Проблеми със зъбите по време на бременността

| от MamaMia |


Повечето симптоми на бременността са широко известни – например сутрешното гадене, променливото настроение, честия позив за ходене по малка нужда. Но сравнително по-малко се говори за денталната хигиена и за това какво се случва със зъбите по време на бременността. Истината е, че хормоналните промени в организма засягат включително устната кухина и могат да доведат до силно пренебрегвани проблеми.

По-високите нива на прогестерон по време на бременността правят жените по-податливи към бактериални инфекции, което води и до създаването на повече зъбна плака. В същото време повишеното ниво на естроген причинява повишаване на кръвообръщението във венците, което ги прави подути и чувствителни.

Ето какво още може да очаквате да се случи с вашите зъби по време на бременността и как да се справите с проблемите:

Кървящи венци

Причината: По време на бременност можете да очаквате кървене на венците, докато миете зъбите си. Обикновено това се случва между 14-тата и 30-тата седмица на бременността и се дължи на постоянно променящите се хормонални нива.

Увеличението в нивата на естрогена, естрадиола и прогестерона може да причини гингивит. Това е първата степен на заболяване на венците. Случва се, когато зъбната плака не е премахната както трябва при миене и се натрупва в пространството между зъбите и венците. Плаката подхранва бактериите, които инфектират венците и причиняват кървене и чувствителност на зъбите. Това е същата плака, която се натрупва и без бременност, но по време на бременността хормоналните промени многократно увеличават чувствителността на венците.

Решение: Възпаленията от гингивита по време на бременността са възстановими и престават след раждане, когато хормоните се върнат към обичайните си нива.

За да се предпазвате междувременно, мийте внимателно зъбите два пъти дневно с мека четка за зъби, с която се избягва допълнителното кървене. За предпочитане е да се използва паста за зъби с натурални съставки, като се избягват продукти с по-силно изразени абразивни формули.

Движение на зъбите

Причината: Движението на зъбите по време на бременността е често срещан проблем и се дължи на парадонтозата – инфекция на венците, която отново е свързана с хормоналните промени. Парадонтозата е прогресивно заболяване, което нарушава тъканта на венците и може да увреди костта, поддържаща зъбите. Може да се причини от хронично възпаление, което не е лекувано навреме.

Решението: Движението на зъбите може и да звучи като нещо много тревожно, но добрата новина е, че ако нямате хронични проблеми със състоянието на венците, това състояние е временно и се развива само в рамките на бременността. Ако усещате болки в зъбите по време на бременност, може би това е причината, но при нормално поддържане на устна хигиена, не би трябвало да очаквате загуба на зъби, както често се е случвало в миналото.

Парадонталните заболявания вече са предотвратими, стига да се спазва добра устна хигиена, редовно миене, чистене с конец, както и регулярни посещения при зъболекар, който да отстранява зъбната плака, за да предотврати възпаленията.

Когато си миете зъбите, поставяйте четката на 45 градуса спрямо линията на венеца, така че да достъпвате както повърхността на зъба, така и линията на венеца. Използвайте конец за премахване на хранителни остатъци от труднодостъпните места, както и антибактериална вода за уста, с която се предотвратят възпалителните реакции в устата.

Кариеси

Причината: Заради ежедневните симптоми на бременността има по-висок риск от развитие на кариес. От една страна причина за това е силната нужда от сладко, което се отразява лошо на зъбите, а от друга – сутрешното гадене или повръщане, което връща стомашните киселини в устата. Те ерозират зъбния емайл и в някои случаи водят до повишена чувствителност на зъбите.

Решението: За борба с ефектите на стомашните киселини някои стоматолози препоръчват да се избягва миенето на зъбите веднага след повръщане, тъй като в този момент те са много чувствителни на разваляне. Вместо това изплакнете устата си с топла вода и изчакайте поне половин час преди да си измиете зъбите.

Кога е най-подходящо да се посети зъболекар?

Препоръчително е да се направят прегледи при зъболекар в началото и в края на втория триместър.

Ако жените имат предварително съществуващи проблеми с венците, е добре те да се прегледат още преди забременяване. Ако такива проблеми не съществуват, е важно да се знае, че всички изброени симптоми като кървене, болки и подуване са временни и ще отшумят след бременността.

Вижте още:

От 1 до 10-та гестационна седмица: симптомите

От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

Какво се случва между 20 и 30-та гестационна седмица: симптомите

Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите


Повече информация Виж всички