Защо мързелът не мори, нито мъчи

| от Кристина К. |


Накарай мързеливия на работа, та да те научи на акъл. Недоумявам защо тази пословица традиционно се изрича с осъдителна нотка!

Нима целият човешки прогрес – от изобретяването на грънчарското колело, през индустриалната революция, че чак до изкуствения интелект и неговите чат ботове – не се дължи на факта, че някой някога е накарал мързеливия на работа? А той го е научил на акъл.

Казват още и че мързелът не мори, ами мъчи. Не е ясно кого – дали човека, когото го мързи, или онзи, който се опитва да го извади от това му състояние, за да му възложи някаква (вероятно неприятна) задача.

Аз ще стигна още по-далеч. Като ви кажа, че мързелът не мъчи. А не съществува.

Ето какво имам предвид.

От години насам тренирам един доста сложен „спорт“ – да не се чувствам гузна, когато си почивам. Нито когато ми се наложи да оставя днешната работа за утре. И ми се получава с променлив успех.

Кога за последно се почувствах гузна, че почивам?

Събота вечер. Аз съм у дома по пижама. След лежерна планинска разходка с приятели. Поръчала съм вечеря през приложение, защото изобщо не ми се готви. Всъщност искам да се отпусна, да почета и да си легна рано. А утре да си прекарам лежерна неделя, този път в градски разходки. След като се наспя. Е, да, но усещането, че е трябвало да имам по-продуктивен уикенд и да не губя време си, коварно шепне в ухото ми думи за обвинение в провал… А защо?

Защото така сме научени в рамките на култура на непрекъснато състезание и войнстваща консумация. Всяко отклонение от нея се окачествява като мързел, а „мързел“ – това е понятие, което винаги се изрича с укоризнена нотка.

Налице са два варианта – или произвеждаш, или поне се привеждаш в пълно изтощение, за да изглеждаш продуктивен, или те мързи: пилееш времето си, енергията си, живота си, хабиш дори свободното си време, ако не го прекарваш максимализирано.

Неслучайно хаштагът над снимките от тренировки (сякаш тренираме, за да се снимаме и да докажем пред другите, че сме тренирали!) често гласи #NoExcuses.

Всъщност на кого дължа извинение, ако не съм тренирала? Или просто трябва да се извиня, че ме мързи?

Мързелът не е порок. Той е тъжно следствие. Човешкото същество не се стреми към скука и нищоправене, напротив – то уплътнява времето си и занимава съзнанието си; обратното му носи пагубни усещания на потиснатост, безсмислие и дълбоко нещастие.

Ако не правиш нищо в даден момент, това не е от мързел.

Мързел с осъждане наричаме различни явления, нито едно от които не е повод за укор.

Мързел казваме на липсата на мотивация – опитвал си вече много пъти и не се е получило.

На ниската самооценка – защо изобщо да опитваш, като така или иначе точно на теб няма да ти се получи?

На депресията – какво ще се промени, дори и да се получи, генералната картинка ще остане все така сива и смачкана?

На усещането за тотална липса на смисъл (което често се появява при извършване на рутинна корпоративна работа) – какво да се стараеш за нещо, в което не виждаш никаква обществена полза да се получи?

На затруднението за концентрация – как да довършиш задачата си, когато си започнал още седем задачи, все така недовършени, как просто да не седнеш объркан и стресиран по средата на хаотичния си to-do-list?

На претрупването с работа – какво ти довършване, щом не знаеш дори откъде да започнеш?

Не на последно място, и на искрената преумора – останали ли са ти изобщо сили да довършиш каквото и да било?

За всяко от тези преживявания, или за комбинацията им, човек се нуждае от приемане и подаване на ръка за постигане на положителна промяна. Обвинението (или самообвинението!), че го мързи, няма да помогне.

Не го мързи. Не е мързел. Мързелът не съществува.

Мисля, че генерално като общество имаме нужда от по-малко медийно съдържание и дискусионни наративи на тема „вижте как тази майка на четири деца ходи на фитнес с бебе на ръце, докато учи две висши, работи на три места, доброволства и отглежда седем кучета, всичко, другари, е въпрос на организация“.

И от повече съдържание на тема „вижте, този човек се е наспал и това е прекрасно“, „вижте, този човек е в хармония със себе си и това е прекрасно“.

А също и „вижте, този човек колкото и да е наспан и в хармония със себе си, понякога има дни, или седмици, или месеци, в които не му е социално, не му е творческо, не му е максимализирано, не му е секси, и има нужда да си стои под одеялото, да пийва чай, да гледа стената, защото се затруднява да извършва дори екзистенциалния минимум и е истински успех да си простре вчерашното пране, и това е окей, и се случва на всички ни, независимо как изглеждаме отстрани и какво показваме в Instagram…“

И хайде стига геройства и чудеса от храброст! Нека всички се успокоим малко, животът е труден дори и за най-щастливите от нас.

И светът няма да свърши от това, че днес не си стоял овъртайм на работа. И си обичаш близките, даже и ако си се успал и днес не ти се вижда. И който те обича, ще те обича и рошав по анцуг понякога.

И не е състезание цялото това нещо. Не е състезание. Ако го приемате като състезание, сте го изгубили автоматично.

Вижте още:

„Мързелът не съществува“


Повече информация Виж всички