Начини да разпознаем отровните приятели и колеги

| от MamaMia |


Отношенията са нещо трудно и изморително. Нормално е да са съпътствани с проблеми, но ако имаме конфликт с някого, това не означава задължително, че връзката ни – приятелска или колегиална – е обречена. Различията и несъгласията по някои въпроси или относно работата не са драматични, стига да успяваме да ги обсъдим и да продължаваме напред. 

Но има един тип хора, при които никоя стратегия за оправяне на конфликтите сякаш не работи. В отношенията с тях драматизмът е перманентен и конфликтът е нещо, което не подлежи на разрешаване, а е константно състояние. С течение на времето този тип вечно напрегнати отношения влизат под кожата на колегите и приятелите, наместват се удобно и започват подмолно да подкопават психическото и физическото здраве на околните.

Този тип приятелски, роднински, колегиални и дори семейни връзки са много изтощителни. А най-лошото е, че в тях се попада много лесно и е много трудно да бъдат напуснати, особено когато сме възрастни и смятаме, че връзката е вече утвърдена. Трудно е и когато става дума за приятели, които уж сами сме избрали. Тогава ни е тъжно, когато осъзнаваме, че тези хора са носители на отровни качества. Затова и в името на връзката сме склонни да продължим да поддържаме отношения. 

Има случаи и при които различни логистични причини ни затрудняват да приключим токсичните си връзки. Често става дума за хора, вклинени в живота ни по различни начини – чрез обща среда или групи приятели, чрез обща работа, съседи са ни или роднини. В такива случаи се притесняваме да приключим с отровните си отношения, защото си мислим, че това ще затрудни живота ни, така че просто се наместваме в дисфункционалната връзка, приемайки, че тя е по-добрият вариант.

Но това идва на съответната психическа и емоционална цена, защото игнорираме личната си нужда от защита на границите си.

Ето някои от най-често срещаните знаци, че човекът не е полезен за нашето психическо здраве и присъствието му в живота ни е отровно:

Внезапни обвинения

Токсичните личности са силно центрирани в себе си и това става очевидно по време на конфликтни ситуации. Те често обвиняват другите за проблемите в отношенията си, дори когато другият човек няма никаква вина. Така че при токсична връзка може да се окаже, че изпитвате ненужен срам или вина и постоянно се опитвате да оправите нещата с човека, за да няма конфликти.

Например да кажем, че вашият приятел внезапно спира да отговаря на обажданията и съобщенията ви – и когато ви ги връща най-накрая, обявява, че сте прекалено настойчив и дори нахален. Пита ви защо постоянно искате нещо от него. Ако това поведение се повтаря, изглежда, че този човек има трудности с интимните отношения и обвинява другите, че се опитват да се доближат твърде близо до него.

Правота, неподлежаща на съмнение

Отровните хора обикновено винаги са прави, независимо какво са направили. Те винаги умеят да извинят своите действия и не чувстват вина или съжаление за нищо, което се е случило. Това означава, че е най-добре да се отдалечите от такъв отровен човек, именно защото той се чувства нечут, неразбран и вечно манипулиран.

Свръхкритичност

Отровните хора умеят да поставят останалите в неудобно положение, да ги засрамват или да ги злепоставят. Причината е, че дори самите те да изглеждат горди и знаещи всичко, в основната си са доста несигурни. Човек с ниско самочувствие би предпочел да ви накара и вие да се чувствате зле, така че той самият да се почувства по-добре спрямо собствените си проблеми. А това може да се отрази страхотно зле върху вашето психическо здраве, заради негативността на техните думи и действия.

Еднопосочни отношения 

Като цяло отровните хора не уважават онези, с които имат отношения. Вместо това те се отнасят с останалите по-скоро като със средство за постигане на някаква цел – обикновено за да се почувстват генерално по-добре. Ако приятелството постоянно изглежда дисбалансирано, това е сериозен знак, че някой е токсичен.
Понякога е нормално в приятелските или колегиалните връзки да има колебания и единият да се нуждае от повече подкрепа, отколкото другият, но трябва да има и баланс, а не винаги единият да дава, а другият да взема.

Нищо никога не е достатъчно

Отровните хора обикновено искат все повече от човека, с когото общуват – и изобщо не се и замислят да върнат нещо. Често използват чувството за вина или срам, когато не отговаряте на техните нужди. Може да започнете да вървите срещу собствените си ценности и морални разбирания, само за да им се харесате.

Карат околните да не се чувстват естествено

Чувствате ли се извън контрол, когато сте около тези хора? Токсичните хора имат свой начин да натискат върху слабите ни страни и ни карат да се държим по начин, по който нормално не бихме. Независимо дали ще загубим своето хладнокръвие, ще се развикаме, ще се оттеглим в изолация или ще кажем нещо, което не сме искали – да не се чувстваме в контрол на начина, по който реагираме, е знак, че си имаме работа с отровен човек.

Изцеждане и умора

Един от най-сигурните знаци, че някой е отровен и вреден за психичното ви здраве, е че се чувствате постоянно изцедени и зле със самочувствието след като прекарате известно време с този човек. Това усещане не може да се сравни с онова, когато просто изживявате конфликт и трябва да го отработите.

Може би постоянната критика ви изтощава. Може би сте уморени, че връзката изглежда напълно еднопосочна. Във всички случаи, ако проблемът е достатъчно сериозен, може да се хванете, че дори сте започнали да отбягвате този човек и негативните чувства, които идват от вашето общуване.

Усещане за нервност, когато трябва да приключите връзката

Винаги е трудно да се слагат граници, но ако някой е особено отровен, може да се притеснявате допълнително от края на вашите отношения и дори да чувствате вина относно собствените си мотиви. Това е, защото гаслайтингът – актът на системно незачитане на вашите чувства до степен в която дори ви е странно, че ги имате – е често срещан подход при отровните връзки. Като резултат може да се окаже, че се питате дали не сте твърде лоши, че зарязвате другия човек, когато всъщност се опитвате просто да приключите една емоционално насилствена връзка.

Как да приключим отровна връзка с приятел или колега

Първото и най-важното е да разберете, че този човек представлява сериозен проблем за вашето психическо и емоционално здраве. Ако осъзнаете, че имате проблем – крачката до това да промените нещата, е по-малка.

Когато става дума за отрязване на отношенията с отровния човек, трябва да бъдете категорични. Ясно комуникирайте проблема, който е довел до решението ви да се оттеглите от връзката, както и специфичните граници, които поставяте. Ако човекът не уважава границите, е най-добре изобщо да не бъде в живота ви.

Когато напуснете този вид отношения, изпълнени с драма, направете усилие да се фокусирате върху хората, които ви карат да се чувствате добре. Говорете с приятелите и семейството си за това какво преживявате, за да ви напомнят как точно трябва да изглеждат добрите отношения в една нормална връзка.

Снимка: Актьорът Марк Прокш в ролята на енергийния офис-вампир Колин Робинсън в комедийния сериал „Какво правим в сенките“

Вижте още:

Тъжната истина за приятелите и заемите


Повече информация Виж всички