Как да се справим с акнето?

| от |


Единственото хубаво нещо на гнойните пъпки е когато са напълно готови и имаш възможност да ги изстискаш. През първият ден те са просто едно неприятно, червено петънце, след което се развиват в голяма пъпка с бял връх, докато накрая не се превърнат в мехур пълен с течност, която нямаш търпение да премахнеш.

В края на краищата дерматолозите твърдят, че не трябва да го правиш. „Колкото и примамливо да изглежда това твое действие не прави това у дома“ – съветват специалистите.

Мотото на дерматолозите е „никога не пипаш пъпките“, тъй като това може да доведе до инфекция. Всъщност ти смяташ, че като изстискаш и премахнеш бялото връхче ще се отървеш от неприятния си гостенин, но става точно обратното. Всъщност когато изстискаш пъпката превръщаш областта й в открита рана, по този начин даваш възможност на всякакви бактерии да влезнат в тялото ти.

Освен малка инфекция, когато издевателстваш върху белия натрапник, можеш да получиш и нежелани белези. Възпаленият отвор променя кожната тъкан, което води до образуването на малки петна или още наречени белези.

Акнето трябва да се третира от професионалисти, за да не се стига до инфекции и нежелани белези. Има лекарства, с които специалистите могат да помогнат на кожата да се справи с него. Тое резултат от запушени пори, които често са пълни с бактерии или други дразнители. Знаем, че е трудно да държиш ръцете си далеч от пъпките, но ако успееш да се справиш с това кожата ти след това ще ти е благодарна.

Как да се справиш с пъпките, ли? Ако нямаш време да посетиш дерматолога си или просто не смяташ, че заради една пъпка трябва да го безпокоиш, можеш да направиш следните няколко неща. Ледът временно ще потисне възпалението, но няма да го излекува. Най-доброто лечение е с бензоил пероксид, с него можеш да убиеш бактериите и бързо да премахнеш неприятния натрапник върху лицето ти.


Повече информация Виж всички