Как да намалим или премахнем линиите на челото без ботокс

| от Антоанета Илиева* |


Алармата звъни в 6:00, а на вас ви се иска да останете още малко в леглото. Знаете обаче, че преди да излезете от вкъщи трябва да свършите куп неща, включително да се погрижите и за външния си вид…, а най-времеемко от всичко се оказва гримирането. Представяте ли си колко прекрасно би било да можем да пропуснем този процес и да излезем от вкъщи без грим, но същевременно изглеждащи свежи и сияйни?

Истината е, че всички мечтаем за красива кожа, на която времето видимо не влияе.

Парадоксът е, че колкото по-млади сме, толкова повече забравяме да се грижим за себе си, смятайки, че първите бръчки са далеч във времето, а колкото повече напредваме във възрастта си, осъзнаваме, че не можем да се върнем назад и да положим грижите за кожата, които щяха да променят цялостното ни състояние.

Един от най-добрите начини да променим нещо в себе си и в живота си, е като променим навиците си спрямо него. За съжаление „лесно“ и „качествено“ почти никога не вървят ръка за ръка, но вярвам, че когато става дума за тялото и лицето, всеки е готов да положи необходимите усилия, за да изглежда и да се чувства добре.

Масажите за лице например са много ефективен метод, с който да се грижим за лицето си, така че да го запазим младо за по-дълго време. Нужно е обаче постоянство в този процес.

Знаете ли, че масажът може да замести ботокса?

Ако не вярвате, е време да го приложите няколко последователни пъти и да се убедите сами в това.
Преди да ви споделя подмладяващи масажни техники, които да опитате още днес, нека да разгледаме влиянието на ботокса.

Ботоксът блокира определени нервни сигнали, които карат мускула да се свива. Целта е отпускане на лицевите мускули и изглаждане на бръчки. За съжаление той не облекчава спазъма, получен от движението на мускула, тоест не работи върху първопричината за появата на бръчките, а върху следствието. Докато действа ботоксът, се получава застой в кръвотока, тъй като няма движение в областта, в която е инжектиран. Ботоксът е лесен начин за подмладяване и има хора, които го предпочитат – важно е всеки да избере най-правилния за себе си метод, но също е важно да сме информирани, преди за изберем.

За разлика от ботокса, в процеса на масажа се опитваме да коригираме позицията и състоянието на мускулните влакна с ръчни манипулации.

Раздвижваме ги, разтягаме ги, активираме лимфния поток, кръвотока и работата на нервните окончания. Всъщност, ако трябва да изброим ползите от масажите за лице, то ще открием, че предимствата им са много. Освен, че поддържат лицето младо, те извеждат токсините и детоксикират лицето, освобождават напрежението в пренатегнатите мускули, тонизират зоните, които използваме много често в ежедневието си – като челюстта и челото например. И не на последно място – масажите за лице поддържат настроението ни позитивно.

Днес ще ви споделя бърз и ефективен масаж в зоната на челото, който можете да приложите веднага.

Необходими са ви подходящо масло за лице и няколко минутки.

Поради много причини като стрес, природа, копиране на навиците на някого от семейството, някои от нас повдигат твърде често веждите си, изразявайки по този начин емоции. Това неминуемо води до появата на хоризонтални и вертикални линии по челото. Колкото по-рано сме информирани и съумеем да овладеем тази мимика, толкова по-малко ще бъде спазмирана мускулатурата и изразени линиите.

Освен това, упражненията и масажите, които са част от Face Yoga, са чудесен начин да върнат мускулите в най-доброто им състояние и да почувствате зоната на челото си спокойна и релаксирана. Не забравяйте, че целта на този метод е да се чувствате добре отвътре и отвън.
Преди да започнете с масажните техники, почистите добре ръцете и лицето си, за да предотвратите разнасянето на бактерии. Нанесете няколко капки масло. Започнете да масажирате челото с поглаждащи движения, като редувате ръцете, движейки ги от единия към другия край на челото. Можете да изпълнявате в рамките на минута.

Поставете една или две ръце върху челото си, фокусирайте погледа си в точка пред себе си и широко отворете очи. Целта е да не повдигате веждите си. Ако усетите, че започвате да ги повдигате, поставете показалците си върху тях, така че да ги държите неподвижни. По този начин ще укрепите и очния мускул, ще започнете да го осъзнавате по-добре и да мимикирате чрез него в ежедневието си.

Продължете да тренирате челото си и неговата неподвижност, като започнете да движите очите си по посока на часовниковата стрелка и обратно, задържайки на всяка точка по 3 секунди. Тази техника идва от аюрведа и традиционната китайска медицина, като помага за укрепване на очния мускул, увеличаване притока на кръв и дори за подобряване на зрението. Не забравяйте, че мускулите на лицето ни са свързани и когато работим върху един мускул, това се отразява и върху друг.

Отделяйте време за себе си, практикувайте редовно Face Yoga и с времето ще видите прекрасни резултати. За разлика от ботокса, който изчезва след 3 месеца, Face Yoga продължава да подобрява лицето ви с течение на времето. Нищо чудно да се събудите някоя сутрин и да установите, че нямате нужда от грим, защото лицето ви е придобило свежест и блясък.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram

Още от автора:

Face Yoga: Защо да я включим в грижата за себе си

Защо се появяват бръчките… И как да не се появяват

Сутрешен ритуал за красота и здраве в 4 стъпки

Докосването на лицето премахва стреса


Повече информация Виж всички