизате, може да бъде много изнервящо. Същото важи за постоянното му следене в социалните мрежи или харесването на старите му снимки. Разбира се, всички правим подобни грешки, но е възможно да се проявим като много досадни и нуждаещи се от внимание. Трябва да давате на партньора си пространство онлайн, или ще се проявите като напълно несигурни. Не тагвайте новата си връзка в постове и не ъпдейтвайте статуса си на „обвързан/а“, без да предупредите.

Грешка 17: Опитвате се да впечатлите с неискрено поведение

Носенето на дрехи, с които се чувствате неудобно, слагането на ярки бижута, които не ви отиват… Не правете неудобни за вас неща само заради другия. Не се опитвайте да бъдете някой друг, особено онзи, когото си мислите, че той или тя биха искали да бъдете. Да сте истински е най-доброто, което можете да направите, за да сложите здрава основа на отношенията си.

Грешка 18: Толерирате лошо отношение към себе си

Ако човека, с когото се срещате, закъснява или пък постоянно говори по телефона, докато е с вас, или пък ви обижда без причина – трябва ясно да заявите, че това не е ОК и то възможно най-рано. В противен случай лошото отношение ще продължи. Слагането на ясни граници и заявяването на очакванията няма общо с това да бъдем излишно взискателни.

Вижте още:

5 израза, които изстрелват връзката на друго ниво


Повече информация Виж всички