Жените с нередовен цикъл живеят по-кратко?

| от MamaMia |


Гинеколозите трябва да обръщат повече внимание на нередовната женска менструация, тъй като тя се свързва с по-голям риск от преждевременна смърт. Това съветва екип от учени в коментарите към ново изследване, публикувано в BMJ medical journal.

Според изводите на международния екип, при жените с нередовна менструация има по-високи нива на смъртност, отколкото при жените в същите възрастови групи, които имат много редовна менструация.

Изследването е проведено сред 79 505 жени, които нямат история със сърдечно-съдови заболявания, рак или диабет. Взети са предвид различни фактори, които могат да повлияят върху женската менструация, като възраст, тегло, начин на живот, приемане на контрацептиви и семейна здравна история.

Анкетираните жени са проследявали сами дължината и регулярността на своите менструации в три различни периода: между 14 и 17-годишна възраст, между 18 и 22 и между 29 и 46 години. По този начин изследването се спира върху данни в рамките на 24-годишен период за всяка една жена.

„Изследването повдига много интересни въпроси и области за бъдещи проучвания“, казва д-р Джаклин Мейбън, водещ  практикуващ гинеколог към университета в Единбург в коментар за лондонския Science Media Centre, цитиран от CNN.

Нерегулярните или продължителни менструации се свързват с по-висок риск от сериозни хронични заболявания, включително рак на яйчниците (овариален карцином), болести на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2 и проблеми с психичното здраве.

Според изследването при жените във възрастовите групи от 18 до 22 и от 29 до 46 години, при които обичайната дължина на менструалния цикъл е повече от 40 дни, се наблюдава по-голям риск от преждевременна смърт, отколкото при жените, чиито менструален цикъл е с дължина от 26 до 31 дни във същите възрастови групи.

Връзката е по-видима, когато става дума за смърт, свързана с болести на сърдечно-съдовата система, отколкото при рак или смърт по други причини.

Експертите обаче коментират, че няма повод за паника при жените с по-нередовен цикъл, независимо от изводите на изследването. Според Мейбън не трябва да се забравя, че нередовната менструация е по-скоро симптом, отколкото диагноза.

„Ние вече знаем, че жените със синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), който е основната причина за нередовната менструация, са с по-висок риск от развитие на диабет, високо кръвно налягане и рак на шийката на матката“.

Всичките изследвани жени са работели като медицински сестри, а работата на смени, особено през нощта, би могла да се отрази значително и дългосрочно на здравето. Именно затова и критиците на изследването твърдят, че то не взема предвид социално-икономическият статус на участничките.

Друг минус е, че данните на жените за дължината на менструацията им са събирани на база на техните собствени спомени, които може и да не са напълно точни.


Повече информация Виж всички