За дечица не може, а за кучета и котки – може, така ли?

| от Милен Антиохов |


Всеки, който е гледал някакъв домашен любимец, все едно дали куче, котка, заек, пор или папагал (че дори и рибки), знае. Знае, че тези животинки не могат да се грижат за себе си, че за тях са нужни нашите грижи, търпение и разбиране – защото те са си такива: куче, котка, заек, пор, папагал, рибки. Животинки.

Ами защо тогава не проявяваме същото търпение и разбиране и към малките деца, така наречените „тодлъри“ (възраст горе-долу от 1 до 3 годинки)? Защо бе, мили родители – любители на животните? Ами те и малките деца са си като едни животинки, хайде да опитаме да не им се дразним толкова, да не ни уморяват прекалено, да нямаме прекалено очаквания.

Трудно се учат на дисциплина

Добре, някои кучета знаят да изпълняват повече команди от тодлъра ви. Но и това им е отнело време (както и ваше). Папагалчето ви вече не дере пердетата, като виси на тях, така ли? А котката научи ли се да не дере вас, когато не е на кеф? А рибката спря ли да прави излишен боклук в аквариума? Аааа-ма-ха. Ми какво искате от малкото си дете тогава? Искате много работи, да, но то как да ги умее на тази възраст? Да мълчи, докато сте хоум офис и имате Zoom среща. Да не се катери върху вас и изобщо да ви оставя на мира, докато акате. Да си прибира играчките и т.н. Е как да стане!

Домашните любимци дрискат, където намерят

Да, повечето котки си имат навици, като някак по-развити същества от другите любимци, нали (ама пък се държат и по-надменно с вас, нали). Но всичкото останало гмеж от животинското царство, което може да отглеждате, не подбира място за акане. Добре, кучетата се изхождат навън, но и те не го мислят много къде. И вие си им почиствате обаче внимателно след тях. С досада, но без да им теглите речи къде не бива и как трябва вече на гърне. Не им правите погнусена физиономия (като на вашето хлапе), когато го намерите омацано до шията след събуждането от обедния сън (има един период, дето няма значение дали имат и какви точно пелени, то си прелива).

Манипулират ви със спането

Слагате го човешкото дребосъче да спи, а то ви усеща, че бавно си тръгвате и ококорва обвинително очи. Върху вас заспива, без вас не заспива. Вие заспивате, то се буди. Вие спите до него, то ви шибва карате ритник в окото или кроше в гърлото. Сякаш нарочно, бе! Не е нарочно. Вашата котка къде спи – я върху клавиатурата, докато пишете, я на гърлото ви, докато трябва да ставате от леглото, я в скута ви, докато сте на тоалетната чиния. И внимавате да не я разбутате, и я галите нежно с възхита…

Вижте още:

5 токсични навика, характерни за много родители

Рядко успяват да си осигурят сами храна и вода

Колко са досадни дечицата, като постоянно ви искат вода – в супер неподходящи моменти, понякога сякаш за да ви разказват играта. А ако сте им казали къде им е шишето или чашата с вода и да се оправят без вас, те едва ли не напук разливат, чупят, мокрят се… Хранят се като прасета, сякаш се опитват да набутат храна и през ушите, носа, очите и корените на космите, че през устата не им е достатъчно. Това не искат, онова не обичат, а после дегустират фасове на площадката и барабонките на домашния заек. Що за хора са! Ами на тази възраст ги мислете за животинки – ще ви е по-леко. Очаквате ли от хамстера сам да иде от терариума до торбата с гранули и да си сервира, а после да няма трохи? Или от златната рибка, че и повечето кучета, да знае кога да спре да се храни? Сипвате си им чинно и редовно прясна храна и вода. Е хайде без двоен аршин тогава!

Хленчат и истеризират

Не бързайте да опонирате, че домашните любимци не са такива. Кучетата като вземат да вият, котките да се разгонват (с кастриране всеки може, ама за децата още не е позволено), папагалчетата да пищят и зайчетата да се мятат като диваци, като се стреснат, рибките да се хвърлят от водата направо на пода, като са депресирани? И ги гушкате, като ги плашат фойерверките на Нова година, нали? Да не плачкат. И не им крещите в муцунката „Престани!“ и „Защо?“. А на малките човечета им държите сметка – бива ли така? Те са си като животинки – гушнете ги силно, ако са уплашени. Сложете ги да спят, ако са изнервени (обикновено е от умора) и им отклонете вниманието, когато не отстъпват.

Не забравяйте – вие сте стопанинът!

Вижте още:

Куче, котка и бебе: адско парти от зори до мрак