Защо не мога да изпитам оргазъм? 5 възможни причини

| от MamaMia |


Колко от вас могат да се припознаят в жената, която има постоянен партньор и е привидно в съвсем хармонична връзка… и сексът съвсем не липсва… Но все пак нещо не е наред, а именно – никога не достигате до оргазъм. Какво се случва?

Защо дори когато са „оставени сами на себе си“ и имат възможност да си доставят удоволствие, някои жени така и не достигат до върха? Къде се крие причината понякога да „блокираме“ сексуално и в продължение на дълго време да не изпитваме най-голямото удоволствие от секса? Кое точно не е наред?

Ето 5 от най-често срещаните причини, заради които жените трудно стигат до оргазъм.

1. Трудно изразяване на собствените нужди

Това е важно и е може би сред първите причини много жени да не могат да достигнат до оргазъм. Истината е, че е пълно, претъпкано даже с жени, които смятат, че тяхната роля в секса е да доставят удоволствие на мъжа си, а ако остане нещо за тях – да се чувстват благодарни. Ами жените, които биха искали повече разнообразие в леглото, но се примиряват с „класиката“? А онези, които искат да са отгоре, но все нещо не им достига – например самочувствие, позитивна нагласа, увереност в собствената физическа красота? А колко много жени могат да се отпуснат в леглото единствено на загасена лампа… и то не напълно.

Жените трябва да се научат да изразяват сексуалните си нужди. Те трябва да могат да изразяват свободно своите сексуални фантазии, да избират позите, които им харесват, и да извоюват своята част от секса, която задоволява не само мъжа им, а и тях самите. Няма нищо лошо в това да помолите половинката си да направи нещо за вас. Той също трябва да се постарае. Най-малкото, защото според изследванията около 36% от женските оргазми идват в следствие на клиторна стимулация. И едва 25% от жените са в състояние да свършат само в следствие на вагинален контакт.

Изразете нуждите си и се харесвайте. Любовният ви живот ще процъфти, а връзката ви ще разцъфне.

За какъв секс фантазират най-често жените?

2. Секс с грешния човек

Разбира се, малко е тъжно, ако този „грешен човек“ се окаже вашият съпруг. Но ако наистина ви е трудно да достигнете до оргазъм, може би трябва да се запитате дали всъщност правите секс с правилния мъж. Има много причини за липсата си на оргазъм да държите отговорен вашия партньор. Първо – той може би наистина не прави онова, от което имате нужда в леглото (а може би не комуникирате правилно нуждите си – вижте точка 1). Но понякога, дори всичко останало да е наред, е възможно сексуалните желания на двамата да се разминават. Не всички са съвместими в леглото и това е абсолютно нормално… Но цената може да е именно липсата на оргазъм.

Ако нямате дълбока емоционална връзка, също е възможно да не можете да достигнете оргазъм. Най-лесно ще разберете, че имате проблем във връзката в момента, когато установите, че изпитвате непреодолимо сексуално влечение към някой друг човек и ви е пределено ясн, че няма никак да ви бъде трудно да достигнете до оргазъм с него.

3. Лекарства и лечение

Вземането на лекарства може да изиграе доста лоша шега на сексуалния живот. Някои хапчета, например някои видове антидепресанти, могат тотално да убият либидото на жените. Същото важи за лекарствата от групата бензодиазепини, предписвани срещу тревожност, например ксанакс (алпразолам). Допълнително анти-естрогенните лекарства и антихистамините могат да причинят вагинална сухота, която пък може да доведе до спадане на възможността и желанието за достигане на оргазъм. Някои лекарства за астма също могат да доведат до сухота. Затова, ако вземате лекарства, най-добре проверете внимателно страничните им ефекти или се консултирайте с вашия доктор. Ако хапчетата затрудняват личния ви живот в продължение на дълго време, най-добре да ги смените.

4. Вагинална сухота

За някои наскоро родили жени да достигнат оргазъм по време на секс може да се окаже доста трудна задача, именно заради вагиналната сухота. Но не само раждането на дете или лекарствата могат да причинят сухота и болка. Ако се предпазвате от забременяване, също е възможно да ви е трудно да достигнете до оргазъм. Намалените нива на естрогена, вагиналните промивки, различните течения или вагинални инфекции, пушенето и прекаляването с алкохола също са сред причините за вагинална сухота. В такива случаи лубрикантите са много добро решение, което не бива да подценявате.

5. Стрес

Стресът не само може да причини вагинална сухота, но може да има и висока емоционална цена. Дали липсата на оргазъм не се дължи на факта, че мислите прекалено много и постоянно сте напрегнати?

Истината е, че ако мислите прекалено много за това какво правите в леглото, със сигурност ще увеличите стреса си и ще намалите вероятността си да изпитате оргазъм.

Представете си, че отивате на изпит и сте много стресирани. Рационално погледнато, стресът няма по никакъв начин да ви помогне да вземете изпита. Напротив – ще изхабите изключително много енергия, вместо да я посветите изцяло на изпита. По подобен начин е и положението със секса. Половината забавление е в това, че можете да забравите за всичко, докато го правите. А ако само се панирате дали ще изпитате оргазъм или не, то тогава определено ще изпуснете забавната страна на секса… а вероятно и оргазъма.

Един съвет: забравете всичко прочетено и просто се опитайте да се забавлявате. Може би оргазмът сам ще ви намери…


Повече информация Виж всички