11 неподходящи ситуации, в които децата огладняват

| от Владимир Вълков |


В моментите, в които сме много изтощени и изнервени, ни се струва, че малките деца са много изобретателни в това да намират безброй начини да ни тормозят. И ако можем да си позволяваме да им откажем внимание или нови играчки, за да си поемем малко въздух, повечето родители не бихме се отнесли така с някои други техни капризи. Като например да искат да пият вода и да спят. Или пък да се хранят. Тогава малките деца ни демонстрират на какво са способни и как могат да ни разиграват.

Ето 11 ситуации, в които те се сещат, че са гладни. И може да е забавно, но само отстрани:

1) След като се приберат от рожден ден.

Класика! Единственото хубаво за родителите в това да заведат малкото дете на празненство на приятелче, е че там ще има храна. И сме окей на всичко останало около това (избор на подарък, обличане, водене, кухи приказки с други родители, протяжно тръгване, прибиране), само защото като се приберем, ще сложим детето да спи, БЕЗ да мислим за вечерята му, защото то там ТРЯБВА да е яло. Е, може да се случи, но обикновено след прибирането, когато е вече по пижама, малкото изплаква, че е гладно или просто пита какво ще има за вечеря. Е защо не е яло там, защо?!

2) След като вечерята е приключила.

Друга класика. Докато има храната пред себе си, малкото дете не е заинтригувано от нея толкова, колкото може да е, след като масата бъде вдигната и е време за лягане. Особено ако е настоявало, че не е гладно или че не може да яде повече от двете хапки. Понякога родителят решава да му покаже, че има правила и колкото яло-яло, да е яло. А пък тогава детето решава да покаже на родителя, че ако иска и той да легне да спи, да не си въобразява много за разни правила.

3) След като вие, родителят, сте изял това, което то сякаш не е искало.

Сега то иска да си го (до)изяде, но вече няма. Драмата е сериозна, разбира се.

4) След като детето си е изпуснало храната на земята.

Дори и да не е искало сиренката/баничката преди това, сега пищи и я иска. Разбира се, това е само ако забележите. Ако не забележите, драма няма, малкото дете не се впечатлява от мръсотия.

5) В колата.

Ако обичате да ви е чистичко и хигиеничничко в автомобила, но вече сте родител, имате два варианта. Единият – да се побъркате от опити и усилия да накарате децата да не цапат и да не се хранят в колата, винаги безуспешни. Вторият – по-щадящият за вас самите – да приемете, че в колата ще е мръсно, пълно с трохи, отпечатъци от мазни пръсти, колкото и редовно да я миете. В крайна сметка, рано или късно, ще се убедите, че е по-добре да метнете отзад на зверчетата пакет бисквити и кроасани и да шофирате що-годе спокойно, вместо да ви пищят на главата от глад или от „глад“.

6) След като са си измили зъбите вечер.

Това се случва в редки случаи – при онези деца, които си изобщо си мият зъбите вечер.

7) Докато се къпете или сте в тоалетната.

Тогава под вратата ви се подава вафла, която да разопаковате, защото на детето му е трудно, но е много гладно точно сега. Или отривисто се натиска дръжката на вратата или дори ви се гаси лампата, за да им обърнете внимание колко са гладни и да излезете сега!

Вижте още:

„Кажи ми, ако ти пука: кога спокойно ще ми е на мене тука?“

8) Докато трябва да стоят гладни, за да приемат добавка/лекарство на гладно.

Чудите се кого саботират – себе си или вас.

9) Докато са на гърнето.

И за да останат на него, обикновено се съгласявате да им дадете нещо да си похапват, че и да гледат детско, само да свикнат и да се махат тия проклети пелени вече, които трудно побират растящото по обем ако на растящото дете. Ако не се съгласите да им дадете нещо за хапване, след това може да съжалявате – то е станало да си вземе самичко, бутва гърнето, в което се е изпишкало, но още не се е изакало, затова пък се изаква напът за хапването.

10) В магазина, преди да сте платили храната.

11) За да се съгласят да заспят (много удачно изнудване, особено когато едва гледате вече).

Или докато заспиват (сещат се внезапно за онова картофче, което са оставили в чинията). Или след като вие сте заспали.

Още от Владимир Вълков:

7 неща, които ще ми липсват, когато децата пораснат

„Утре ще си без таблет!“ и други заплахи, които работят безотказно

Драматичните пърформанси на дъщеря ми

Когато малките ни дечица казват малки мръсни думички

Закон: на децата винаги им се пие вода, когато не може

Увереният тон пред децата: който го може, си го може

5 досадни за бащите грижи, свързани с децата


Повече информация Виж всички