Постене и спорт: (не)възможна комбинация?

| от Катрин-Лейла Михайлова* |


Да бъда напълно откровена – никога не съм постила (не съм правила и житния режим на Дънов, но това е съвсем друга тема). Винаги съм била вярваща, но не и религиозна. Някак не ме грабна този тип духовност и ритуали.

Идеята на поста е да пречистим духа и тялото си. Всъщност за всяка религия има такъв период през годината. Сякаш чрез физическо „изтезание” ще ни се опростят греховете, които душата е събрала.

Всъщност постите не са само Коледни и Великденски, които са най-известните сред постещите, а са няколко. Освен тях има и пости, разпределени в определени дни през цялата година.

Периодите на пост са:

Велики пости, Света Четиридесетница – датите са подвижни, като се броят 49 дни преди Възкресение Христово/Великден. Тази година Великите пости започват на 11 март, като първата седмица постът включва и млечни продукти, яйца и риба. Същинският пост започва от 18 март и продължава до Великден.

Петрови пости – Започват в неделята 8 седмици след Великден, който през 2024 година се пада на 5 май. Ако Великден е на или след 5 май, то тогава няма Петрови пости през съответната година, т.е. тази година няма да има.

Богородичен пост – от 1 до 14 август.

Филипови пост (Коледни пости) – 15 ноември – 25 декември

Това са многодневните пости. Има и еднодневни:

– Всяка сряда: спомен за предаването на Исус на неговите страдания

– Всеки петък: спомен за неговата смърт

– Срещу Богоявление – 5 януари (18 януари стар стил)

– На Кръстовден – 14 септември – за спомен на кръстните страдания на Исус Христос.

Общо взето пости да иска човек в православния календар.

Достатъчно от към образователната страна на нещата.

Как обаче тялото ни реагира на постенето?

Нека се фокусираме само върху „пост телесен”. Не можем. „Пост духовен” и „пост телесен” вървят ръка за ръка.

Ако нямаме душевната потребност, то няма никакъв смисъл да се подлагаме физически и психически на лишенията отредени ни от Църквата. Има достатъчно добри диети, които са детоксикиращи тялото.

Здравословен ли е всъщност поста? И да, и не.

Зависи как сме се хранили през останалите няколко месеца. Ако сме прекалявали с вредни храни, мазни меса, пържено и т.н то тогава един такъв пост, обвързан с нашата религия, би бил разтоварващ. Но ако сме се хранили балансирано и здравословно и няма елементът на „пост духовен”, то няма никакъв смисъл и полза. Дори обратното.

При постенето се набляга повече на въглехидратите, което не е добре за тялото, ако сме на нисковъглехидратен режим, или имаме проблеми с кръвната захар.

И преди всички вегани да възразят, в моя защита бих казала, че хората, които постят, предимно се хранят с месо през останалата част от годината. Те нямат толкова много информация с какво да заместят всичко животинско и затова най-лесно заместват с хляб, ориз, картофи и боб.

По мое наблюдение над клиенти, които спазват пост, има тенденция бързо да свалят няколко килограма и също толкова бързо да ги качат. Този така наречен йо-йо ефект е много стресиращ за организма ни.

 Спорт и постене би била възможна комбинация, но физическото натоварване не трябва да е голямо.

Задължително е да наблегнем на нискоинтензивни тренировки, а не на тежко кардио. В противен случай рискуваме да си докараме аритмия, задух, ниски нива на кръвна захар и дори припадък.

Нека не пропускаме, че ако спазваме стриктно църковния ритуал, има дни, в които не се яде нищо, дори не се пие и вода- тези дни са противопоказни с физическо натоварване от всякакво естество и противното крие голям  риск за здравето ни.

В общи линии, ако сме фенове на тежки и високоинтензивни тренировки трябва хубаво да решим дали ще успеем да се лишим от тях през следващите 40 дни.

Имам колежки, които постят и тренират и от тях знам колко изтощаващо е за тялото, психиката и ума, но също и много детоксикиращо. Дали?!

Постът е духовно начинание за пречистване на тялото и духа. По време на неговото спазване не само, че се лишаваме от консумацията на животински продукти, но не трябва да приемаме кофеин, алкохол и трябва да се въздържаме от секс.

Затова ако сте решили да спазвате пост с цел отслабване, се замислите дали си струва лишението.

Ако няма духовен аспект за нас и желание да пречистим вътрешното си „аз”, постът се обезсмисля.

За това, драги читатели, добре е всеки за себе си да осъзнае и премисли дали има готовност и необходимост – духовна и физическа от подобен тип ограничения или просто се подвежда по думите:

„О, разбира се, и аз постя! Много мой приятели го правят, опитай и ти!”.

Още от автора:

Спорт без ядене на месо. Или все пак с него?

Сладкият спорт. Възможен ли е изобщо?

*Катрин е политолог по образование и спортен инструктор по призвание. Занимава се с Пилатес повече от 10 години. Обича да помага на хората да се превърнат в най-добрата версия на себе си.  От професия, с годините писането остава нейно хоби и страст.


Повече информация Виж всички