4 от 10 родители са небрежни към безопасността на децата в колата

| от MamaMia |


Според национално проучване* за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност, всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в колата.

Оказва се, че 70% от анкетираните не са склонни да спазват препоръките за детска безопасност, а 13% от тях застрашават регулярно здравето и живота на децата си с поведението си.

Заради пропуски по отношение на безопасността, в България в автомобил загиват средно 15 деца всяка година, а броят на ранените достига 600.

Грешките в поведението на родителите, според проучването на информационната платформа Деца на борда, се дължат основно на липсата на достатъчно и качествена информация по темата за детската безопасност в автомобила.

6 от 10 родители не знаят докога трябва да возят децата си в столче, макар това да е законово изискване.

22% не са сигурни кога да преместят детето в по-голямо столче.

11% не са сигурни, че столчето е монтирано правилно.

Видео, разпространено от платформата Деца на борда, дава отговори на най-важните въпроси, свързани с използването на детските столчета в колата:

Небрежността в поведението на родителите се увеличава, когато детето пораства, когато времето за пътуване с автомобил средно на ден е кратко – около 30 минути, когато семейството няма достатъчно или не желае да отдели средства за столче за автомобил, когато семейството живее в по-малко населено място.

Най-често допусканите грешки при превозване на деца в автомобил са: закопчаването на детето в столчето с дебели, зимни дрехи (77%); прекратяване на употребата на стол в кола, преди детето да е достигнало до нужния ръст и килограми (43%); разхлабване на коланите, откопчаване или изваждане на детето от столчето, докато колата е в движение (42%), както и превозването на детето в скута на възрастен или необезопасено на пасажерската седалка (36%).

Разпространено е и ползването на столче за кола втора употреба (40%).

„Никой от нас не излиза от вкъщи с идеята, че ще претърпи инцидент на пътя. Но истината е, че никога не знаем какво ще ни се случи. За да запазим живота на детето си, то трябва да е винаги закопчано в правилно монтирано и подходящо за възрастта, теглото и ръста му столче. 60% от всички катастрофи се случват в града, затова без значение дали отиваме до другия край на града или до съседната улица, детето ни трябва да е винаги в столчето си и със затегнати колани“, казва Радослава Митрова от Деца на борда.

„Ако детето е право между седалките, дори при елементарна катастрофа – челен удар с 10 км/ч, има риск за живота на това дете. Ако детето е добре обезопасено, дори при челен удар с 50 км/ч, за живота му няма да има риск. И по-важното в случая не е катастрофата, а как сме се подготвили за нея. Нашата задача като родители е да осигурим на децата си безопасност“, казва Димитър Илиев, осемкратен рали шампион на България и основател на Академията за безопасно шофиране – участник в едно от обучителните видеа на Деца на борда за безопасно превозване на деца в колата.

За идентифициране на категориите родители според тяхното поведение по отношение на децата в колата е изчислен KidsOnBoard Index. Индексът варира от 0 до 100, където 0 е обобщена оценка за най-рисково поведение, а 100 – за съобразено с всички правила за безопасност поведение. 77 е средната стойност на индекса за съвкупността участниците в проучването.

 

Родителите с KidsOnBoard Index над средния са най-голям дял – 62%, съответно 27% в групата на „стриктните“ и 35% – в групата на „отговорните“.

Това са хората, които изобщо не допускат или допускат много рядко изключения от правилата и препоръките за безопасно превозване на деца.

На другия полюс са 26% „небрежни“ и 13% „безотговорни“, които понякога или дори често пренебрегват изискванията и с това застрашават живота и здравето на децата си в случай на пътен инцидент.

Kids-on-Board_Survey_Results_2020_KoBINDEX

*Проучването е осъществено от информационната платформа Деца на борда до края на октомври 2020 година. То обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст в цялата страна. Проведено е по метода „онлайн анкета“ в периода 10 септември – 23 октомври 2020 г. Обработката и анализът на данните са осъществени от изследователска агенция Explica.

Повече информация за резултатите от проучването може да се прочете на информационната платформа Деца на борда.


Повече информация Виж всички