7 причини да спите голи

| от MamaMia |


Няма нищо по-хубаво от дълбокия нощен сън и нищо по-лошо от изпълненото с хаотични мисли и тревоги безсъние.

За съжаление съвременния начин на живот, в който екраните са с нас до късно вечер, а финансовите и здравословни тревоги са ежедневие, сънят може да се превърне в предизвикателство. И все пак има някои трикове, които определено могат да помогнат за по-добрия сън. Например по-ранно лягане, избягване на преяждането преди сън, избягването на гледането на телевизия или компютърни екрани, вземането на душ, измиването на зъбите, спането в чисти чаршафи и… липсата на пижама или нощница.

Точно така, да спиш гол е сред рецептите за добър сън.

Ето 7 причини да започнете да спите голи още от тази вечер:

1. Голотата подобрява качеството на съня

Да спиш без дрехи се отразява на качеството на съня. Спестявайки си пижамата или нощницата, всъщност ние оставяме кожата да си отдъхне от постоянния допир до прилепнали дрехи, в това число и бельо. А това се отразява позитивно върху общото ни усещане за почивка.

2. Без дрехи се заспива по-бързо

Ако страдате от стрес или преумора, е възможно да имате проблеми със заспиването. Същото се отнася до заспиването, когато е много горещо или е много студено. Съобразете температурата на стаята с дебелината на завивката си, след което махнете всички дрехи. Всъщност когато тялото остане без дрехи, то много по-лесно регулира телесната температура, а това улеснява заспиването. Неслучайно опитните туристи знаят, че когато спиш в спален чувал, е най-добре да влезеш с минимум дрехи в него. Така тялото се затопля най-добре според дебелината на завивката, а не според дрехите, с които е облечено.

Махането на всички дрехи нощем е също така много благоприятно за жените, които са в менопауза. Горещите вълни и нощното изпотяване обикновено са причина за постоянното събуждане посред нощ. Без дрехи тези внезапни изпотявания се регулират много по-добре.

3. За мъжете: голотата нощем подобрява качеството на сперматозоидите

За мъжете спането без дрехи спомага за качеството на сперматозоидите. Това е така, защото производството на сперма е най-добро, когато тестисите са студени. Когато телесната температура е нормализирана и няма горещина, качеството и количеството на спермата се подобрява.

4. Голотата възпрепятства гъбичните инфекции при жените

Когато спите без долно бельо, давате възможност на вагината си да се прочисти по-лесно. Не е тайна, че тесните дрехи, които топлят и притискат тялото, способстват за развитието на вагинални гъбички. Така че ако сте сред жените, които периодично се борят с подобно възпаление, е добра идея да се пробвате да спите голи.

5. Спането без дрехи подобрява сексуалния живот

Разбира се, когато спите без дрехи до партньора си, увеличавате усещането за интимност един с друг, което се отразява добре изцяло на връзката. Физическите докосвания и прегръдки са много по-качествени, когато се осъществяват без дрехи. А прегръдкитенамаляват нивата на кортизол в организма (известен и като хормон на стреса) и освобождават окситоцин (известен като хормон на любовта).

6. Да спиш гол е добре за самочувствието

Когато спите голи, вие се учите да се чувствате добре в собствената си кожа. В дългосрочен аспект това може да се отрази добре на общата самооценка.

7. Полезно е за кожата

Дрехите нощем могат да причинят потене, което от своя страна може да доведе до възпаления, обриви и дори алергии. Голотата от своя страна помага на тялото да се справи с потта. Вземете си душ преди лягане и просто оставете кожата си да диша под завивката.


Повече информация Виж всички