Бебето ти будува по цели нощи? И моето

| от Стела Христова |


Два часа през нощта е и шестмесечната ми дъщеря отново е будна. Не че е гладна, дори не плаче. Нищо не иска, освен да стоя на пост покрай нея. Мълча, залюлявам я, пея песнички, залъгвам с хранене. Минават часове, докато затвори очички отново.

Вечерната рутина е лесна, приспиването – също. Остава ми някой и друг час да позяпам сериали или да почета книга. Няколко часа по-късно обаче, точно когато аз имам нужда да спя най-дълбоко, тя се блещи като симпатичен малък таласъм безкрайно дълго време.

Това явление се нарича сегментиран, или още двуфазен, сън.

Ако безсънният епизод се случва инцидентно, не е проблем, може да се дължи на стомашен дискомфорт или на рязък скок в растежа. Ако обаче продължи повече от две седмици и се случва през повечето нощи в седмицата, значи сме се сблъскали със сегментирания сън.

Спането се управлява от два основни фактора – циркадния ритъм, или естествената ни склонност да заспиваме по тъмно благодарение на хормона мелатонин, и налягането на съня, което се натрупва, докато сме в будно състояние. Ако липсва баланс между тези два фактора, може да се получи явлението двуфазен сън.

Сегментирането на детското спане може да се дължи и на общия сбор на часовете, които детето проспива през денонощието. Ако дневно време дрямката му продължава по-дълго сумарно, отколкото нощният сън, или пък общият сбор на съня за денонощието надхвърли 14 часа, нуждата от пълноценна почивка през нощта може да намалее. В този случай децата се събуждат в малките часове и се чувстват освежени. Нужно им е време, за да се повиши отново налягането на съня и съответно да им се доспи на нова сметка.

Твърде ранното лягане, колкото и приятно да е за родителя, също може да му изиграе лоша шега в дългосрочен план, защото бебето пак прекарва в леглото повече време, отколкото реално му е нужно.

Как да оправя съня на моето бебе?

Всеки родител, който се е сблъсквал с проблема, се е чудел това, обикновено отчаян и с торбички под очите.

Ще се наложи да коригирате общия дневен сън и времето за лягане на вашето бебе. Канадското педиатрично дружество препоръчва от 12 до 16 часа сън за едно денонощие за бебета от 4 до 12 месеца и от 11 до 14 часа общ сън за малки деца. В случай на сегментиран сън, ще трябва да съкращавате леко всяка дрямка, като събуждате бебето си, преди то естествено да се пробуди, и да удължавате постепенно времето преди следващата дрямка. Разбира се, всяко бебе е различно и може да се наложи да експериментирате с дължината на дрямката и да поиграете с „прозорците“ за будуване няколко пъти, преди да откриете график, който позволява на вашето бебе да спи цяла нощ. Може да се наложи дори цялостно прекъсване на дрямките.

Ако пък причината е твърде ранното лягане, експериментирайте с графика за дрямка, за да преминете към по-късен час за заспиване. Експертите обаче предупреждават, че пеумората трябва да се избягва също толкова, колкото и недостатъчната умора, защото може да има не по-малко вреден ефект.

Сегментирането на нощния сън може да се случи на всички възрасти.

До четиримесечна възраст е напълно в реда на нещат бебето да прекарва продължителни будни периоди нощем, но оттам нататък до към момента на прохождането то трябва да привикне постепенно с непрекъснатия сън. Двуфазовият сън се случва често и през този период, за съжаление. Може да продължи и на двегодишна и по-късна възраст.

Ако решим просто да ги оставим да се опитат да заспят самички, трябва предварително да сме се уверили с абсолютна сигурност, че те са достатъчно спокойни и самотата не им причинява дискомфорт и негативни емоции. Ритуал като прегръдка или песничка може да помогне, ако изпитват безпокойство.

Често обаче и това не стига, защото децата виждат нощта като подходящо време за свързващи ритуали с родителя, особено ако той има динамично ежедневие, което не му позволява да им отделя достатъчно време, да ги прегръща, да им говори и да си играе с тях. Това, разбира се, се случва на подсъзнателно равнище, но е механизъм за справяне с чувството за изоставяне през деня.

Ако смятате, че не това е проблемът и че сте направили всичко възможно по промяната на графика, както и че липсват обективни фактори като колики например, но сегментираният сън продължава, обаждането на консултант по съня може да е добра идея. Изчислението на всички тези корекции по детския график може да разбие мозъка ви, особено ако и вие сте били будни половината нощ.

Вижте още:

Захранването – мисията възможна


Повече информация Виж всички