8 знака за безплодие при мъжете и жените

| от MamaMia |


Независимо дали искате да забременеете сега, или желаете това да се случи по-късно в живота ви, трябва да имате предвид, че има причини и при мъжете, и при жените, понякога това да не може да се случи – и най-малкото не веднага.

Понякога дори двойки под 35 годишна възраст се нуждаят от една година, за да заченат дете, дори и активно да опитват. Шансовете за забременяване намаляват с възрастта, като жените след 35 години трябва да имат едно наум, ако не успеят да заченат в рамките на 6 месеца активни опити.

Какви са знаците за репродуктивни проблеми? Ето осем от най-честите симптоми при жените и мъжете, които е възможно да показват, че създаването на поколение ще бъде затруднено.

При жените:

Нередовен цикъл

Един от първите индикатори, че може да имате проблем с фертилността, е редовността на цикъла. Сама по себе си нередовната менструация не означава нищо, но евентуално би могла да сигнализира, че са налични други проблеми, които могат да предизвикат инфертилитет.

Честа причина за нередовния цикъл ет.нар. синдром на поликистозните яйчници. Това е най-честото ендокринно заболяване сред жените в репродуктивна възраст и честа причина за инфертилитет.

Заради това е много важно да следите внимателно дните на цикъла си, неговата дължина и редовност. Използвайте приложения на телефона, или си записвайте на хартиено календарче, от онези, които се предлагат в гинекологичните кабинети. Единствено гинекологът може да даде информация дали имате поликистозни яйчници и да предпише лекарства, които могат да регулират овулацията, за да се спомогне зачеването.

Липсващ менструален цикъл

Прескачането на менструацията може да се дължи на различни фактори, включително стрес, промяна на местоживеенето и климатичния пояс. Но ако периодите практически липсват, тогава гинекологът може да заговори за аменорея. Липсата на цикъл се диагностицира при липса на три или повече менструации и може да се дължи на множество фактори. Сред тях отново са стресът, ниското телесно тегло, прекомерното натоварване с физически упражнения, приемането на лекарства, но и редица заболявания на репродуктивните органи. Разбира се, липсата на цикъл може да означава и влизане в ранна менопауза – около 1% от жените навлизат в менопауза преди 40 годишна възраст. Обикновено това е по генетични причини, но може и да е свързано с онкологични заболявания и последвалото ги подлагане на химиотерапия. В такъв случай жените могат да обмислят за забременяване чрез донорска яйцеклетка.

Болезнен цикъл

Много жени изпитват болки по време на менструация, но при нормални обстоятелства, тези болки не бива да са толкова силни, че да пречат на ежедневната активност. Но ако не можете да седите от болка, ако редовно се налага да вземате обезболяващи и те пак не помагат, трябва да се консултирате с гинеколог. Възможно е болезнените периоди да са причинени от тазово-възпалителна болест, която пък може да се дължи на болести предавани по полов път. Тазово-възпалителната болест е лечима, но ако не й се обърне внимание, може да доведе до проблеми във фалопиевите тръби и това да доведе до инфертилитет.

Друга причина за болката може да е ендометриоза. Според гинеколозите това състояние е изключително широко разпространено, като засяга между 6 и 10% от жените. Но когато се говори за инфертилитет, то участва в между 30 и 50 % от случаите. При жените с хронични тазови болки, то е даже още по-разпространено. Може да причини инфертилитет по много начини, включително чрез създаване на кисти или чрез засягане на фалопиевите тръби. Независимо, че сериозните случаи на ендометриоза може да се лекуват по оперативен път, тя често води до инфертилитет и след операцията. В такива случаи ин витро фертилизацията е най-ефективна за зачеване.

Лекарства за онкологичнизаболявания

Борбата с раковите заболявания се отразява сериозно на репродуктивните способности. Химиотерапията може да причини бърза загуба на яйцеклетки и да предизвика ранна менопауза при жената. В такъв случай е важно да се обмислят различни други варианти за зачеване.

При мъжете:

Стерилитетът при мъжете се диагностицира по-трудно, заради липсата на очевидни симптоми. Въпреки това при невъзможност за зачеване, в една трета от случаите това се дължи именно на мъжа. При друга една трета причината е у жената, а в последната една трета от случаите – и в двамата.

Подуване или болка в областта на тестисите

Един от най-лесно различимите симптоми на инфертилитет при мъжете е подуването или болката в областта на тестисите. Има много причини за това, например инфекции, събиране на течност в пространство между двата листа на обвивките на тестиса (хидроцеле), травми или онкологични заболявания. Не всички те обаче означават стерилитет. Варикоцеле (разширени вени на тестисите) се свързва с безплодие при около 15% от мъжете. Варикозните вени в скротума влияят негативно върху подвижността, морфологията и концентрацията на сперматозоидите.

Проблеми с еякулацията

Мъжете, които имат каквито и да е било еякулаторни дисфункции (например преждевременна еякулация, забавена еякулация, ретроградна еякулация, болезнена еякулация или анеякулация) могат да имат проблеми с фертилността. Ретроградната еякулация се нарича момента, в който спермата от уретрата попада в пикочния мехур, вместо в пениса. Това се дължи на здравословни проблеми като диабетна невропатия, операции на простатата, травми на уретрата, операции на дебелото черво, употреба на медикаменти. Що се отнася до преждевременната еякулация, тя обикновено не е свързана пряко със стерилитета, но често върви успоредно с подобни проблеми. При анеякулация (невъзможност за еякулация, въпреки нормалната ерекция) и при ретроградната еякулация обаче може да се говори за проблеми, водещи до стерилитет. В първия случай проблемите могат да бъдат и психологически – стрес и тревожност.

Намален брой сперматозоиди

Проблемите с броя на сперматозоидите обикновено са следствие наеякулаторните дисфункции. Но има и други случаи, когато намаленият брой на сперматозоидите е в следствие на инфекции, заради болести предавани по полов път, заради eпидидимит, орхит, орхиепидидимит. Някои инфекции могат да засегнат продукцията на сперма или да блокират нейното преминаване. Намаленият брой сперматозоиди и затрудненото им предвиждане може да се дължи още и на лекарства, като например за високо кръвно налягане, за депресия, за артрит и рак.

Винаги трябва да говорите с лекуващия лекар, ако вземате каквито и да е лекарства, а искате дете. Намаленият брой сперматозоиди може да е следствие на хормонални дисбаланси, на онкологични заболявания, на предишни операции и др. За щастие много от причините, които понижават броя на сперматозоидите, са лечими или отстраними. Инфекциите като гонореята, могат да се лекуват с антибиотици. Хормоналното лечение може да коригира дисбалансите, а лекарствата могат да бъдат заменени с други.

Нездравословен начин на живот

Някои житейски навици се отразяват негативно на здравето както на мъжете, така и на жените, и могат да причинят стерилитет. Пушенето на цигари, употребата на марихуана и алкохол намаляват качеството на спермата.

Цигарите са известни с негативното си влияние върху фертилността. Употребата им се свързва с причиняване на анормална морфология на сперматозоидите. Алкохолът има много лош ефект върху сексуалните способности на мъжа, тъй като засяга функционирането на хормоните и особено на тестостерона. Според изследвания, употребата на канабис също намалява броя на сперматозоидите и тяхната концентрация. Наднорменото тегло и при мъжете, и при жените, също е свързано с проблеми с фертилността.

Затова, ако искате да работите за създаването на нов живот, е добре да елиминирате или редуцирате всички вредни субстанции и да се насочите към здравословни житейски избори, като физически упражнения и да вземете мерки за намаляване на стреса.


Повече информация Виж всички