Детски имена от преди век се завръщат в бъдещето

| от Лора Младенова |


Чудно нещо е измислянето на бебешки имена. Зад него сякаш стои едно колективно съзнание, което понякога негласно се споразумява тенденциите при кръщаването на дечица да направят рязък завой и да поемат в съвсем различна посока.

Така например, през 1833 г., когато Пушкин пише романа си в стихове „Евгений Онегин“, аристократична Русия полудява за една нощ по името Татяна – героинята на Александър Сергеевич е въплъщението на националния идеал за истинска жена. Дотогава Татяна е име, съпоставимо с шедьоври като Лукерия, Фьокла или Василиса, които към онзи момент са били приемани по-скоро за просташки, но рязко се превръща в един от предпочитаните избори за новородените рускинчета.

Разбира се, има и по-пресни примери, какъвто е вълната от Даяни през 80-те и 90-те години. И още по-пресни – фентъзи поредицата „Игра на тронове“ предизвика бум на несъществуващите до преди него имена Халеси и Денерис в САЩ. Как ли са реагирали родителите фенове, когато разочароващият финал на сериала накара зрители от цял свят да намразят я едноименната героиня, я сценаристите…

Тази година, когато Илън Мъск нарече сина си със заглавие, което не мога нито да произнеса, нито да нарека име, X Æ A-12, човек би предположил, че ще бъдат актуални ултра модернистичните детски имена. Да, ама не. На сцената се завърнаха имената от преди 100 години.

Ообсъжданите от целия свят принц Хари и съпругата му, Меган Маркъл, повлякоха крак, като нарекоха своето второ дете Лилибет – по модела на любимия детски прякор на прабабата, кралица Елизабет II, за който пък ние нучихме от сериала „Короната“. На галено, просто Лили.

По данни на Consultus Care редките имена от преди век изпълзяха нагоре в класациите през 2021 г. Дорис за момиче и Форест за момче направиха най-големите скокове нагоре сред идеите за кръщаване през отминаващата година.

Анализаторите на социални тенденции изобщо не са учудени. Има неписано 100-годишно правило за завръщането на трендове от всякакво естество – модни кройки, прически, имена, цветове, стил. (Помните ли онези новогодишни партите преди 3-4 години, когато всички, ама всички, ама всички бяхме облечени като героите от „Великия Гетсби“ и доста ни подхождаше – как точно на нас да не ни отива да приличаме на Изгубеното поколение?)

Попкултурното влияние отново отчита драстична роля в родителските избори на имена. Кой би се сетил за редки и архаични предложения като Етел, Сибил, Моуд, само преди някоя и друга година? Е, сега вече не е така. Тези сме ги срещали в „Имението Даунтън“.

Ето още някои от завръщащите се в бъдещето имена за новородени – те не просто са стари, а звучат като още по-стари:

При момчетата актуалните избори издават изтупан от вековната прах аристократизъм – Амброуз, Лутър, Финиъс, Емет, Уилбър, Пърси, Уолтър, Куентин, Уинстън. Чудя се от човешко тяло ли е излязъл човекът с такова име, или се е измъкнал по грешка измежду страниците на някой Дикенсов роман, за да свали почтително бомбето си пред добрината на човека, който прави коледни благотворителни добрини, като например да занесе тлъста изпечена пуйка със златиста коричка на болния малък Тими.

Дорис, Опъл, Дайна, Уилма, Уинифред, Гладис, Нели, Розали, Максийн – всяка от тези малки дами на 2021 г. със същия успех би могла да очаква с нетърпеие мистър Дарси да се появи в дома на семейство Бенит от „Гордост и предразсъдъци“ и да я покани на бал, или поне да си другарува с някоя от малките жени на Луиза Мей Олкът.

Има нещо мило и сближаващо в идеята да си представиш как колективното подсъзнание може би всеки човек във всяка точка на света да си казва с носталгия неща като това, че по бай Фицджералдово или по бай Хемингуеево време си е било друго. И да кръщава детето си с една интуитивна надежда заедно с името да успее да му завещае и нещичко от „Светът от вчера“.

С любопитство и нетърпенние очакваме статистика за детските имена у нас през 2021 г., за да разберем дали архаичният тренд е достигнал и до нас. Ще се изненадам, ако някоя Геновева се е промъкнала измежду популярните напоследък Аи, Раи, Нии и останалите им трибуквени връстнички.

Но защо например да не се казваш Керана в ерата на космонавтите?

Вижте още:

Светльо, на дядо си Ламби