Мръсната истина: хората не сменят чаршафите си достатъчно често

| от Mamamia |


Има само едно място на света, където чаршафите на леглото се сменят на всеки три до четири дни. И това е хотелската стая. И само при условие, че хотелът е реномиран, а не е някакъв крайградски мотел или евтин хостел.

А какво се случва в домовете ни?

Aко съвсем случайно вие сте от хората, които сменят спалното си бельо – и говорим за ЦЯЛОТО спално бельо – всеки уикенд, ви предлагаме да не четете по-надолу. Нищо от написаното по-нататък не се отнася за вас.

Но ако сте хм, от онези, които всеки път се колебаят дали чаршафът е „достатъчно мръсен“ или може да поседи още ден-два-три-пет… Този текст ви засяга.

Според изследване сред 1000 американци, проведено от Mattress Advisor, средното време между смяната на чаршафите в САЩ е… хм… 24 дни. Това означава, че нов чаршаф се слага на три седмици и половина. Като в доста случаи този времеви период се разтегля даже към 35-ия ден, когато дори онези, които не държат особено на хигиената, установят, че чаршафите са „мръснички“.

Но какво казват специалистите? На колко дена е „правилно“ да сменяме спалното бельо?

Всъщност няма определен точен интервал, но е добре – или най-малкото е препоръчително – долните чаршафи да се сменят ако не всяка седмица, то най-много на две.

Дерматолозите съветват да намалите времето на смяна на спалното си бельо на една седмица, ако имате домашни любимци, ако е лято и се потите обилно през нощта, ако се възстановявате от болест, ако имате алергии или астма. Или ако спите напълно голи.

Важно е да се знае, че по време на сън, когато се въртим, отделяме частици мъртва кожа, която остава в чаршафите. Потенето пък е най-нормалното нещо, което се случва нощем. Когато към картинката добавим и пърхот, прахови акари и неизмитата от кожата телесна мръсотия – картинката става прекрасна. И дори не говорим за други телесни течности, които попадат по чаршафа и завивките след нощното ставане до тоалетна. Или след секс.

Коварното на чаршафите е, че те имат свойството да изглеждат „чисти“ доста по-дълго време, отколкото са чисти в действителност.

Разбира се, ако вземате душ всяка вечер и обличате съвсем чиста пижама, можете да изкарате безпроблемно две седмици с почти чист чаршаф. Но понеже случаят обикновено не е такъв, е препоръчително да се съгласите с онези, които имат навика да сменят спалното бельо веднъж седмично. Те не са хипер-чистници, просто са осъзнали

мръсната истина за състоянието на чаршафите.

А какво казват експертите за смяната на калъфката на възглавницата и на одеялото?

Според специалистите препоръката е да перете одеялото или завивката си също веднъж седмично, но само ако не използвате чаршаф. Изобщо чаршафосването на одеялото може и да изглежда смешно или излишно особено на по-младите, но сметката е категорично ясна: по-лесно да сменяш калъфката за одеяло веднъж седмично, отколкото да переш завивката всеки уикенд. Ако одеялото е чаршафосано, може да изкарате с него цели няколко седмици, преди да го изперете.

За одеяла, олекотени завивки, помощни възглавници, съветът е: пране на 3 месеца. А за декоративни възглавнички и одеяла, които се ползват рядко – една година.

Какво правим обаче с калъфките за възглавници и със самите възглавници?

Ясно – калъфките трябва да се сменят на една или най-много на две седмици, заедно с долните чаршафи. Но съветът е и самите възглавници да бъдат прани на всеки 3 до 6 месеца, ако е възможно – което вече съвсем не е лесна задача. Затова пък интернет е пълен със съвети как да се справите дори и с това…

Вижте още:

7 причини да спите голи