Аз искам дете, а той не. Какво да правя?

| от MamaMia |


Когато става дума за пълноценна продължителна връзка, неминуемо се стига до въпроса: искаме ли да имаме дете заедно? При някои двойки отговорът идва естествено със самия акт на забременяването, докато на други се налага да обсъдят предварително този аспект от отношенията си. Но какво се случва, когато тя иска дете, а той – не? Възможно ли е да се живее с компромис по толкова важен въпрос? Възможно ли е отношенията да продължат, въпреки различията?

За много жени идеята, че техния партньор не иска дете е равносилна на кошмар. И въпреки това се случва често, а и много жени не знаят дали той е готов за семейство, докато не заговорят специално за това. Затова е важно този въпрос да се обсъжда още в началото на една връзка, която има потенциал да стане продължителна.

Според експерти по отношенията, например известната нюйоркска специалистка Моника Парик, разговорът за бъдещето и децата трябва да се случва още в така наречената „фаза на преговори“, която за всяка връзка е в рамките на първите девет месеца от началото на отношенията. Първите три месеца са свързани със сексуалното привличане, след което следват следващите три месеца, в която всеки разучава характера на партньора си. Фазата за преговори започва тогава, когато стане ясно, че връзката е сериозна и когато и двамата искат тя да бъде продължителна. Добре е разговорът да се проведе преди отношенията да преминат във фазата на споделения живот.

“Никога не таете надежда, че някой ще промени мнението си, ако то е различно от вашето, и не жертвайте онова, което искате, заради някой друг. Да, хората променят своето мнение за нещата с годините и онова, което не е било проблем предварително, може да бъде на по-късен етап. За да не се стига дотам, нека винаги има честност в разговорите”, съветва Джон Кени, друг специалист по връзките и отношенията.

Всъщност онези, които говорят за забременяване и деца рано във връзката си са в по-добра позиция, отколкото онези, които смятат, че темата е табу. Когато мъжете отказват да говорят по въпроса, те прикриват вътрешната си незрялост, смятат още експертите. Има мъже, за които дори споменаването на темата за деца ги навежда на мисълта за някакъв едностранчив и непропорционален ангажимент. Трябва ли жените да остават в такива връзки? Та нали идеята да делиш живота си с някой е да срещнеш човек, който иска онова, което и ти – а дотам може да се стигне само ако сте честни и открити.

А ето и няколко най-разпространени извинения на мъжете, които не искат да имат дете, и няколко съвета как да постъпват жените, които искат да забременеят, в такива ситуации:

„Твърде възрастен съм за деца“

Въпросът с децата не е необичаен, особено при двойки, които имат сериозна възрастова разлика. Но възрастта сама по себе си обикновено не е единственият проблем. Понякога това извинение крие притеснения за проблеми с фертилността или здравословни проблеми. Бебе в по-късните години на живота може да означава и скъпи процедури, което може да доведе до разочарования или обтегнати отношения. По-възрастните мъже, които вече са били родители, също така разбират проблемите, които детето води след себе си. Те се притесняват, че вие идеализирате реалността. Ако той вече е преживявал сътресенията и разходите по създаване на семейство и сега изпитва известна свобода, за него може би изглежда ужасно бреме да започне целия процес отново.

Говорете по въпроса още в началото на връзката си. Разговаряйте спокойно, без напрежение, споделете своите мисли и чувства и отстоявайте своето мнение аргументирано. Надали веднага ще получите съгласие от другата страна, особено ако той смята, че не може да се справи с ангажиментите по отглеждане на детето. Важно е тогава жената да се запита защо се ангажира с такъв мъж. И двамата трябва да обмислят какво има най-голяма стойност за тях – и да имат предвид, че желанието за дете рядко намалява и вероятно при нея то няма просто „да отшуми“.

Ако за нея детето е важно, то тогава е проблем, който не може да се игнорира.

И все пак избягвайте обвинителния или критичен тон, когато обсъждате въпроса. Опитайте се да разберете как се чувства той. Слушайте го спокойно и без прекъсване. Покажете, че сте го разбрали. Можете да установите, че има притеснения от неговото минало, за които не сте знаели. Тогава се запитайте дали той би искал да ви изслуша, без да ви прекъсва. Кажете всичко само веднъж. Запитайте го дали има въпроси. В момента, в който изслушаме някой и вникваме в проблемите му, тогава поляризацията не мненията намалява.

