10 причини за намаляване на тестостерона в организма

| от Mamamia |


Стремежът към здравословен начин на живот е неразривно свързан с хормоналното равновесие в огранизма. На преден план сред хормоните при мъжа е тестостерона.

Освен, че има ключова роля за развитието на мускулите, тестостеронът влияе и върху редица други аспекти на мъжкото здраве. Този хормон контролира нивото на енергия, има роля за промените в настроението, важен е за здравето на сърцето и е абсолютно необходим за сексуалното здраве и поддържане на либидото.

Пренебрегването на признаците за ниски нива на тестостерон в огранизма може да доведе до каскада от проблеми с хормоналния баланс, превръщайки живота в истински кошмар. Преди обаче да се впуснем в драстични мерки като поемането на хормонални лекарства или инжектирането на тестостерон, е разумно да обърнем внимание на ежедневието си.

Важно е да спазваме начин на живот, който по естествен начин да възстановява – и най-важното да не пречи – на хормоналното равновесие.

В този текст ще разгледаме 10-те убиеца на тестостерона в организма – храни, продукти и поведения, които изискват неуморно избягване.

Всеки от изброените фактори не само уврежда естественото производство на тестостерон, но също така може да допринесе за различни здравословни проблеми:

1. Рафинираните (преработени) въглехидрати

За разлика от необработените въглехидрати, които се срещат в естествен вид в природата и съдържат фибри, витамини и минерали, рафинираните (преработени) въглехидрати се съдържат в сладкиши, шоколади, барчета, но и в тестени изделия, например хляб и спагети.

Въглехидратите се делят също така на прости и сложни. Простите въглехидрати са такива, които съдържат глюкоза (декстроза), фруктоза (плодова захар), лактоза (млечна захар), малтоза (захар, добита от хидролизирано нишесте – в бирата например) или сукроза (добре познатата ни трапезна захар, добита от тръстика).

Сложните въглехидрати имат по-нисък гликемичен индекс и съдържат повече хранителни вещества. Такива например са въглехидратите в овесените ядки, сладките картофи, кафявия ориз, грахът, плодовете и зеленчуците.

Фокусирайте се върху тяхната употреба и избягвайте преработените, както и простите въглехидрати. Спазването на умереност в хранителния режим има решаващо значение за хормоналния баланс.

2. Липсата на упражнения и движение

Заседналият начин на живот се отразява както на здравето на сърцето, така и на нивата на тестостерон в организма. Дори 15 минути упражнения на ден могат значително да повишат нивата на мъжкия хормон. Така че, независимо дали става въпрос за тренировки с тежести, каране на колело или обикновена разходка, поддържането на активност е от ключово значение.

3. Липсата на сън или лош сън

Ако спите по-малко от 5 часа на нощ, само в рамките на седмица, нивото на тестостерона в организма ви ще отговаря на мъж, който е 10-15 години по-възрастен. Затова нека сънят бъде приоритет.

4. Високите нива на стрес и тревожност

Хроничният стрес и тревожност нарушават хормоналния баланс. При мъжете това води до по-ниски нива на тестостерон. Въпреки че понякога стресът неизбежно овладява ежедневието ни, то хроничното излагане на него може да има вредни последици за цялостното здраве.

5. Прекомерната консумация на алкохол

Консумацията на алкохол се свързва с намаляване на нивата на тестостерон и увеличаване на кортизола. Умереността е от ключово значение за свеждане до минимум на отрицателното въздействие на алкохола върху хормоните и цялостното здраве.

6. Натрупването на телесни мазнини

Колебанията в телесното тегло, особено значителното му нарастване, могат да доведат до намаляване на нивата на тестостерон. Поддържането на здравословен процент телесни мазнини допринася за оптималния хормонален баланс.

7. Лекарствата срещу косопад

Лекарствата срещу косопад могат да променят нивата на тестостерона, което води до ниско либидо, нарушена сексуална функция и депресия. Препоръчително е да се проучат алтернативни възможности, преди да се прибегне до тези лекарства.

8. Трансмазнини

Консумирането на продукти с високо съдържание на трансмазнини (транс мастни киселини), които се съдържат в преработените храни, се свързва с по-ниски нива на тестостерон в организма. Изборът на по-здравословни масла за готвене като зехтин или кокосово масло е за предпочитане за цялостното здраве и хормоналния баланс.

9. Растителни масла

Високата консумация на полиненаситени мазнини, които се съдържат в растителните масла, също се свързва с по-ниски нива на тестостерон. Решението е да се предпочита в кухнята използването на по-здравословни варианти, например зехтин или масло от авокадо.

10. Изкуствени имитатори на женски хормони

Перилните препарати, сапуните, шампоаните и парфюмите могат да съдържат съединения, които имитират женски хормони и нарушават хормоналния баланс. Изборът на естествени или органични алтернативи може да ограничи излагането на влиянието на тези съединения.

Вижте още:

Множественият оргазъм – истина или фейк