За какъв секс фантазират най-често жените?

| от MamaMia |


Брак и секс? За много двойки тези две думи са оксиморон. Извиненията са много: работа, стрес, присъствието на децата наоколо, но най-често разпространеното е скука.

Скуката убива интимните отношения, а липсата на разнообразие в леглото ги превръща в досадна рутина.

Психолозите са единодушни, че ключът към добрия секс в семейството е в разчитането на сексуалните фантазии на жените. В крайна сметка в семейната спалня по-често жените са онези, които не е в настроение за секс и които повече се отегчават от еднообразието. Жените също така могат да издържат по-дълго „на сухо“, а когато са подложени на стрес, по-често избират да се лишат от креватните удоволствия.

И все пак мозъкът е най-ерогенната зона. Най-добрата порнография се ражда във въображението, твърди Кейт Мойл, сексолог и терапевт от Лонодон. В статия за сайта redonline.co.uk, посветена на сексуалните желания на жените, тя коментира, че личните сексуални фантазии са страхотни, защото са „ушити индивидуално за всеки един от нас“.

Според проучване, ръководено от социолога Джъстин Лeймилър от Института за изследване на секса, пола и репродуктивността „Кинси“ в САЩ, една на всеки пет жени заявява, че й е достатъчно да се съсредоточи по-дълго върху най-голямата си еротична фантазия, за да получи оргазъм – дори без да й е нужна допълнителна физическа стимулация.

Дълго време се смяташе, че мъжете имат повече сексуални фантазии, отколкото жените. Но според проучването на Лeймилър това не е така: всъщност точно толкова жени си фантазират за секс, колкото и мъже – тоест цели 97%. Повече за тези резултати той разказва в своята книга, посветена на сексуалните фантазии „Кажи ми какво искаш: Науката на сексуалното желание и как то може да помогне да подобриш сексуалния си живот“ (Tell Me What You Want: The Science Of Sexual Desire And How It Can Help You Improve Your Sex Life). За написването на книгата, той е проучил какво най-силно възбужда около 4000 пълнолетни американци.

Неговото твърдение е, че сексуалните фантазии на мъжете и на жените се различават по-малко, отколкото обикновено се приема, и че сексът в нашите глави съвсем не е подчинен на стереотипите.

„Фантазиите на жените са свързани много повече с приключения, отколкото се смяташе досега, а във фантазиите на мъжете има много повече емоционален контакт“, казва той.

„Повечето мъже и жени фантазират за едно и също: основната разлика е обаче в честотата, на която те имат даден вид фантазия“.

Трите най-разпространени фантазии и сред мъжете, и сред жените, са за секс с повече от един партньор едновременно; за власт, контрол и груб секс; и такива, свръзани с нещо ново, с приключение и разнообразие.

Мъжете са споделили, че по-често от жените фантазират за групов секс, но и цели 87% от жените са признали, че понякога имат фантазии за секс с повече от един партньор едновременно.

Според Лeймилър желанието за тройки, четворки и за групов секс е свързано със сензорното натоварване, което позволява на човек да се изгуби в усещанията си. Но повечето хора си представят, че при такъв сценарий те самите ще бъдат в центъра на вниманието, което пък валидира усещането да се почувстваш силно желан.

Огромен процент – 96% от жените в проучването са изказали фатазии за БДСМ(BDSM) преживявания – такива, свързани с връзване и дисциплина, доминиране и подчинение, садизъмимазохизъм.

Жените са обявили, че имат повече БДСМ-фантазии от всеки вид отколкото изобщо мъжете. Според Леймилър това се дължи на по-голямата тенденция, наблюдавана при жените да фантазират за това, че са обект на желание: да бъдат завързани, да се подчиняват на друг и да изпитват болка. Той коментира, че в известен смисъл това са деперсонализирани желания. Изобщо фантазията да се изпитва болка, според него, е онова, което кара изживяващия се като жертва да се фокусира върху непосредствените усещания, което е вид сексуална осъзнатост.

Той казва още и че фантазиите, свързани с подчинение, може и да са свързани с времето, в което живеем, защото те издават желание някой друг да поеме контрола. Тези фантазии могат да имат и определена психологическа функция, която ни позволява да се справяме с тревогите си в безопасно пространство. Според сексолога Кейт Мойл светът е все по-малко сигурно място: политиката, глобалното затопляне, несигурността, цените на имотите… Сякаш всичко е извън контрол. А стресът и тревожността предимно идват от чувството, че не контролираш живота си.

Да загубиш контрол от някой, на когото имаш доверие, обаче ни позволява да се отървем и от стреса в другите сфери на живота си. Затова и също толкова разпространена фантазия за подчинение сред жените е, че правят секс против волята си. Около две трети от жените, изследвани от Леймилър, са признали, че имат подобни фантазии. Някои жени се чувстват виновни, че се възбуждат от насилствени сексуални сценарии, но и повечето са обяснили, че се опитват да се фокусират върху съпротивата си и си представят варианти, при които те самите остават в пълно съзнание и не са наранени в крайна сметка, уточнява Леймилър. Според него е много важно да се подчертае, че само защото някоя жена има подобна фантазия, това не означава, че тя е съгласна на сексуално посегателство от какъвто и да е вид.

Третата най-разпространена сексуална фантазия, според изследването, е свързана с новото, приключенията и разнообразието. Обикновено такъв тип мисли включват секс на необичайни места, предварителни игри, ролеви игри и включване на храна – от бита сметана и ягоди, до по-екзотични неща.

Но най-добрият начин да се включат подобни фантазии в ежедневието, според мнозинството от участниците в проучването, е чрез секс играчки, специално реквизит за БДСМ, като например камшици, белезници, каишки и дилдо.

Изследването посочва още и че жените по-често от мъжете фантазират за партньори извън своята сексуална ориентация. Според Леймилър около две трети от жените, които се идентифицират като хетеросексуални, са имали фантазии за секс със своя пол.


Повече информация Виж всички