Как да НЕ се държим на пътя. Заради децата

| от MamaMia |


Безопасността по време на път е сериозен проблем, който сякаш пренебрегваме в забързаното ежедневие, въпреки честото и широко медийно отразяване на немалък брой тежки пътни инциденти. Когато става въпрос за живота и здравето на децата обаче, пътната безопасност се превръща в нещо много повече от обикновена статистика и влиза в графата лична отговорност на възрастните.

И като казахме статистика, без да целим да звучим излишно плашещо, трябва да подчертаем, че по данни на МВР само за периода януари-август 2021 като участници в движението по пътищата живота си са загубили 25 деца до 17-годишна възраст, а общо 649 деца са били ранени!

Дори и тази кратка сводка е достатъчна, за да се види, че проблем очевидно има. Именно затова става и още по-наложително да показваме и обучаваме неуморно децата как се случва движението по пътищата. И колкото по-рано ги въведем в правилника за безопасност на движението, толкова по-добре.

Именно това е целта и на образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI”, която тази година се завръща с разширен обхват.

Цели 40 са тази есен училищата, които ще се присъединят към инициативата на производителя на висококачествени плодови напитки и зърнени закуски Тимбарк България и институционалните партньори в лицето на Министерство на образованието и науката и Министерство на вътрешните работи – Пътна полиция.

Предстои анимационното мече TEDI – лицето на кампанията – за втора поредна година да „посети“ класните стаи на деца от първи до трети клас, за да им покаже най-важните правила за безопасност на движението.

Освен ученици от София, Пловдив, Варна, Бургас, Ловеч и Велинград, тази година за първи път ще се включат и деца от Русе, Стара Загора, Хасково и Благоевград.

В рамките на интерактивната кампания чрез мултимедийни материали и нагледни демонстрации ще бъде разяснено какво трябва да бъде поведението на децата на пътя. Чрез урока, учениците от първи, втори и трети клас ще усвоят как безопасно да пресичат улици, да пътуват в автомобил и да управляват своите велосипеди и тротинетки.

Но преди да обясняваме на децата правилата на движение, е ключово да се обърнем към възрастните и да ги призовем да подпомогнат намаляването на инцидентите с деца на пътя чрез своя собствен личен пример.

Не е тайна, че понякога дори неволно демонстрираме огромно невежество по отношение на пресичането, спазването на пътните знаци и маркировки, съобразяването със скоростта и изпреварването. И дори не си даваме сметка, че децата ни гледат и копират както правилното, така и неправилното ни поведение.

Ето някои негативни примери, които възрастните даваме на децата, като по този начин застрашаваме здравето и живота им:

Като водачи

Залисани в надпреварата на агресивното шофиране, което по нашите ширини се слави едва ли не като модел за подражание, не се усещаме, че не просто даваме отвратителен пример на тийнейджърите, на които им предстои да вземат шофьорска книжка, но и буквално застрашаваме живота на своите и чужди деца.

Нека отново се обърнем към статистиката за 2021 – между януари и август преобладаващата част от загиналите деца – цели 15! – са участвали в движението по пътищата като пътници в автомобилите на родители, приятели и близки. А 362 деца от общо 649-те пострадали при ПТП деца са били ранени в ролята на пътници.

Същото важи за водачите на велосипеди, които се придвижват сред колите из града. Не е рядко срещана гледката на родител с велосипед, който сърфира сред автомобилния поток в лентата за движение, като води със себе си и детето си, без да се съобразява, че децата на велосипед или тротинетка под 12 годишна възраст не бива да бъдат на пътното платно. На тях законът разрешава да се придвижват по тротоарите и в площите, предназначени само за пешеходци.

Статистиката на МВР казва също така, че за периода януари-август 2021 година 7 деца са загинали като водачи на МПС. Няма как да не се запитаме чия е вината деца без шофьорски книжки и знания за управление на автомобил изобщо да имат достъп до управление на превозното средство…

Като пътници

И в ролята на пътници, някои от нас не се справят особено добре. Не са малко случаите на родители, които не полагат достатъчно грижи за своята безопасност и тази на децата си.

Според национално проучване от декември 2020 година 70% от възрастните не са склонни да спазват препоръките за детска безопасност при возене в автомобила, а 13% от тях застрашават регулярно здравето и живота на децата си с поведението си.

Данните са тревожни: 6 от 10 български родители не знаят докога трябва да возят децата си в столче, макар това да е законово изискване, 22% не са сигурни кога да преместят детето в по-голямо столче, а 11% не са сигурни, че столчето е монтирано правилно…

Отделно доста от възрастните пътници не са склонни да се съобразяват с изискването да пазят концентрацията на шофьора, правят забележки, държат се агресивно, спорят или създават условия за разсейване, което може да завърши фатално за всички пътуващи.

Като пешеходци

И в ролята на пешеходци много възрастни не проявяват достатъчна предпазливост, нито дават положителен пример на децата. Ако учениците знаят, че трябва да пресичат единствено на зелена светлина, то когато видят, че възрастните не се съобразяват със светофара, те заключват, че правилата за движение нямат чак такова значение. Лош пример дават и гражданите, които редовно пресичат далече от пешеходните пътеки, като изобщо не се съобразяват със скоростта на идващите автомобили. Неоглеждането на пешеходна пътека също може да бъде фатален пример за децата, който те да имитират.

Това са само малко примери как да НЕ се държим на пътя, ако не искаме децата да пострадат.

Затова може би не е лоша идея ние самите да си припомним правилата за движение, които толкова много искаме децата да знаят…

Очевидно е, че мечето TEDI би било от полза и на нас с видео-уроците за водачи, пътници и пешеходци.