Бърнаут от родителството? Да, може

| от MamaMia |


Родителството е мечта и цел за много хора. Често чуваме, че е смисълът на живота или пък най-хубавото нещо на света. Ако един родител, особено такъв, който го твърди, и искрено възприема отглеждането на децата си като свой приоритет, усети, че нещо не е наред с мотивацията, настроението енергията и желанието му да полага грижи за семейството си както до момента, е възможно да изпита чувство на срам и вина, да си замълчи, да приеме, че проблемът е в него, и по този начин да го задълбочи. Все пак родителството не е работа от 9 до 6, а свободният му избор, от който зависят най-обичните му хора. Но именно – родителството не е работа от 9 до 6, за нея няма почивки, болнични и край на работното време. И тъкмо поради това крие риск от бърнаут като всяка друга.

Ако се чувствате претоварени всеки ден, може да имате родителски бърнаут. Може да усещате, че нямате време да се грижите за собствените си нужди или че натискът да бъдете „перфектен“ родител е твърде голям. Прегарянето може да се прояви по много начини. Затова е важно да разпознавате кога нещата излизат от контрол и да знаете какво можете да направите по въпроса.

Стресът обикновено идва преди бърнаута. Той може да е резултат от конкуриращи се форми  на натиск и може да ви засегне както физически, така и психически. Понякога е трудно да се справите с това, но вероятно ще можете да намерите начини да поставите нещата под контрол.

Бърнаутът се случва, когато стресът стане твърде силен.

Може да се почувствате безпомощни и победени. Изпитвате изтощение, чувствате се откъснати или депресирани или имате малка или никаква мотивация? Вероятно е бърнаут.

Можете да го разпознаете по следните симптоми:

 • Усещане, че имате нужда от разстояние от децата си
 • Изтощение –  физическо и/или психическо
 • Използване на храна, наркотици или алкохол за справяне
 • Избухливост и повече конфликти в семейството
 • Нарушени модели на сън
 • Тревожни чувства, безпокойство или паника
 • Депресия или липса на удоволствие от неща, които обикновено ви харесват
 • Чувство за изолация
 • Липса на мотивация за ежедневни задачи или избягване на отговорности
 • Главоболие, ставни и мускулни болки
 • Промяна в апетита (ядене твърде много или твърде малко)
 • Показване на признаци на обсесивно компулсивно поведение (например прекаляване с почистването и миенето)
 • Съмнение в себе си и чувство за провал
 • Затруднение за действие и взимане на решения (мозъчна мъгла)
 • Отслабване на имунитета

Ако имате симптоми на родителско прегаряне или изтощение, има някои неща, които можете да направите.

Поставете граници

Знайте, че е добре да казвате „не“. Потърсете къде оказвате натиск върху себе си или къде имате чувството, че другите очакват твърде много от вас. Приоритизирайте задачите, които са от съществено значение, и се фокусирайте върху това как да ги постигнете. Създаването на списък може да помогне за това.

Поискайте помощ

Може да откриете, че неусетно сте се отдръпнали от приятели, семейство и външни дейности. Но това може да увеличи чувството на изолация. Помислете за вътрешния си кръг от хора, с които се чувствате подкрепени. Кои са те и как могат да ви помогнат? Има ли практически неща, които биха могли да направят за вас? Тези хора може да са приятели, семейство, колеги.

Поговорете с някого  

Вашите приятели и семейство може да не осъзнаят какво изпитвате, освен ако не им кажете. Обяснете им какво се случва. Помолете за помощ, ако имате нужда от нея. Ако не смятате, че можете да говорите с приятели или семейство, помислете за разговор със специалист.

Отделете време за безпокойство

Ако се чувствате тревожни или притеснени за нещо, опитайте да посветите определено време от деня си, за да помислите за тези страхове. Времето за безпокойство ви дава пространство да оставите ума си да се съсредоточи върху тревожните чувства, вместо да ги оставяте да се натрупват. Ако тревожна мисъл се появи през деня, запишете я и я оставете настрана за по-късно.

Припомняйте си позитивите

Когато се чувствате изгорени, умът ви вероятно ще се съсредоточи върху негативите. Опитайте да се противопоставите на това с дейност на благодарност, когато се събудите или преди да си легнете. Спрете, за да помислите за какво сте благодарни. Може да е толкова просто, колкото да сме благодарни, че имаме въздух за дишане. Може да е полезно да запишете мислите си.

Подобрете съня си

Помислете дали спите достатъчно добре. Попитайте какво можете да направите, за да подобрите времето си за почивка, доколкото като родител това изобщо зависи от вас. Може да бъде полезно да: Създадете рутина за лягане за себе си. Стойте далеч от телефони и екрани преди лягане. Изключете алкохола или кофеина, или и двете.

Намерете начини да бъдете активни

Упражнението предизвиква химически промени в мозъка и положителна промяна в настроението. Отидете на йога практика или следвайте йога урок в YouTube. Потичайте или се разходете навън. Ако нямате време, започнете с малко. Правете нещо в продължение на пет минути, след което работете от това.

Създайте моменти на спокойствие 

Решете време от деня, в което можете да се съсредоточите само върху себе си. Дори малко може да промени нещата. Можете да опитате да се къпете, да работите или да оцветявате, да слушате музика или подкаст или да си направите чаша чай. Можете също да използвате дихателни техники, за да ви дадат усещане за спокойствие. Каквото и да изберете, целта е да си позволите да направите пауза и да си поемете глътка въздух. Това няма да ви направи лош родител, напротив, ще бъдете по-добри за децата си, когато сте по-добри за себе си.

Вижте още:

Бременност и умора – най-често срещаната комбинация


Повече информация Виж всички