Умни трикове за организирано лятно пътуване

| от Албена Александрова |


Организирането на багажа за лятната почивка или екскурзия не е точно „фасулска работа“. И причината за това е, че обикновено трябва да се съобразим с куп неща, предмети и обстоятелства.

Но има няколко златни и универсални трика, които ще направят пътуването ни по-лесно, независимо дали отиваме на море или на екскурзия в някой град в чужбина.

Малката чантичка

На летището тя минава като обезателния „ръчен багаж“, но малката чантичка (или най-добре раничка) е задължителна и за всяко по-дълго предвижване между точка А и Б.

Ако пътувате с кола, това ще е чантата, която ще е на седалката до вас, в която ще сложите вода, нещо за похапване, спешни лекарства, ако пиете такива, ключове, документи за самоличност, пари, тъмни очила, слънцезащита и задължителния, вездесъщ смартфон. Може и гримовете, салфетките за нос или други подръчни предмети по избор.

Ако сте на кратки разходки – малката чантичка е задължителният „мини-багаж“, без който нито жена, нито мъж, може. А ако сте с детето – тя съдържа буквално спасителния багаж и за него: връхна дреха, шапка, резервна дрешка, вода, закуска и т.н.

Когато избирате чанта за ръчен багаж през лятото, най-практично е да заложете на 20-ина литрова раница. Нека е здрава, надеждна и безкомпромисно удобна. А ако държите на дамската си чанта, тогава вземете или много малка такава: за телефон, пари, ключове или документи, която да вземете успоредно с раницата, или голяма (тип плажна) за рамо.

Внимание: не претъпквайте ръчния багаж – доста често се налага да вървим пеш, носейки го на гръб или рамо, затова вземете само най-належащото за пътуването или съответната обиколка.

Вижте още:

Имат ли право на ваканция младите майки

Удобните обувки

Може и да не обичате да се разделяте с лъскавите си градски сандалки или с обувките с плетени платформи, но за пътуване е по-добре да заложите на леки, удобни и здрави маратонки или на стабилни сандали от (по възможност) утвърдена outdoor марка (това за утвърдената марка го казвам не като сноб, а като човек, патил и препатил от скъсване на летен сандал в неподходящия момент).

Колкото и да е горещо, не тръгвайте с джапанки, дори да отивате на море. С джапанките не може да шофирате добре, а ако се возите като пътник и ви се наложи по спешност да излезете от колата и да бързате – джапанките се закачат и като нищо ще се спънете.

Не пътувайте и с еспадрили, колкото и да са хубавки – равните подметки не са най-доброто за продължителен път. Същото важи за мокасини или други „фенси“ обувки. Каквото и да става, трябва да бъдете готови за екстремни ситуации. И както е казано – на път всичко се случва, затова наистина сложете НАЙ-УДОБНИТЕ си обувки, а в багажа вземете резервен чифт, дори пътуването ви да е само за седмица. Наистина не знаете какво ще се случи.

Парите на две места, документите – отделно

Носете две портмонета – едното с дребни джобни пари и карта, в която няма много кеш.

Сериозната сума за пътуването скрийте отделно в основния багаж (а по-късно в хотела), и в никакъв случай не вземайте със себе си на кратките обиколки – независимо дали спускане до плажа, разходка из града или сериозна обиколка по туристически обекти.

Що се отнася до документите за пътуването – паспорти, виза, лични карти и други важни за пребиваването ви документи – нека да бъдат на трето, отделно място, но не при парите. Така, дори ако влязат в стаята ви, докато ви няма, поне документите ви няма да изчезнат.

Подреждане на дрехите

Ако пътувате с куфар – навийте дрехите си на ролка – така мястото в багажа се увеличава чудодейно. Някои травъл-влогъри съветват това да се прави и когато се нареждат дрехите в раницата при пътуване в чужбина или на планина.