“Просто не съм готов”

Това е една от основните причини, с които мъжете се аргументират, когато не искат деца, но малко от тях се замислят какво точно означава „да ги готов“. Жени, ако чуете този аргумент от страна на мъжа си, е важно да разберете защо той не се чувства готов за семейство. Възможно е да се притеснява, че връзката ви не е достатъчно силна. А може би се бои да не повтори собственото си детство и проблемите, с които то е било съпроводено?

Попитайте го кога според него е точният момент да има дете и кога ще бъде „готов“? Понякога хората имат прекалено големи очаквания кога е най-доброто време. На какво се основават тези очаквания? На финанси, липса на място за живеене, усещане, че свободният начин на живот ще им липсва? Някои мъже може да виждат перспективата от промяната като страшна и може да се съмняват в своите родителски умения. Може би за него все още има неща, които иска да направи и да постигне, преди да има бебе или пък има страхове от това да бъде родител. Да имаш дете променя напълно живота на хората и много от тях искат да се убедят, че го правят във време, което е точното за тях.

Независимо какво го тревожи, трябва да разберете. Това ще ви даде по-добро разбиране какво човекът до вас иска от живота. Комуникацията и разбирането са основни в този случай. Бъдете отворени и възможно най-честни за своите тревоги. Изслушвайте се и се опитвайте да постигнете разбирателство. И дори и засега той да казва „не“, това не означава, че завинаги ще остане „не“.

“Много съм млад, за да имам дете”

Жените обикновено бързат повече, когато става дума за раждане на деца. Но е много важно разговорите за деца да се случват, дори ако на него не му е удобно, така че и двамата да бъдат наясно със собствените си чувства и намерения. В резултат на тези разговори жената, която иска деца, трябва да разбере дали да остане във връзката или не.

За онези, които чувстват, че им е твърде рано да имат деца – това е тяхно право и тяхна свобода. Всеки има право да планира своя личен живот, както намери за добре. Ако някой е твърде млад за семейство, не е разумно да го притискате прекалено много – в крайна сметка той сам трябва да го реши. Във всички случаи връзката с прекалено млад мъж, който не се чувства готов да стане родител, рано или късно ще приключи.

“Промених си мнението”

Ако наистина искате дете и той уж е съгласен, но изведнъж се отмята, трябва сериозно да помислите дали тази връзка е за вас. Трябва да решите кое е най-важното за вашето щастие. Опитайте се да мислите дългосрочно, приемайки идеята да нямате деца, заради някой друг. Ако имате нужда от друго мнение в подобна ситуация, посетете терапевт. Така ще можете да чуете трета страна и наистина да разберете своите притеснения. Ако пък той изведнъж си е променил мнението и иска дете, след като преди това упорито е отказвал, това дали не означава, че се преструва, само за да ви задържи? В крайна сметка може би това наистина не е връзка за вас…

“Имам вече деца, не искам повече”

Ситуацията е сложна, когато имате връзка с мъж с деца, но искате и свое дете. Дали този човек иска наистина свое собствено семейство? Директният разговор, в който казвате как се чувствате, е важен, но бъдете готови за момента, в който другият човек няма да промени своето мнение. Това е сериозно решение в живота и за двама ви. Затова ако искате да имате собствено семейство и искате да се случи с човека, с когото сте, наблегнете на компромисите, които вие правите, приемайки го с неговите деца. Не е ли честно все пак и вие да имате свои? Как ще се чувства той, ако те не са от него?

Много е възможно той да не иска да има деца заради негативния опит с бившата си жена. Това трябва да бъде отработено и говорено, за да се опитате да промените перспективата му към семейния живот. Най-важното нещо е да бъдете директни и да водите разговор по сигурен, спокоен и разумен начин, да бъдете наясно със собствените си намерения и дългосрочно да уважавате мнението на човека до себе си.

Да имаш връзка с разведен супертатко

“Не можем да си позволим дете”

Да, детето е разход, но не толкова голям, колкото той вероятно го рисува в главата си. Аргументите, с които да го убедите са, че това, че в момента не се чувства сигурен финансово, не означава, че и след девет месеца ще е така. Хората могат да се учат, да работят, да се развиват и сравнително бързо след това да започнат по-добре платена работа. А дали парите не са оправдание за други вътрешни несигурности? Опитайте се да го разубедите с аргументи и лични примери от собственото му детство. Неговите родители били ли са богати и материално осигурени, когато той самият се е раждал?