Кои са най-честите грешки в грижата за кожата

| от Антоанета Илиева* |


Познаваме ли себе си, тялото си, лицето си? Знаем ли от какво се нуждаем, за да бъдем по-здрави, по-красиви, по-удовлетворени?

Винаги съм смятала, че да умеем да се наблюдаваме, означава да знаем кои сме, къде сме, как се чувстваме, накъде желаем да отидем, кои са приоритетите ни – нашите, а не тези, наложени ни отвън. Някои от нас искат да имат здраво тяло, други искат да имат хубава кожа или пък дълга коса. Всяко нещо има различно значение за отделните индивиди и всяко желание и мечта са важни, защото носят смисъл и усещане за значимост, постижение, увереност.

Когато говорим за външния вид, винаги препоръчвам да се следват две неща – да бъдем осъзнати, т.е да наблюдаваме от какво се нуждаем и да бъдем информирани, т.е. да знаем кое как въздейства на тялото и лицето ни.

Една от най-честите грешки, които допускаме, когато полагаме грижи за кожата си, е, че разчитаме само на един крем. Ако и вие залагате на този вариант, то запомнете думите на една от кралиците на красотата в световен мащаб Худа Катан, която казва: „Достатъчно е само да видя една жена, за да преценя дали използва крем за лице, серум или и двете.“ Това разбира се съвсем не означава да прекаляваме с продуктите, а да ги подбираме спрямо нуждите си.

Днес ми се иска да разгледаме най-честите грешки, които допускаме, когато се грижим за кожата, като отправна точка, върху която да стъпите, ако желаете да подобрите състоянието на вашата.

Прекомерно използване на козметични продукти

С толкова много чудодейни продукти наоколо със сигурност е трудно да преценим кои точно да използваме и кога. И ако си мислите, че е полезно да включите повече продукти в грижата за кожата си, то е важно да знаете, че грешите. Случва се така, че прекомерното използване на продукти пренасища кожата с активни съставки. Ако например използвате много продукти, съдържащи алфа хидрокси киселини, можете да прекалите с ексфолиацията на кожата и да разрушите защитните ѝ бариери.

Важно правило: Когато в използван от вас козметичен продукт присъства активна съставка, се старайте да го използвате не повече от два пъти седмично. Не го съчетавайте в една рутина с продукти, съдържащи други активни съставки.

Неправилна последователност при нанасяне на козметични продукти

Когато сте дали много пари за продукти, а резултатът е нулев, усещането е повече от разочароващо. Но причината за това може да се окаже, че нанасяте продуктите си в неправилна последователност. Процесът по нанасяне на продукти върху кожата трябва да бъде съобразен с текстурата им. Неправилното им наслояване може да блокира важни съставки и те да не успеят да повлияят върху кожата.

Важно правило: Нанасяйте по-леките формули първо, за да не бъдат блокирани от по-тежката козметика. Винаги изчаквайте кожата да поеме даден продукт преди да нанесете следващия, защото по този начин ще предотвратите образуването на топчета от натрупването на продуктите.

Пренебрегване на деколтето

Много жени пренебрегват деколтето, а всъщност грижата за него е важна, защото то е един от белезите за възрастта на жената. Цялата грижа за лицето – почистване, ексфолиране, тонизиране, овлажняване, трябва да продължи до ключицата, като бъдете внимателни със силата на третиране, заради чувствителността на кожата там.

Важно правило: Движението при грижата за кожата на деколтето трябва да бъде отдолу нагоре, за да повлияете положително увисването и отпускането.

Пренебрегване на устните

Много често забравяме да се погрижим за доброто състояние на устните. Обикновено третираме бузите, челото, брадичката и деколтето, а пропускаме хидратацията на устните, които всъщност са много податливи на времето.

Важно правило: Грижете се за устните си, като нанасяте околоочен крем върху тях. Околооччният крем съдържа съставки, които стимулират производството на колаген и тонизират кожата.

Неправилно нанасяне на продуктите

Една от най-честите грешки, които всички сме допускали, е да натискаме или придърпваме кожата, докато нанасяме продуктите за лице. Необходима е внимателно и нежно нанасяне, за да позволим на кремовете и серумите да си свършат добре работата.

Важно правило: Нанасяйте козметиката си с потупващи движения, като за целта използвате безименния си пръст, тъй като той е най-слаб. По този начин ще увеличите и кръвообращението на лицето си, което помага за „изгонване“ на токсините в кожата.

За да имате добро състояние на кожата е нужно да се погрижите и за всичко, което е разположено под нея – мускули, фасции, кости. Много жени тепърва откриват силата на масажите и упражненията. Включете ги в рутината си и вижте разликата.

Ако пък не знаете в каква последователност да нанасяте продуктите си, ще ви разкажа следващия път.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram

Още от автора:

Face Yoga: Защо да я включим в грижата за себе си

Защо се появяват бръчките… И как да не се появяват

Сутрешен ритуал за красота и здраве в 4 стъпки

Докосването на лицето премахва стреса

Как да намалим или премахнем линиите на челото без ботокс

Как да поддържаме косата здрава с методи от древността


Повече информация Виж всички