5 хитри начина да намалим добавената захар неусетно

| от MamaMia |


Рафинираната захар е вредна за нас. Вече ви разказахме какво причинява тя на телата ни, без дори да подозираме. Ако се опитвате да намалите количеството на рафинирана захар в диетата си, не е нужно да изпадате във внезапни крайности. Разбира се, ще е добре да консумирате по-малки порции храни с високо съдържание на захар и да ги похапвате по-рядко, но постепенното забавяне на темпото без твърде много стрес за вас ще донесе истинската трайна промяна. За да укротите глада за сладко поетапно, може първоначално да опитате поне един-два от тези няколко полезни съвета:

Откажете се от подсладените напитки. 

Най-бързото решение за намаляване на количеството рафинирана захар във вашата диета? Спрете да пиете газирани напитки, енегийни напитки и други подсладени със захар напитки, които съставляват средно 47% от приема на добавена захар в организма. Опитайте да преминете към вода, или максимум газирана вода, или неподсладен чай и кафе.

Четете етикетите за хранителна стойност.

Етикетът с факти за хранителните стойности върху пакетираните храни и напитки предоставя богата информация, включително количеството добавена захар в продукта. Добавените захари на етикета указват точното количество захар, добавено по време на обработката на храната (като захароза), както и захари от сиропи, мед и концентрирани плодови и зеленчукови сокове (известни още като рафинирани захари). Това ще ви помогне да правите по-информиран избор. Най-малкото, защото съставът на някои храни ще ви накара да изгубите апетита си за тях.

Сменете следобедната си закуска.

Вместо да посягате към бонбони, вафли, кроасани или други сладкиши, когато удари три следобед, може да преосмислите избора на тази уж малка и безобидна закуска. Придържайте се към храни с по-високо съдържание на сложни въглехидрати (като плодове и ядки) и ги комбинирайте с протеини. Обикновеното кисело мляко с горски плодове и ядки например е засищаща закуска, която поддържа енергийните ви нива високи. Това не ви вкарва в този порочен кръг, в който нивата на кръвната ви глюкоза падат.

Изберете захарта от натурални източници.

Следващия път, когато ви се прияде нещо сладко, вземете плод. Естествената захар в плодовете, е типът захар, с която телата ни могат лесно да се справят без отрицателни метаболитни ефекти.  И не само това, плодовете съдържат хиляди биоактивни вещества, които като цяло са много полезни за телата ни. И не забравяйте фибрите, които забавят скоростта, с която захарта препуска към черния ни дроб и кръвта. Ако се спрете на консервирани плодове, потърсете консервирани във вода, а не натурални сиропи.

Не пестете подправките. 

Вместо да добавяте захар към ястията си, за да ги направите по-вкусни, опитайте да експериментирате с подправки. Помислете за канела, индийско орехче, джинджифил, бахар и дори екстракт от ванилия, които могат да добавят малко сладост.

С тези пет хитринки добавената захар в менюто ви може чувствително да намелее, без да правите компромис с хранителните си навици или с вкуса на любимите изкушения.

Вижте още: 

„От понеделник…“ или начините да направиш хранителния режим лесен