Това е добър трик, но има и още един: слагането на дрехите в отделни торбички. Много хора – включително и аз – използват найлонови торбички за разделяне на дрехите: една за бельото, друга за обувките, трета за кърпа, четвърта за ежедневните дрехи. Проблемът с обикновените найлонови торбички обаче е, че запарват дрехите, а понякога и ги пропиват с миризма, особено ако се окаже, че преди това в пластмасовата торбичка е било държано друго. Затова на пазара се предлагат и специални платнени торбички за пътуване (органайзери за пътуване), чрез които лесно ще сепарирате дрехите си на сегменти.

Друг вариант са и вакуумните торбички за пътуване, в които може да навиете дрехите си на ролка и да издърпате след това въздуха от тях с или без помощта на прахосмукачка. Минусът на вакуумните торбички е обаче, че смачкват дрехите и след това те имат гънки. Ето и трик срещу гънки: извадете омачканата дреха и я сложете на закачалка. След това я закачете в банята, докато си вземате душ. После откачете дрехата и я опънете. Много вероятно е парата от горещия душ да изглади гънките, освен ако не става дума за много драстично смачкане. Във всички случаи вакуумният плик е добър вариант най-малкото за съхранение на мръсните дрехи.

Вижте още:

С деца на почивка? Вие в ред ли сте?

Мислете за водата

Едно от най-важните неща при пътуване през лятото са течностите. Но закупуването на бутилирана вода е не само неефективно финансово, но и вредно за околната среда. Затова помислете за закупуване на подходяща бутилка за многократна употреба. Стъклото е хигиенично, но тежи. Същото важи и за алумниевите бутилки тип термус.

От друга страна евтините пластмасови бутилки за многократна употреба често не са достатъчно хигиенични, а и заемат място.

Българският изобретател Петър Захаринов и неговият екип имат практично решение на вечния проблем при използване на пластмасова бутилка при пътуване: тяхната Origami Bottle превзе първо българския, след това американския, а вече и световния пазар.

Бутилката се сгъва, така че заема пренебрежимо малко място в багажа и може да я вкарате на летището, където спокойно да си налеете вода в нея от тоалетните, вместо да се изръсвате за пласмасова бутилка в безмитната зона или самолета. Бутилките на DiFold стават и за пътуване из града и планината.

А това съвсем не е платена реклама, макар че звучи така. Да го кажем най-просто: Петър е сред малкото български иноватори от световен мащаб и по тази причина не ви толерирам да закупувате един от многото китайски и по-евтини заместители на бутилката на DiFold.

Вижте още:

Пластмасата убива планетата. Какво да направим като родители?

Правете като местните, ако посещавате нови градове

Безплатни обиколки на града, подобно на тези, предлагани от Sofia Free Tour, се предлагат почти навсякъде – може би с изключение на мега туристически градове като например Париж. Проверете кога са и се възползвайте от безплатното, вместо да плащате за гид.

Правете като местните (или се допитайте до тях) и когато търсите най-доброто място за хапване. Избягвайте туристическите капани – това обикновено са кръчмите и заведенията, които се намират най-близо до забележителностите. Често храната там не е най-вкусната, но определено цените са най-високите. Обикновено вкусните кръчмички са извън обсега на туристите. Има и изключения, но бъдете сигурни, че през лятото те ще бъдат пренаселени.

Свалете си офлайн карта на мястото, което посещавате

И го направете още преди да заминете. Може да имате безкрайно много мобилни данни, но съвсем не е сигурно, че на мястото, което отивате, ще имате обхват. Това важи не само за планини, но и за редица градове, включително в България. Затова свалете карти на телефона, които изискват само GPS локация.

Използвайте новите технологии, за да си улесните пътуването

Смарт-часовниците ще ви държат в течение не само с часа, без да се налага да вадите постоянно телефона си и да рискувате да го счупите или да ви го откраднат, но и ще ви осведомяват за изминатите крачки, височината, температурата и други важни за пътуването подробности.

Слушалките в чантата пък ще ви спестят отегчението от чакането по летища, гари или ще разнообразят самотата в хотела. А ако наистина отивате на почивка – лаптоп не ви е нужен: защо да рискувате да го откраднат? Но все пак не забравяйте зарядното за телефона и ако се налага – голяма и мощна батерия за зареждането на джаджите, ако се окаже, че няма ток.

Още от автора:

„Ако те удря… удари го и ти!“


Повече информация Виж всички