Face Yoga инструктор: Ето ги верните стъпки за нанасяне на козметика

| от Антоанета Илиева* |


Като инструктор по Face Yoga, който провежда индивидуални консултации с жени, желаещи да се грижат пълноценно за лицето си, забелязвам, че един от пропуските по отношение на кожата, се дължи на липсата на знание в каква последователност да се нанася козметиката. Много е важно обаче да имаме предвид какви съставки слагаме върху лицето си и коя след коя нанасяме, за да не блокира някоя от тях действието на друга. Подготвила съм стъпки за нанасяне на козметика, които, вярвам ще са ви полезни, за да разберете дали подхождате правилно към грижата с козметика.

1. Почистете добре кожата си

За да сте сигурни, че кожата ви ще остане съвсем чиста, трябва да започнете почистването с продукт на маслена основа, който ще разтвори грима и мръсотията от кожата ви. Изберете подходящо измивно масло, нанесете го върху суха кожа и масажирайте в продължение на минута, до активиране на формулата му. След това, в зависимост от типа кожа, измийте лицето си с гел (при нормална или суха кожа) или пяна за почистване (при мазна и акнеична кожа). Така ще бъдете сигурни, че няма никакви следи от грим или замърсяване по кожата ви.

Ако използвате слънцезащита, то отново прилагайте двойно почистване, тъй като тя тежи на кожата и запушва порите.

2. Използвайте Тонер

След почистването тонирайте кожата си! Тонерът ще затвори порите и ще помогне за възстановяване на нейното Ph. Правете разлика между тоник и тонер. Тоникът се използва като финален щрих от почистването на лицето, той съдържа алкохол. За разлика от него, тонерът успокоява, овлажнява и балансира кожата и не съдържа алкохол.

3. Точково третиране

Ако кожата ви е склонна към образуване на пъпки, то сега е моментът да нанесете крем против пъпки, за да започне да действа моментално върху тях.

4. Нанесете серум за лице

Серумите са леки и изключително важни, защото съдържат активна съставка. Формулата им се абсорбира от кожата в дълбочина, което ги прави много подходящи за влияние върху линии или върху сухотата на кожата. Серумите задържат влагата в кожата и същевременно работят активно по състоянието, за което са предназначени.

5. Нанасяне на околоочен крем

Тъй като кожата около очите е фина и най-податлива към образуване на бръчки, е задължително да слагате околоочен крем и сега е точният момент за него. Той допълнително ще овлажни и хидратира кожата в тази област. Винаги го нанасяйте с потупващи движения с безименния си пръст, за да не натискате кожата.

6. Нанесете подхранващ или хидратиращ крем

Взависимост от тип кожа изберете овлажняващ крем (за суха кожа) или гел (за мазна кожа). Сухите кожи се нуждаят от богата формула, докато мазните – от по-лека. В зависимост от сезона, изберете подхранване или хидратиране на кожата. През по-топлите месеци, заради активността на слънцето, кожата има нужда от хидратация, докато през по-студените – от подхранване.

7. Нанесете крем със слънцезащитен фактор

Това е много важна стъпка, дори през зимните месеци. Използването на добър слънцезащитен крем ще предпази кожата ви от така вредните UVA и UVB лъчи. Бариерното му действие ще спре вредното влияние на слънчевите лъчи. Винаги го нанасяйте последен, за да не спре въздействието на останалите продукти върху кожата ви.

Слънцезащитният крем се нанасяне само през деня, като е добре да се обновява през 2-3 часа . Вечер можете да нанесете крем с възстановяващо действие, който ще се погрижи за защитната бариера на кожата.

Не забравяйте да съчетаете нанасянето на козметика с правилни движения. Прилагайте леки масажи, като се движите отдолу нагоре и от центъра към периферията на лицето. Опитайте да наблюдавате мимиката си през деня и да държите мускулатурата на лицето спокойна. Така, следвайки всички тези съвети, ще сте сигурни, че сте подходили професионално към грижата за лицето си.

След тези стъпки можете да нанесете спокойно грим, макар че редовното им прилагане и практикуване ще направят кожата ви безупречна, а вас – смели за разходки без грим!

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram

Още от автора:

Face Yoga: Защо да я включим в грижата за себе си

Защо се появяват бръчките… И как да не се появяват

Сутрешен ритуал за красота и здраве в 4 стъпки

Докосването на лицето премахва стреса

Как да намалим или премахнем линиите на челото без ботокс

Как да поддържаме косата здрава с методи от древността

Кои са най-честите грешки в грижата за кожата


Повече информация Виж всички