Невидими опасности за бебета и малки деца

| от Mamamia |


Доколко сте внимателни като родители си личи най-добре, когато става дума за сигурността на вашето бебе или малко дете. Возите ли малкото в колата без столче (независимо, че е забранено)? Оставяте ли го в близост до колата, когато сте на паркинга? Оставяте ли го без надзор („само за минутка“) в автомобила, колкото да „скочите“ до магазина? Или у дома, колкото „да идете да си хвърлите един душ“?

Може би се сещате за голяма част от нещата, които не трябва да правите, когато сте с малко дете или бебе. Но вероятно има и опасности, за които изобщо и не ви идва на ум. Затова сме събрали някои основни неща, които никога не бива да правите, когато сте с малкото си дете или бебе – на път, на площадката, в колата или у дома:

Никога не се спускайте по пързалката заедно

Може и да ви изглежда „много сигурно“ да се спуснете, седнали зад детето си по пързалката или с малкото дете в скута. Все пак го придържате с ръце – какво толкова може да се случи?… Струва ви се забавно и безопасно. Но никак не е! Не го правете – краката на детето може да се запрат някъде и вие да се озовете с целия си ръст върху него. Счупване на краче, смазване или двойна травма от падане, на вас и на него, са сред много вероятните последици.

Много внимавайте с прегряването

Повечето майки обикновено най-много се притесняват да не би детето да е облечено леко, да не вземе да настине и често слагат прекалено много дрехи. И макар да е добре да внимаваме малкото да не е твърде леко облечено, когато е хладно, то много по-често се подценява по-голямата опасност: детето да прегрее и родителят изобщо да не забележи.

Всъщност ако на бебето ви му е студено – то със сигурност ще реве и плаче, така че рано или късно ще се усетите. Но ако му е прекалено горещо, то няма да го изрази по никакъв начин. Прегряването при бебетата и малките деца става неусетно и те сякаш нямат сигнализация да го изразят.

Слагайте на малките деца ярки бански

Това е много важно, особено ако сте на морето, където разстоянията са по-големи. Електриково оранжево, зелено, розово, червено са най-сигурните цветове, когато избирате бански. Така ще можете да виждате детето отдалече във водата в случай на беда и ще сте сигурни, че не го изпускате от поглед. Същото важи и за басейните.

Вижте още:

Пазете децата в морето: удавянето не се случва като по филмите

Внимавайте с ластиците

Става дума за ластиците на дрешките – особено тези на кръста при носене на клинове, пижамки, но и с ластиците на ръкави и крачоли. Понеже бебетата и децата растат твърде бързо, е възможно тези ластици да започнат да стягат много и да попречат на правилното оросяване на крайниците или изобщо на кръвообращението.

Внимавайте и с ластичетата за коса – малките деца, особено момиченцата, имат навик самостоятелно да си ги слагат като гривни на ръцете. За да избегнете изтръпване на ръчичката и проблеми с кръвообращението на детенцето, отстранявайте ластичетата навреме и винаги бъдете нащрек.

Пълно внимание какво се дъвче, смуче или гълта

Не, не може да оставите бебето или малкото дете без надзор дори за минутка. Зарчета, парчета от спукани гумени балони, малки кубчета и всякакъв вид храна – ябълка, твърди бонбони, парчета кренвирш – могат да причинят задавяне и спиране на въздуха.

Съвсем отделен е въпроса какво правим, ако се лапне нещо по-опасно: например топче, или не дай си Боже, игла или пирон – задавяне може и да няма, но със сигурност ще се наложи да тичате в спешното. И то само в случай, че сте забелязали какво е станало!

Винаги помнете с какви дрехи е облечено детето

Помнете какви дрешки му слагате. Някои дечица в горната яслена група или в детската градина стават много самостоятелни след 2-3 годишна възраст. Има такива, които тръгват на разходка сами и се отдалечават опасно много и дори изчезват от полезрението на родители или възпитатели. Но дори и единствено детето да се изгуби от погледа в магазина, е достатъчно за много родители да изпаднат в истерия. В такива случаи е важно да знаете как да опишете детето на хората наоколо, които може да са го видели. „Да сте виждали дете с ярко-червено яке и жълти ботуши?“ е много по-добро питане към непознати, отколкото просто: „Да сте виждали наоколо едно дете?“

Вижте още:

Тайнственото изчезване на Маделин Маккан: какво се случи всъщност?

Не завивайте детето с одеяло, докато пътува в столчето за кола

Причината? Възможно е одеялото да направи парников ефект с плътно обгръщащото детето столче и, без да усетите, да се стигне до прегряване. Ако е възможно, използвайте специално направените покривала за столчета, вместо одеяло.

Дори на кратък път носете аптечка с лекарства за настинка и алергии

Детските настинки и вируси идват изведнъж, а с тях и температурите. Малките деца могат да прегреят и да вдигнат температура буквално от нищото. Много е важно да имате термометър под ръка, както и лекарства срещу треска. Носете и противоалергични средства – всичко може да се случи и трябва да бъдете готови.

Най-важното: високите рафтове у дома

Животът на вашето дете буквално зависи от високите и недостъпни рафтове и шкафове, където да слагате всички опасни химикали, почистващи препарати и токсични съединения за бита. Същото важи за рафта с лекарствата – нека малкото дете да няма никакъв достъп до тях. Не знаете какво може да му хрумне да вземе, да опита, да разлее или да счупи… Същото важи за рафтовете с опасни прибори и инструменти. И да, ножицата е най-малкият ви проблем. Помислете си само за чука, винтоверта, триона и десетките пирончета, които могат да се озоват в ръцете, а може би и в устата на детето.

Вижте още:

Отровно, горещо, високо, ток: да пазим децата у дома