7 последици от липсата на секс

| от MamaMia |


Сексът, с партньор или самостоятелно, носи редица ползи за здравето, тялото и настроението ни. Облекчава симптомите на тревожност, действа като противоотрова срещу предменструалния синдром, подобрява здравето на сърцето ни. Следобедният секс пък оправя настроението ни до края на деня.

Добре, но означава ли това, че е валидно и обратното – че здравето и благополучието ни се повлияват негативно от липсата или спирането на секса?

На първо място, трябва да знаем, че не всички хора изпитват сексуално влечение. За хората от спектъра на асексуалността липсата на секс е ирелевантна, защото тя реално е константното и нормално за тялото им състояние. Ако обаче сте човек, който изпитва сексуално желание и не го удовлетворява, дългите периоди на суша всъщност могат да имат няколко негативни ефекта върху вас. Мозъкът се лишава от ендорфините, познати още като хормони на щастието, които се отделят по време на секс. Налице са, разбира се, и други начини да си ги набавим.

Сексът се отразява положително и на физическата ни форма, тъй като особено ако е с висока честота и продължителност, играе ролята на лека тренировка. С времето ни прави по-енергични и тонизирани. И липсата му съответно води до понижаване на тонуса. Има стотици начини да компенсираме липсата на физическа активност, които са не по-малко благоприятни за сърдечно-съдовата система, но надали някой друг от тях носи толкова удоволствие.

Според експерти в областта на сексуалното здраве обаче има седем възможни ефекта от липсата на секс върху организма ни:

Изпитваме повече болка

И не говорим за емоционалната болка от това, че може да се чувстваш нехаресван или самотен. Сексът може да бъде ефективно средство за лечение на болка, като менструални спазми, болки в мускулите или главоболие. Това е така заради допамина и окситоцина, които се отделят по време на сексуален контакт.

Повишават се кръвното налягане и нивото на стрес

Ако не правите секс или не се занимавате с други форми на упражнения, може да усетите повишаване на кръвното налягане и нивата на стрес. Освен това, ако не получавате регулярно оргазъм и не разпускате чрез това, нивата на стрес може да се повишат, което може да доведе до влошаване на настроението. Точно както с примерите за симптоми на тревожност и сърдечно здраве, споменати по-горе, ако спрете да правите секс, можете да поддържате спортната си форма чрез дейности, различни от сексуалната активност, и така да регулирате кръвното си и да намалите стреса.

Стесняване на вагиналния канал по време на менопауза

Дългите периоди от време без водене на редовен сексуален живот могат да доведат до стесняване на вагиналния канал по време на менопаузата, което от своя страна може да причини изтъняване на вагиналната тъкан и предразположение към разкъсване и кървене по време на секс.

Влошаване на състоянието на простатата

Според надлъжно проучване от 2016 г., проведено от европейски уролози, честотата на еякулация и рискът от рак на простатата са обратнопропорционални. По-конкретно, мъжете, които еякулират по-малко от седем пъти месечно, са по-склонни да бъдат диагностицирани с рак на простатата, отколкото тези, които еякулират приблизително 20 пъти месечно. Експертите са единодушни, че самостоятелният секс в носи същите ползи, колкото и секса с партньор, в това отношение.

С времето сексуалното желание намалява

Проучване на фокус група от 174 души през 2016 г.  в Канада установява, че редовността на секса допринася за увеличаване на сексуалното желание. Тоест, ако правиш днес секс, утре изпитваш по-силно желание да го направиш отново, не само психически, но и физиологично. Обратното също е в сила. С времето желанието намалява, но намаляват и положителните усещания в тялото, и човек губи възможността си да участва пълноценно в сексуален контакт.

Тазовото дъно губи добрата си форма

Всички човешки същества имат тазово дъно и липсата на секс може да намали неговата сила. Това от своя страна може да повлияе на способността за бъдещи оргазми или техния интензитет. Пулсирането на тазовото дъно е източникът на приятните усещания, които изпитваме с оргазма, и с времето и разредената честота оргазмът може да отслабне.

Нарушава се качеството на съня

Когато изпитваме интензивно удоволствие от секса, тялото отделя коктейл от хормони, които ни помагат да заспим, например хормони като вазопресин и окситоцин. Те намаляват стреса в тялото и водят до бързо заспиване. След това норепинефринът и серотонинът помагат на тялото ви да влезе в поток от цикли на съня, които допринасят за кофморта на съня. Целият този баланс се нарушава поради липса на секс.

Вижте още:

Множественият оргазъм – истина или фейк


Повече информация Виж всички