Как да поддържаме косата здрава с методи от древността

| от Антоанета Илиева* |


Хората казват, че душата на жената е скрита в косата. Виждали сме как красивата коса прави жената сияйна и игрива и обратно – лошото състояние на косата е огледало за неувереността, плахостта и тревогата ѝ. Много често този процес е неосъзнат, но опитайте да съживите косата си и забележете как тази живителна енергия изпълва всяка клетка от цялата ви същност.

В древността се е смятало, че всеки косъм е енергиен проводник на силата на природата към тялото. Косата се е смятала за невидима връзка между физическото и духовното и именно заради това на почит били дългите коси. Всичко, свързано с косата, е имало своето тълкувание и значение:

  • Тънките коси свидетелствали за по-лесно справяне с превратностите на живота
  • Чупливите коси говорели за емоционални личности, които реагират твърде импулсивно
  • Косите с дебел косъм били сигнал за лесно попиване на негативна енергия
  • Появата на бели коси означавало дълбока връзка със семейството.

Тъй като дългата коса била на пиедестал, възприемана като проводник на божественото и късмета, се смятало, че подстригването променяло съдбата на хората. Неслучайно ножицата не докосвала косите на бебетата до първата им годинка, за да може животът им да започне силно енергийно – да се насити с космически блага, които да сътворят основата, върху която да се разгърне целият им живот.

Със сигурност сами сте се убедили, че доброто състояние на косата е източник на самочувствие и вътрешна сила и затова ще ви запозная с древен ритуал за определяне състоянието на косата и ще ви разкажа за точните натурални продукти, с които да я подържате здрава и красива.

Древен ритуал за определяне състоянието на косата

Този метод е изключително лесен и отнема само 5 мин. За да научите повече за косата си, направи следното:

В чаша с вода поставете косъм за около 5 минути.

  • Ако косъмът потъне на дъното, косата е със силно увредена структура
  • Ако косъмът плува вътре във водата, косата е със средно увредена структура
  • Ако косъмът се задържи на повърхността, това означава, че косата е със слабо увредена структура.

Какво показвали резултатите?

Тестът показвал доколко косата поема вода и как тя ѝ въздейства, както и каква грижа трябва да се полага, за да е здрава и сияйна. След теста и в зависимост от състоянието на косата, можете и вие да приложите и терапиите с натурални съставки, които в древността били важна част от ежедневието на хората:

За слабо увредена коса

За нея е било важно да се използват продукти, които да позволяват на водата да прониква по-лесно и да се задържи по-дълго. Най-добрите натурални съставки за предотвратяване на изсушаването били медът, зехтинът и глицеринът.

Средно увредена коса

Тя се е нуждаела от повече грижи, за да възстанови порестата си структура. Необходима била както поддържаща, така и по-агресивна терапия, като най-подходяща натурална съставка била аргановото масло – истинско бижу за красотата на жените. Наситеността му с ценни витамини и минерали оказвала изключително благоприятно и бързо въздействие върху увредената коса. Неслучайно аргановото масло се използвало от най-висшестоящите хора.

Силно увредена коса

Веднъж загубила блясък и живителна енергия, косата се е нуждаела от постоянство и грижа, за да възстанови отново връзката си с природата. За нея било важно не просто измиването с арганово масло, но и допълнителни, по-продължителни терапии, като маска за коса с висока наситеност на аргана. Важно за силно увредената коса било и ежедневното ѝ обтриване с масло от жожоба.

Днес е особено трудно да избегнем топлинната обработка на косите, негативното влияние на слънчевите лъчи и замърсения въздух, но пък е ценно да имаме под ръка техники, благодарение на които можем да възстановим здравето на косата.

Освен чисти продукти, които помагат за възстановяване на косата ни, можем да прилагаме и масажни техники. Масажът на главата също се използва от хилядолетия в традиционните лечебни системи като Аюрведа и традиционната китайска медицина. Той помага за освобождаване на стреса и напрежението в областта на скалпа. Масажирането на главата засилва кръвообращението и помага за доставяне на повече кислород и други хранителни вещества на космените ни фоликули, грижейки се да останат здрави. Проучвания показват, че с подобни техники може да увеличи растежа и дебелината на косъма. Аз го потвърждавам от опита ми. Опитайте и вие.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram

Още от автора:

Face Yoga: Защо да я включим в грижата за себе си

Защо се появяват бръчките… И как да не се появяват

Сутрешен ритуал за красота и здраве в 4 стъпки

Докосването на лицето премахва стреса

Как да намалим или премахнем линиите на челото без ботокс


Повече информация Виж всички