На каква възраст се прави най-добър секс

| от Mamamia |


Често се смята, че най-хубавите и незабравими сексуални изживявания са първите и най-ранните, когато все още си съвсем млад.

Но в тази ранна възраст и дума не може да става за търсене на сексуално съвместим партньор, защото отношенията с предпочитания пол са съвсем в началото. Същото важи и за вкусовете при избор на човек, с когото да имаш сексуални отношения – в ранната младост личните ни предпочитания не са достатъчно развити и изборите често са повърхностни и случайни. Всичко това не е предпоставка за много добър секс.

Различни изследвания потвърждават, че с възрастта хората се научават как да се наслаждават на секса и съответно удоволствието става по-голямо с годините. В края на 30-те и чак до 80-те години от живота на човека, сексът може да е много по-удовлетворяващо преживяване, отколкото през ранната младост.

Според изследване от 2018 година, проведено от Match.com сред 5000 самотни американци от най-разнообразни възрастови, етнически и финансови групи, се оказва, че най-добрият секс в живота си правят 66 годишните самотни жени и 64 годишните самотни мъже.

А според онлайн уелнес платформата Happify, 46 години e най-сладката възраст за правене на секс.

Според контрацептивтичното приложение Natural Cycles, което събира данни от различни потребители, магическото число за най-много женски оргазми със сигурност е над 36 годишна възраст.

Тези изследвания не са строго научни, но и науката показва, че е възможно да има доза истина. Едно по-сериозно изследване сред 1303 по-възрастни жени, публикувано през 2012 година в American Journal of Medicine отбелязва, че сексуалното удовлетворение нараства с годините. А изследване от 2016 година, публикувано в Journal of Sex Research, установява, че възрастта не е фактор, когато става дума за качеството на сексуалния живот. Всъщност по-възрастните имат по-добро качество на сексуален живот, макар че изследването измерва само качеството, но не и количеството.

По-възрастните се чувстват по-комфортно в телата си и са по-наясно със сексуалните си нужди

Според експертите, по-качествения секс идва с годините, защото хората са много по-самоуверени, чувстват се по-удобно в собствената си кожа и гледат по-позитивно на тялото си, а всичко това допринася за добрия сексуален живот.

Но напредването на възрастта носи и минуси, които могат да се отразят негативно на либидото: например здравословни проблеми, овдовяване, развод и т.н. И докато оставането сам може да доведе също така до търсене на нови сексуални изживявания, в същото време са възможни и сексуално предавани инфекции и впускането в не особено безопасни сексуални практики, защото вече не съществува страх от забременяване.

По-зрелите хора също така вече са се научили как да контролират сексуалното си удоволствие, особено когато бременността, заетостта и прекалено изискващата работа и изцеждащото гледане на децата, вече не е в картинката. Възрастните имат по-малко разсейващи фактори и много повече спокойствие в личния живот. На много от тях не им се налага вече да имитират оргазъм, за да поддържат партньорите си доволни или да правят незадоволителен секс, само за да са във връзка.

По-добрият секс се свързва с дългосрочните партньорства

Качеството на сексуалния живот се повишава дори единствено от факта, че имаш повече жизнен опит и дълга практика в моногамна връзка с един партньор. Така поне се твърди в изследване от 2016-а година, в което обаче се подчертава значението на „позитивната връзка“ между партньорите.

Всички тези изследвания оборват мита, че по-възрастните хора правят по-малко секс, коментира изданието Health Digest.

Причината обществото да мисли, че е така, е малко по-различна: просто след дадена възраст много мъже и жени остават сами, без партньори. Те са или разведени, или с починала половинка, или с болен съпруг или съпруга, за които трябва да се грижат. Така че често не става дума за липса на желание, което да намалява количеството на сексуалните контакти.

Вижте още:

Колко често е „нормално“ да се прави секс след 25 години брак