Харесвате анален секс? Не, няма да си помислим лошо за вас!

| от Кристина К. |


Едно от най-добрите доказателства, че една сексуална практика или ерогенна зона все още остават в сянка, е да погледнете сериалите и филмите, които уж са по-разкрепостени по отношение на случващото се в леглото, и да видите дали дори и те не си мълчат по темата. Когато в „Сексът и градът“ гаджето на Шарлот предлага анален секс, приятелките ѝ са дотолкова шокирани, че отиват с такси до тях да обсъдят темата. И (правилно) я съветват да откаже, ако не го иска. Но с неправилните аргументи. Казват ѝ, че „мъжете не се женят за жени, които обичат анален секс“ и с това бетонират стигмата върху тази практика.

Това се случва отдавна. Още в началото на популярното шоу от 1998 г. 25 години по-късно вече не един филм или сериал е имал акцент върху практиката. Хитът на Netflix „Sex Education“ например включва дори сцена в която момче обяснява на приятеля си каква интимна хигиена следва да се спазва преди и след анален секс. Но нека не забравяме, че този сериал е конкретно насочен върху

Колкото и сериали като „The White Lotus“ вече да са ни предоставили повече от една сцена, в която аналният секс има тежест, обикновено това е с цел да се генерират заглавия и да се шокира публиката, като по този начин става ясно, че темата все още е табу. Толкова много, че едно от най-обсъжданите неща в първия епизод на аплодирания „Fleabag“ беше, че включва сцена с анален секс. Не просто включва, ами директно започва с нея.

Според проучване, проведено от бранда за секс играчки LELO, 35% от анкетираните практикуват анален секс.

Сред тези, които не го правят, 44% казват, че въпреки че са склонни да опитат, страхът от болка или други физиологични притеснения им пречат да опитат. В допълнение, една трета от участниците избягват анален секс поради отказа на партньора си, докато 15% избират да не обсъждат темата с партньора си поради свързаната стигма. Проучване на Британското министерство на здравеопазването относно сексуалните нагласи миналата година установи, че през последното десетилетие делът на хората между 16 и 24 години, които са имали хетеросексуален анален контакт, се е повишил от 12% на 29 %; и че в САЩ 30% до 45% и от двата пола казват, че са експериментирали с практиката.

Сексологът Мегуин Уайт вярва, че тези данни „показват, че е много вероятно тези стигми да продължат в обществото, въпреки факта, че любопитството и изследователството са по-популярни, отколкото се предполагаше досега“.

С развитието на сексуалното образование сексуалната позитивност ще се превърне в норма. Аналният секс не казва нищо добро или лошо за вашата сексуалност. 

Просто сочи какви са предпочитанията ви за удоволствие. Те не са полово обвързани. И не индикират сексуалната ви ориентация. Казват само какво ви харесва на физическо и психическо ниво. И в това няма грешни отговори. Стига да зачитате съгласието и желанията и на партньора си в абсолютно всяка ситуация.

При мъжете аналният секс може да достави безпрецедентно удоволствие поради способността да се стимулира това, което често се нарича мъжка G-точка, простата или P-точка. Според цитирания сексолог, други причини за табуто включват факторите хигиена и срам. Всъщност конфузните ситуации могат да бъдат избегнати или поне сведени до минимум с малко предварителна подготовка. За целта обаче е нужно да приемете планирането като нормална част от интимния си живот. Всъщност, вероятно така или иначе го правите, без да си давате сметка. Когато очаквате партньора си за романтична вечер у дома, взимате душ, предполагам?

Една от причините толкова много хора да фантазират за анален секс е именно неговият табу характер. Независимо от коя страна на секса се намират.

Това е отразено в гореспоменатото проучване на LELO, което казва, че 26% от хората са възбудени от идеята аналния секс да се смята за табу. Той не само надхвърля традиционния секс, но изисква промяна във физическата, емоционалната и психологическата динамика на секса. Някои дори говорят за тази промяна от гледна точка на динамиката на властта.

Сесилия Бизото е социолог и говорител на приложението за запознанства JOYclub. Тя вярва, аналният секс е практика, която доставя много удоволствие на проникващия. Той просто носи различно усещане от проникването във вагината. Но вълнението от практиката носи стимулация, доверие и нови усещания.

Започването на анален секс разширява възможностите. Лицето, което получава проникването, може да се наслади на двойно проникване, ако желае. Може същевременно да се стимулират клиторът и други ерогенни зони…

Разбира се, може да има и негативен поглед. Мъжете фантазират за анален секс, защото са го виждали в порно? Да, често е така. Нека не се учим как да правим анален секс, гледайки порно, моля, но нека го използваме като място за откриване на нови практики и еротизиране отвъд конвенционалното.

Страхът от болка и липсата на опит също допринасят за стигматизирането на свързаните с анален секс практики.

Консултираните експерти обясняват, че при правилно практикуване не следва да има истински проблем. На първо място, Мегуин Уайт предупреждава колко е важно да не бързаме. Обратното може да засили цикъла на така наречената „предварителна болка“, когато тялото буквално започва да се подготвя за болка. То се напряга и така усилва преживяването с вярата, че нещо ще бъде особено болезнено.

Важно е за начинаещите да разберат, че аналният секс не е просто акт, а по-скоро прогресия на удоволствието. То може да отнеме време в процес на обучение и подготовка на тялото да го приеме. Самият процес може да бъде много приятен, когато и двамата партньори желаят да присъстват интимно един с друг и да не бързат. Добрата новина е, че когато и двамата партньори са готови да изследват границите си за анален секс с търпение и внимание, това може да помогне за създаването на нови измерения на интимност и сексуално изразяване.

Друг факт, който трябва да имате предвид е, че както обяснява Сесилия Бизото, кучешките пози, за които ще се сетим, не са идеални за начинаещи. Човекът, който получава проникването, няма много контрол върху дълбочината или темпото. Най-добре е да започнете с мисионерска поза.

Разбира се, овлазжняването е от ключово значение при анален секс.

Тъй като анусът не се смазва сам, е добре да имате под ръка лубрикант, когато изследвате ануса. Така ще помогнете за намаляване на триенето, засилване на усещанията и насърчаване на безопасна и удобна игра.

Бъдете подготвени, като подготвите тялото си за удоволствие и заемете пози, които увеличават удоволствието от аналния секс. За по-индиректните форми на анална игра това ще бъде по-малко притеснително. Ако обаче решите да карате по същество, ще трябва да намерите позиция, в която тазът ви и мускулите, които изграждат таза ви, могат да се отворят и отпуснат. При форми на игра с проникване можете също да обмислите да започнете с пръст или анален разширител. Има широк диапазон от играчки, предназначени за начинаещи или за двойки, които искат да добавят повече точки на стимулация, за да увеличат удоволствието. Могат да се използват и със свободната ръка на някого от партньорите по време на друга форма на секс.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че аналният секс е избор, така че ако не е нещо, което наистина искате, никога не трябва да го използвате, за да задоволите партньора си. Въпреки това, ако има желание да се опита, търпението и разговорът ще бъдат ключови за удоволствието.

Вижте още:

Тълкуване на Закона за защита от домашно насилие по македонски


Повече информация Виж всички