Защо се появяват бръчките… И как да не се появяват

| от Антоанета Илиева* |


Ако попитате една добре поддържана жена коя е най-важната грижа за сияйния ѝ вид, съм сигурна, че ще отговори „грижата за кожата около очите“. Поддържаните жени изглеждат свежи и блестящи, като че ли спят леко и непробудно. Те създават усещане за перфекционизъм, сякаш проблемите и натоварващите ангажименти са се изпарили от живота им. Те са тези, които привличат погледите, които остават дълго в съзнанието и носят очарованието на енергичността и жизнеността. С лекота и настроение зареждат хората около себе си и човек често търси компанията им, за да „избяга“ от натовареното ежедневие и да се „скрие“ в тяхната лъчезарност.

Едва ли тези жени не познават умората, недоспиването и тежестта на ежедневието, но със сигурност знаят как да се грижат за зоната около очите, чието добро състояние може да промени възрастта с минус 5 години. Да, точно така! Правилното отношение към нея е това, което създава „магията на вечната младост“.

Какво обаче е „правилно отношение“ във време, в което имаме огромен избор не само на козметика, но и на редица козметични и пластични процедури? Как да изберем онова, което ще „пасне“ на нашето лице.

Отговорът е в разбирането защо всъщност старее лицето ни.

Face Yoga се гмурка на дълбоко и открива първопричините в мускулите и костите, върху които е разположена кожата.

Когато говорим за кожата около очите е важно обаче да вземем под внимание няколко фактора, които водят до поява на бръчки и увисване на клепачите.

1. Структурата на кожата в тази област е различна от останалата част на лицето, и е 10 пъти по-тънка.

Тази специфичност я превръща в рискова зона, за която трябва да се грижим още по-внимателно. Разтягането ѝ, което може да бъде следствие от напълняване или от механично триене, натиск, дърпане води до загуба на еластичност.

Съвет: Използвайте подходяща козметика, препоръчана най-вече от козметик,
който познава характеристиките на кожата ви. Използвайте мембраната на яйчена черупка като част от вашата дневна рутина. След като счупите яйцето, отделете внимателно мембраната, която е прилепнала към черупката, и я поставете в зоната около очите. Стимулирайки производството на колаген, тя ще ви помогне в борбата с фините бръчици.

2.Нарушеното кръвообращение на очния мускул води до свиването му с течение на възрастта и до появата на подпухналост и торбички.

Проблемите с лимфния дренаж водят до задържането на излишни течности, затова е важно да укрепваме влакната на очния мускул чрез Face Yoga упражнения, както и да прилагаме лимфодренажни масажи, за да предотвратим увеличаването на тези течности. С постоянното прилагане на ръчни техники можем да подобрим значително състоянието на зоната около очите.

Съвет: Приложете следнaта Face Yoga техника:
С възглавничките на безименния пръсти бавно масажирайте зоната около очите като започнете от началото на окото, преминете под веждите, до края на окото и под него. Натискът е лек, заради по-фината структура на кожата.

Ползи: Този лимфодренажен масаж ще:
– активира лимфния поток
– елиминира токсините
– намали подпухналостта под очите
– намали тъмните кръгове
Но само, ако сте редовни в изпълнението му!

3.Гримасите, които много често правим съвсем неволно, като присвиване на очите, мръщене и др. са причина за появата на спазми в очния мускул, а оттам – и на бръчки.

За съжаление козметичната индустрия под формата на кремове не може да окаже влияние върху тази структура на лицето, тъй като тя се фокусира единствено върху кожата. Но въпреки, че не виждаме и не говорим активно за мускулите и костите като причина за появата на бръчки, истината е, че невидимото всъщност оказва най-голямо влияние върху нас.

Точно тук се намества изключително благоприятно методът Face Yoga, работейки именно с този проблем. Face Yoga създава навици да разхлабваме мускулите, да ги тренираме правилно, да обичаме себе си и да бъдем уверени по пътя си.

Тъй като мускулите на лицето ни са захванати един за друг, работата върху едни мускули, оказва влияние върху други. Челният мускул е най-големият в човешкото лице. Той започва от челото и стига до задната част на главата, така че е важно да осъзнаем влиянието му върху очния мускул и натискът, който оказва с течение на времето. Важно е да правим лифтинг в зоната на челото, което ще предотврати или намали увисването на клепачите.

Съвет: Приложете следното Face Yoga упражнение

Поставете длани върху темпоралната ямка, в края на веждите, а пръстите разположете върху челния мускул в областта на косата. Прокарайте бавно длани до задната част на главата, като плъзгането е важно да бъде не по повърхността на кожата, а по-дълбоко – върху темпоралния мускул. Целта е да отпуснем тъканите и да окажем лифтинг ефект. Повторете упражнението, като този път започнете движението от средата на челния мускул в посока към задната част на главата. Докато изпълнявате тази техника, опитайте да отворите широко очи, за да укрепите очния мускул. Направете по 3 повторения за всяка страна.

Ползи: Това упражнение ще:
– повдигне очния клепач
– повдигне външния ъгъл на веждите
– отвори окото
Но само, ако сте редовни в изпълнението му!

Хубавото на Face Yoga е, че е напълно естествен метод, който може да се изпълнява навсякъде и по всяко време. Не ви е необходимо нищо, освен ръцете ви. А ако сте последователни в изпълнението на техниките, ще забележите резултати много бързо. Най-важно е да отворите очите си, а заедно с тях ще се отвори и съзнанието, така че да не се страхувате от сянката на възрастта.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Вижте още:

Face Yoga: Защо да я включим в грижата за себе си


Повече информация Виж всички