Сутрешен ритуал за красота и здраве в 4 стъпки

| от Антоанета Илиева* |


Вярвате ли, че начинът, по който приветстваме деня си, е важен за това как ще преминем през него и той през нас? Ще открием ли смисъл в неговия ритъм или ще се изниже и превърне в поредния зачеркнат номер от календара?

Сутрините са онези моменти, в които, ако можехме да се погледнем отстрани, щяхме да открием нещо ново и неподозирано за себе си. Помислете си за начина, по който се будите – втурвате ли се към задачите си или се усмихвате и благодарите за възможността да изживеете днешния ден? Правите ли нещо за себе си или сте готови да се раздадете за другите? Неслучайно съществува фразата „всичко започва от мен“. За някои може би е клише, но за други е важна нагласа, която променя не само заряда на деня, но и на живота.

Най-лесният и приятен начин да влезем в състояние на радост, увереност и вдъхновение, е като създадем сутрешни ритуали, които да държат съзнанието ни на тази честота. Може би ще се запитате: „Каква е разликата между рутина и ритуал?“.

Всъщност сте прави – всички имаме сутрешна рутина. Да станем, да измием лицето и зъбите си, да си вземем душ – това е рутина, но много често дори не възприемаме тези стъпки като нещо специално, което правим за себе си. Рутината като че ли се превръща в задължения, които отмятаме с тикче. Но тя има много важна роля върху начина, по който функционира мозъкът ни. Той се нуждае от структура и ред, каквито рутината може да му даде. Когато започнем деня си с познати действия, допринасяме за спокойствието на ума и положителната си нагласа. Рутината са онези повтарящи се действия, които се превръщат в навици. А навиците се загнездват дълбоко в нас и ни карат да вървим напред, дори неосъзнато.

За разлика от рутината, ритуалът носи в себе си елемент на нещо специално, което създава наслада и истинско удоволствие на всички нива – физическо, емоционално и ментално. Ритуалът идва тогава, когато към рутината добавим всички онези неща, които ни носят огромен мир, уют и спокойствие и ни карат да усещаме, че се обичаме и се грижим за себе си.

Затова ви предлагам сутрешен ритуал в 4 стъпки, който ще зареди вас и деня ви с красота и ще ви помогне да преминете с усмивка през всяка една задача.

1. Започнете деня си с правилно дишане

Когато отворите очите си сутрин, не посягайте веднага към телефона. Направете диафрагмено дишане и плавно влезте в реалността. Вдишайте бавно през носа, докато корема ви се повдига, и издишайте отново бавно през носа, докато корема ви се прибира обратно. Продължете да дишате по този начин в рамките на 3-4 минути.

Правилното дишане е изключително важно за здравето на цялото ни тяло и за красотата на лицето ни. То е неизменна част от всяка сесия по Face Yoga. Диафрагмата е основният дихателен мускул, който отделя корема от гръдния кош. С помощта на диафрагменото дишане ние максимално насищаме тялото с кислород и създаваме условия за масаж на вътрешните органи. От това зависи здравето на храносмилателната ни система и тазовите органи. Състоянието на диафрагмата сериозно влияе и върху външния ни вид. Ако тя е напрегната например, ще дърпа шията надолу и може да създаде спазми в мускулите на врата. Това от своя страна ще доведе до свиване на кръвоносните съдове и невъзможност за доставяне на необходимия обем кръв към главата, мозъка и лицето. Храненето на тъканите и качеството на кожата ще бъдат нарушени.

2. Включете утвърждение за обич и признание към себе си

Утвържденията са силен помощник за това да се чувстваме добре. Те насочват мислите ни към положителни наши качества, към усещане за сила и възможност да се справим с трудностите по пътя. Ако започнем деня си с тях, ще повишим енергията си и вярата в красотата ни – вътрешна и външна.

Ако нямате готово утвърждение, което да включите, ви предлагам да работите с тези на Луиз Хей, автор на редица книги за самопомощ. Споделям ви любим неин откъс, който има мощта да повишава вибрацията и да настройва съзнанието към усещане за радост тук и сега:

„Обичам себе си, затова живея изцяло в настоящето. Чувствам, че всеки момент е хубав и зная, че бъдещето ми е светло, радостно и сигурно. Защото аз съм любимото дете на Вселената и тя се грижи с обич за мен сега и завинаги. Всичко в моя свят е наред“.

3. Направете 100 лимфодренажни подскоци

Лимфодренажните подскоци ще активират лимфната система и ще подпомогнат отстраняването на токсини. Най-честата причина за подути възли или подпухналост е неправилната циркулация на лимфната система. Тази стъпка ще ви отнеме около 2 минути, но ще донесе изключителни ползи за здравето и състоянието на тялото и лицето ви.

За да я изпълните, се повдигнете на пръсти и се отпуснете върху стъпалата. Усещането е за подскок, но без да се отделят пръстите от пода. Нужно е скокът да е бърз. Можете да започнете и с по-малко повторения, но целта е да стигнете до 100.

4. Добавете Йога за лице – за красота и свежест

Ако можехме да наблюдаваме лицето си по време на сън, щяхме да се изненадаме колко много го движим. Всяко движение предизвиква натоварване на мускулите на лицето, а твърде честата повтаряемост на израженията, предизвиква спазми в тях. Йога за лице влияе изключително благотворно върху релаксирането на лицевата мускулатура и е особено необходима сутрин, за да държим бръчките по-далеч дълго време. Сутрин отделете 5-10 минути, за да отпуснете лицето си и да премахнете подпухналостта.

Опитайте тази техники от Йога за лице – масаж на мускула Masseter, която е изключително полезна за премахване на състоянието бруксизъм (скърцане със зъби през нощта):

Заемете позиция на кукички с показалците и започнете да масажирате с фалангите на пръстите челюстния мускул, който се намира точно между горната и долната челюст. Масажът е в посока отгоре-надолу. Можете да поставите палците под брадичката, за да създадете опора. Изпълнявайте в продължение на минута и ще усетите облекчение на болката и напрежението в тази област.

Вече сте готови да продължите към деня си, убедени, че най-смисленият начин, по който можем да го стартираме, е чрез грижа за себе си. Защото, когато се грижим за себе си, ние се чувстваме обичани и удовлетворени. Само от това състояние можем да дадем искрено и на другите. Собственото удовлетворение е пример и за хората около нас. А когато умеем да вдъхновяваме, денят ни не е напразен, ритъмът му не ни е завлякъл и захвърлил в чувство на умора и неудовлетвореност. Благодарни сме за шанса, който ни е даден и умението да го използваме пълноценно.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram

Вижте още: 

Face Yoga: Защо да я включим в грижата за себе си


Повече информация Виж всички