Децата и сладкото. Възможно е!

| от Катрин-Лейла Михайлова* |


Да ограничим сладкото, солетите и сокчетата за деца е една много трудна задача. Искрено се възхищавам на майките, успели да го постигнат. Аз не съм една от тях.

Не се справих със захарната забрана над дъщеря ми, но и честно да кажа не съжалявам. Но преди да бъда нападната и заклеймена като лоша майка, искам да се обоснова.

Моето дете обича сладкото, и не е съвсем вярно, че децата не познават този вкус преди да им бъде предложен. Кърмените деца много добре разпознават кое е сладко и кое не, просто защото кърмата сама по себе си е сладка.

На мен ми се падна злоядо хлапе. Опитвала съм какво ли не, предлагала съм по всякакъв начин различни продукти, но понякога съм благодарна, че обича сладко. Ето защо:

Като човек, отдал живота си на спорта и здравословното хранене, знам колко е вредна захарта и некачествено подбраното сладко. Затова съм научила дъщеря си да яде десерти: всякакви, стига да са здравословни, сурови или пълни с ядки. Ако родителят има желание, може да подбере не само вкусни сладки неща, но и полезни за детето.

Вижте още:

Как да спасим децата от капана на сладкото

Преди да навлезем в алтернативи, искам приблизително да ви ориентирам относно количеството захар, което е в рамките на допустимото да се дава на дете. Отново зависи каква ще бъде захарта, но нека я разглеждаме всичката като бяла.

За децата е хубаво да не приемат храна, която е с над 30 грама захар на 100 грама продукт. Даже и това е много.

Хубавите обикновени бисквити трябва да са с около 15-20 грама захар за 100 грама продукт. И всичката тази информация е изписана отзад на всяка стока, която купувате.

А сега вижте колко лесно вредната бяла захар се замества с полезна алтернатива.

Вместо течен шоколад, аз давам сусамов тахан с какао и кокосова захар – моята дъщеря не познава Нутелата. Давам й всякакъв вид тахан – от кашу, лешници, орехи в комбинация с какао и приемливо количество захар. Таханът е богата на хранителни вещества храна.

Давам натурален шоколад със съдържание на какао от 85% и нагоре. Дъщеря ми не знае какво е млечен шоколад и горчивия го яде с голямо удоволствие. Освен всичко това давам всякакъв вид сурови бонбони – те са на основата на фурми, ядки и отново някакъв вид тахан.

Нека съм лошата майка, която дава сладки неща. Ако иска вафла, винаги съм готова с някоя от онези био вафли с тахан и лимец.

Заменила съм всякакъв джънк със здравословни алтернативи.

И това изобщо не е трудно и не е и толкова по-скъпо. Единственото затруднение е в логистиката: не навсякъде има био щандове и все пак все повече се намират. Не разбирам родителите, които се оправдават, че здравословната храна е скъпа, но в същото време намират средства за цигари или други пороци. Една обикновена вафла в момента е около лев и нагоре, а нейната здравословна алтернатива е малко под два лева – разликата е несъществена. И това се отнася за почти всички храни.

Разбира се, винаги има и много скъпи продукти по био щандовете, затова винаги съветвам – хора чете бе, четете. Всичко е отзад в дребния шрифт. Ако детето е злоядо и обича сладко, пак имате възможност да го нахраните пълноценно.

Същото важи и за солените изкушения.

Солетите – ех, тези солети. Слушала съм толкова много негативни неща за тях!

Ами моето дете яде и солети. Аз лично отново избирам алтернативата, не защото обикновените са чак толкова вредни – не, не са изобщо даже, просто предпочитам брашното, което съдържат, да бъде пълнозърнесто, за да мога с тези малки добавки да и направя едно разнообразно дневно хранене, което със злоядо дете е много, много трудно.

И сокчетата? Колко вредни са те всъщност?

Ами да, тези масовите, които съдържат 25% плод и останалото е захар и оцветител, са вредни наистина, защото детето не си набавя абсолютно никакви полезни нутриенти. Отново четете етикетите. Живеем във време, в което сме толкова добре заредени откъм различни продукти, че само ако малко се огледаме встрани от масовото ще видим, че има много продукти, предназначени за деца, които имат супер състав.

Продават се сокчета, които са отново в хартиени опаковки и със сламка, но съставът им е съвсем различен, а цената не е чак толкова по-висока. Детето няма да направи разлика между двете, защото на визия са почти еднакви, но полезните вещества, които ще си набави с просто едно малко сокче, са повече в по-качествения продукт.

А пък още по-добре и дори още по-евтино е да правите домашно изцеден сок. За съжаление аз нямам толкова време. Затова чета малкия шрифт и подбирам внимателно какво купувам и давам на детето си.

*Катрин е политолог по образование и спортен инструктор по призвание. Занимава се с Пилатес повече от 10 години. Обича да помага на хората да се превърнат в най-добрата версия на себе си.  От професия, с годините писането остава нейно хоби и страст.

Още от автора:

Да запазим баланс през козуначения период от годината

Постене и спорт: (не)възможна комбинация?

Спорт без ядене на месо. Или все пак с него?

Сладкият спорт. Възможен ли е изобщо?

Вижте още:

Трябва ли да се ограничи приемът на захар при децата?


Повече информация Виж всички