Бременността променя мъжкото тяло

| от MamaMia |


Да, правилно прочетохте. Младите майки преминават през много физически промени по време на бременността и след раждането. Това не означава, че бащите остават незасегнати. Има много начини, по които мъжкото тяло се променя, докато преминавакъм бащинство.

По-нисък тестостерон

Тестостеронът – мъжкият хормон – е отговорен за мъжкото сексуално желание. Но едновременно с това и за агресията и плешивостта. Проучванията показват, че жените намират мъжете с по-високи нива на тестостерон за по-привлекателни. Въпреки че тестостеронът еволюира, за да мотивира мъжете да намерят партньори, с които да създават потомство, наличието на бълбукащи хормони може да не е полезно за новите татковци. Тогава те трябва да се съсредоточат върху майката и бебето, а не да обикалят саваната в търсене на връзки.

Вижте още: Така нареченият „майчин мозък“ бил чист сексизъм?

Проучване от 2011 г. установява, че нивата на тестостерон в мъжкото тяло падат под средните нива, отчитани при небащите. Други проучвания потвърждават тези резултати и правят още по-интересни открития. Например, колкото повече спада тестостеронът на младия татко, толкова по-голямо е участието му в домакинската работа и задълженията, свързани с бебето.

Повече окситоцин

Окситоцинът – хормонът на любовта – се увеличава по време на бременност, раждане и кърмене, засилвайки дълбоката връзка на новата майка с нейното бебе.

Доскоро се е смятало, че само младите майки имат високо ниво на окситоцин, за да осигури щастие в обилни дози и да помогне за свързването с бебето. Сега обаче е ясно, че бащите също получават тласък на окситоцин! Проучванията отчитат по-високи нива на окситоцин при татковците в сравнение с мъжете без деца.

Интересното е, че окситоцинът при майките се задейства най-много от успокояването на децата им, докато окситоцинът при бащите се задейства най-много от играта с децата им.

Промени в мозъка

Освен хормонални промени – и добавяне на допълнителни 10 килограма тегло от съпричастност – мозъкът на новия баща също претърпява промени. Проучване от 2014 г. установява, че мозъците им отразяват промените, които преживяват новите майки. Ето един пример: до 12 седмици след раждането частите, свързани с емпатията, грижите и привързаността, се сгъстяват.

В заключение можем да кажем, че трансформирането и невероятните промени, които преживяват  татковците, са малки в сравнение с тези при майките. Но поне знаем, че жените не са единствените, които се променят физически в резултат на родителството.

Вижте още:

Давид Кюранов: „Ролята на бащата е в процес на трансформация“