В бутилираната вода има 100 пъти повече пластмаса от известното досега

| от Mamamia |


Известно е, че водата в пластмасови бутилки съдържа микроскопични частици пластмаса с размера на бактериална клетка. Но проблемът е много по-сериозен, отколкото се смяташе досега.

Всъщност в пластмасовите бутилки вода се съдържат стотици хиляди частици, които са дори по-малки от споменатото.

Това твърди съвсем ново изследване, публикувано в понеделник.

Според коментара на американското неправителствено издание с фокус върху екологията Grist, което хвърля светлина върху изследването, става дума за истински пробив в изучаването на пластмасовите замърсители във водата.

За провеждане на изследването е използвана съвсем нова технология. Чрез нея са анализирани проби от по един литър бутилирана вода, за да се установи наличието в тях на пластмасови частици с размер от 50 до 100 нанометра дължина – горе долу, колкото е дължината на вируса.

Оказва се, че в литър бутилирана вода са намерени четвърт милион подобни миниатюрни частици пластмаса. Това е от 10 до 100 пъти повече, отколкото се смяташе досега.

Според един от авторите на изследването – Вей Мин, професор по химия в Колумбийския университет, става дума за изцяло нов модел и подход при работата.

До този момент учените не разполагаха с бърз и ефективен начин за идентифициране на нанопластмасите. Това възпрепятстваше изследванията на въздействието им върху здравето и околната среда.

За да проведат анализа, изследователите от Колумбийския университет и университета Рътгърс в Ню Джърси са филтрирали бутилирана вода от три различни марки чрез ултрафина мембрана. След това са облъчили мембраната с два лазера, калибрирани да разпознават химическите връзки, свързващи нанопластмасовите частици. Накрая са преброили различните пластмасови частици и са изчислили, че типичната еднолитрова бутилка съдържа 240 000 частици пластмаса.

Участниците в проекта са успели освен това да направят разлика между различните видове наноластмаси. За тяхна изненада, голяма част от пластмасовите частици, намерени във водата, не са били от полиетилентерефталат или PET – материалът, от който са направени повечето бутилки за вода. Намерили са повече частици от полиамид (вид найлон) и полистирен. Това навежда на мисълта, че замърсителите попадат в бутилираната вода в резултат на процеса на пълнене и пречистване.

При две от марките бутилирана вода полиамидът също представлява по-големият замърсител, докато при третата марка се наблюдава по-високо съдържание на PET.

Откритието за огромното количество пластмаса, което се съдържа в бутилираната вода, е алармиращо относно последиците за човешкото здраве.

А те могат да бъдат значителни. Нанопластмасите са достатъчно малки, за да преминат през стомашно-чревния тракт и белите дробове. След като попаднат в кръвоносната система, те могат да се задържат в сърцето и мозъка и дори да преминат през плацентата и да проникнат в организма на неродените бебета.

Все още не е ясно какво е въздействието на частиците пластмаса върху организма. Токсиколозите се опасяват, че те могат да отделят химикали или да освободят патогени, събрани от околната среда. Някои изследвания показват, че нанопласмасите биха могли да нанесат потенциални увреждания на ДНК и мозъка, както и на имунната, репродуктивната и нервната система.

„Знаем, че сме изложени на риск, но не знаем доколко е токсично това съдържание“, коментира Бейжан Иан, съавтор на изследването и химик по замърсяването на околната среда от Колубийския университет.

Той призова за по-нататъшно сътрудничество с изследователи в областта на общественото здраве, за да се преценят по-добре рисковете.

Ученият съветва, когато е възможно, да се пие вода от чешмата. Според него тя е по-малко вероятно да бъде замърсена с пластмаса.

Вижте още:

Може ли да се прекали с консумацията на вода?


Повече информация Виж всички