Защо у дома е винаги прашно?

| от MamaMia |


Многократното избърсване на праха на едни и същи и едни и същи места от дома си е чиста загуба на време. Вместо да преподредите книгите си, да се отървете от някои дрехи и да ги дадете за даряване, или пък даже да си починете с книжка в ръка, вие ден през ден почиствате едни и същи места, а резултатът изглежда да е нулев – час-два по-късно същата библиотека изглежда сякаш никога не е виждала парцал или метла.

Да, можете да закупите нови почистващи препарати и да търсите нови методи, но не си струва усилията, ако не разберете защо прахът продължава да се натрупва в дома ви. Така че, ако домът ви събира толкова прах, че все едно никога не е виждал прахосмукачка, време е да разберете откъде идва той. В противен случай, запрашаването може да доведе до здравословни проблеми в дългосрочен план. Прахът може да причини кихане и някои хора могат да развият прахови алергии, което с времето може да доведе до хрипове, астматични пристъпи и др. Възможно е да запрашаването да се дължи на това, че живеете в близост до оживен булевард, до строеж… или просто в София. Но има шанс и да се окаже, че причината е вътре в дома ви. Ако не сте сигурни откъде да започнете да търсите първоизточника, ето ги най-вероятните две места.

Климатикът

Ако домът ви е постоянно прашен, първото място, което трябва да проверите, е вашият климатик, по-специално неговият филтър. Този филтър предотвратява преминаването на прах или други вещества през вашия климатик. Понякога обаче може да се задръсти и когато това се случи, вече няма да може да блокира навлизането на прахови частици в дома ви, дори напротив – ще ги завърта във въздуха. Препоръчително е честата му смяна. Домовете без домашни любимци трябва да сменят филтъра си на всеки 90 дни, домовете с домашни любимци трябва да го сменят на всеки 60 дни, а домовете с повече от две животни или с обитатели с чувствителност към прах, алергии или астма трябва да го сменят на всеки 30 дни. Собствениците на жилища трябва също така да се уверят, че техните тръбопроводи не пропускат, защото това може да накара системата да засмуче прашен въздух и да го издуха през вентилационните отвори. Ако смятате, че това може да се случи, препоръчително е да се обадите на професионалисти, за да проверят и евентуално поправят уредите.

Килимът

Той е основен магнит за прах и може да задържа различни вещества, като мъртва кожа или акари, дълбоко във влакната. Ако постоянно почиствате килима си с прахосмукачка, но изглежда, че няма ефект, може да се наложи да го почистите по друг начин. Парното почистване на килима поне веднъж-два пъти на година може да му придаде свеж вид на чисто нов, и най-важното – да отстрани акарите от него. Разбира се, сроковете отново варират според нуждите и спецификите на живеещите в дома. Ако имате малко семейство без домашни любимци, вероятно ще трябва да почиствате килима си с пара само веднъж годишно. От друга страна, се препоръчва по-големите семейства с домашни любимци да почистват килима си с пара два до четири пъти годишно или на всеки два до три месеца, ако някой у дома има алергии.

Вижте още: 

Много вещи къща развалят: тайните на лесното разчистване


Повече информация Виж всички